Monday, 31 December 2012

Selamat Tahun Baru !

So, apa kamurang buat di malam ambang merdeka ni? Hehe

Seperti gambar di atas, petang tadi kami meraikan penghujung tahun dengan menjadi johan futsal anjuran Kg. Gusung, Pitas.

Dan yg lucu sikit 1st time jadi pengurus pasukan, team aku terus Johan! Hahaha. Tekejut jg penganjur bila muncul perempuan pg depan ambil hadiah sambil dorang ketawa dan cakap "ni la satu2nya pengurus perempuan. Patutla kamu xdpt lawan". Kekok sangat berada di tengah-tengah lelaki-lelaki hihihi.

Malam ni pula, kampung mengadakan parti kecil2an sempena sambutan new year. Adala makan2 skit dan orang nyanyi karoke.

Dalam hati yang bknlah alim sangat, alangkah bagusnya kalau org kampung suka mengimarahkan masjid dr buat majlis hiburan mcm ni. Sedih masjid lengang setiap hari wal hal, rumah org kiri-kanan, dpn blkg ada.

Hmmmm.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, 30 December 2012

Update Pasal Rumah

5 tahun sudah tinggal di rumah setinggan. Bukan kawasan setinggan tapi standard rumah ialah setinggan hehe.

Tiba sudah masanya kami move on dan ready untuk membina 'rumah baru' hidup baru.

Aku nda pandai design rumah so apa susah cari ja di internet.

Gambar ni kalau x silap, dia macam rumah-rumah kayu di Indonesia.

Kalau kamu gugel, mimang rumah-rumah kayu akan keluar dari website dari Indon.

Rumah-rumah kayu dorang memang lawa-lawa dan pelbagai rekabentuk.

Aku sebenarnya suka rumah batu dan bertingkat tapi oleh kerana bajet tidak begitu besar dan mau buat step by step so rumah kayulah pilihannya.

Bagi aku biar rumah kecik dan murah asalkan cantik dan jangan cincai.

Rumah besar kalau nda tersusun pun tiada guna.

Kos rumah ni kami pakai cash ja insya Allah kalau murah rezeki tu pasal kami belum mampu buat rumah batu.

Biasalah, keja sendiri manala ada loan..

Utk rumah ni aku mau 2 bilik tidur di bawah dan yg atas tu ialah master room.

Lokasi rumah kalau nda berubah aku mau buat di kampung di kelilingi pokok sawit dan getah tapi tepi jalan aspal.

Aku nda mau cerita panjang lg pasal rumah ni, nanti sudah start pembinaan baru aku update balik hehe.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Update Rumah Idaman

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Bapa ku dan Menjahit

Pagi tadi sempat kami berbincang pasal mau pg KM (Kota Marudu) mau shoping keperluan sekolah adik-adik dangan mama dan bapa. Adik aku yg bujang tu (si Tinang) pula akan masuk Giatmara pada 2hb/jan dan dia juga mau beli sikit keperluan diri di KM.

Nota: smlm tidur di rumah mama sebab di rmh ku tiada air paip. Masak, mandi, berak pun masalah.

Bapa: bisuklah kita jalan.
Tinang: bisuk aku mau kemas baju sudah.
Bapa: kau mau pigi mana?
Tinang: Selangor (bergurau).
Mama: menjahit!
Aku: pg Giatmara.
Bapa: apaka guna-guna tu menjahit tu...(Protes mcm biasa).
Aku: pa, cuba kau tanya macik Suming berapa pendapatan dia sebulan dengan menjahit?
Bapa: (diam)
Mama: jgnla sebulan satu hari sja.
Aku: nmpk skit tu ma klu 1 hari. Bapa mau ni jumlah besar terus.
Mama: sma juga tu kalau didarab sebulan.
Bapa: menjahit ni kena tingu tempat juga bkn sembarang.
Mama: tukang jahit ni wpun betapuk dlm almari org tetap cari juga.
Aku: jiran sblh rmh pun hari2 dpt tempahan. Ribu jg sebulan dia dpt.
Bapa: (diam tak bererti dia mengalah).

Haa, begitulah bapa ku. Dia sja yang betul, payah mau support usaha anak-anak. Dia mau segala apa yg dilakukan anak-anak 100% mengikut piawaian yang dia kehendaki.

Baik-buruk tindakan kami payah dia mau terima secara positif. Bukan membagi semangat malah selalu dia buat kitorang down. Suka buat kami rsa apa yg sdg kami buat tiada hasil.

Sebelum ni kes adik aku masuk UiTM. Kami begaduh sampai aku menangis-nangis. Na, percaya kamu, aku yg sudah kawin dan dewasa pun masi buli menangis bila begaduh sma bapa.

Bapa ku ni keja pengawal Keselamatan gred KP10 di Pejabat Daerah tp lantikan kerajaan negeri bukan kontrak company, so masa adik dapat tawaran uitm tu dia minta pendapat dengan second boss dia Penolong Pegawai Daerah. Dan ADO bongok tu cakap, bagus masuk form six, sb Uitm ni buang masa dan bla bla bla... Aku x brp ingat sudah point bangangnya. Apalagi bapa ku ni percayalah bulat2. Dia memang langsung nda restu adik aku masuk uitm, adik ku pun menangis-nangis sudah takut nda jadi jalan di Samarahan, Sarawak.

Bkn apa, alasan bapa nanti adik nda belajar bagus2, buang masa sja pg sna.

Mslhnya, si Tinang tu pun dari form six juga tapi sampai skg langsung xda tawaran U. Apply Uitm pun nda lulus. Na, mengampai di rumah sampai skg. Baru2 tu dia keja dgn company Cina kilang culvert tp dia duit sb gaduh dgn adik bos! Teruslah dia sambung balik tugas baby sitternya.

Dan lg 1 contoh cousin aku sndri anak kakak bapa. Dlu dia dpt keja Pembantu Pengurusan Murid, Jabatan Pelajaran tapi dia tolak sb alasan mau sambung bljr. Masuklah dia form 6, keputusan cemerlang, pun sama. Sampai skg menganggur sebab tiada tawaran U. So, kan sudah melepas. Keja dia tolak sb target mau mau masuk maktab atau Upsi, last2 nda dapat. Kan sudah rugi? So mcm si Tinang pula kempunan masuk U.

Semua tu aku cakap sama bapa tapi dia tetap nda terima tapi syukurlah last minute dia tukar fikiran dan restu juga adik ke uitm. Dan bapa patut bangga kami 4 beradik yang tua baru sorang masuk U. Aku masuk jg uitm dlu tapi pra ja pastu aku nda sambung lagi. Cuma apa yg aku support sangat adik masuk uitm tu, sb aku nmpk smgt dia utk bljr masih tinggi. Nda sma mcm smgt ku masuk pra dlu. So aku hrp dia buli tebus kegagalan ku dlu dan banggakan bapa dan mama.

Si Tinang pula, aku support juga masuk Giatmara ambil kursus menjahit sebab aku selalu nasihat dia. Zmn wanita bekerjaya skg kena buat persiapan dari bujang. Aku mau kami perempuan buat bisnes sendiri supaya bila kawin ada anak, ndalah susah cari penjaga. Dia nsdri buli lihat anak adik ku lelaki yg bininya keja nurse. Payah mencari pengasuh. Menangis melolong waktu malam mencari maminya so mgkn si Tinang buli terima sudah so itulah yg dia buat (masuk Giatmara). Aku siap cakap ngan dia, time nda sibuk dgn kanopi aku buli bantu dia.

Nota: aku mungkin bukan contoh kakak yang baik sebab belajar pun setakat STPM, tp dengan pengalaman prnh bekerja dgn gomen dlu dan skg dpt bisnes kecil-kecilan, aku bulilah guide adik-adik skit ttg memilih hala tuju hidup terutama kami perempuan. Dan aku memang galakkan dorang bisnes. Biarlah belajar setinggi mana, kalau ada peluang. Aku ulangi kalau ada PELUANG, bisnes lagi bagus sebab aku mau dorang letakkan anak-anak ditangga no.1 bila kawin nanti. At least ada pilihan pada masa utk kerjaya dan juga keluarga. Keja makan gaji kita no choice. Mslh anak2 kementerian/majikan tidak mau ambil tau. Kau kena settle sndri. Kau morning sickness pun xda cuti khas pun drg bagi sdgkan azabnya Tuhan saja yg tau. sudah tu, sarat-sarat pun masi dihantar out station di Pedalaman. Tiada hati perut betul!

So, itulah kisah kami hari ini.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saturday, 29 December 2012

Bisnes Ku dan 121212 !

Nah ambik kamu!

Gambar2 tunggang langgang.

Inilah yang aku sibukkan 2 minggu yang lepas.

Kalau kamu tingu gambar bawah, Panjang dan kawan2nya sedang pigang parang, itu ialah job yang pertama kami awal bulan Disember. Lokasinya kebun sawit bapa di Kg. Sosop, Pitas. Kebun nda kecik ja dalam 5 ekar kot. Bebuah suda tapi tiada penjaga kebun, buahnya belum pernah dijual sebab bantut. Tiada baja. Kebun ni ada kisahnya sendiri tapi belum buli aku ceritakan buat masa ini. Cuma apa yg aku ingin katakan, kami boleh hidup tanpa makan gaji jika kebun ni dijaga seperti sepatutnya tapi..... Sedih aku mengenangkan suami yg tiada feeling utk kebun ini. Stop!

Ok, kedua. Pic kanopi dengan hiasan skalop biru+kuning. Tu projek kedua pada 12-13hb Disember di Kanibungan, Pitas. Blm abis keja di kebun, kami ke Kanibungan pula dpt tempahan pakej kanopi.

Pic seterusnya ialah tempahan kanopi di Kg. Datong, Pitas. Sana 18-20hb kami buat keja. Sini yang ada sandi sikit keja kami sebab last minute tkg pasang kelambu kanopi cancel order. Terpaksa kami pasang secara manual. Ok kak, nda apa. Kalau gini gayanya, aku buat kelambu aku sndrila, nda payah order kau lagi. Puteri Canopy boleh pasang kelambu tp oleh kerana big boss (dia ka aku big boss? Aku la! Haha. Yg malas tu second bos haha) ni ada malas skit tu psl pass sma krew lain pg buat tp cancel last minute. Kau bunuh reputasi bisnis kau sendiri. Wpun job pertama aku bg kau kecik, tp itulah startingnya utk kita deal job yg lbh besar. Tak pa, Puteri Canopy boleh berdiri di kaki sendiri.

Sbnrnya, tempahan kali ni pun dari deal yg kecik-kecik juga sma pembuat pelamin tu, Diamond Bridal. Dia yang pass customer ni sma Puteri Canopy sb aku prnh ambil job kecik sma drg dlu wpun nda untung bnyk. Mulanya aku mau cancel tp kami runding awal tp dia pujuk2 ckp sdh terlanjur deal dgn customer susah mau cari kanopi lain, last2 aku ambik jg. Dlm hati, xpa.. Kicik2 lama2 jd besar. See? Kan betul. Yg si kelambu ni pula, aku sdh booked awal2 dia ok2 ja. Bila sdh sampai date call xdpt psg. Pengantin pula nda mau kompromi. Dia tetap mau ada kelambu utk kanopi pelamin, so kami buat ja la. So aku nda blame diala, pengantin mana boleh dikecewakan, takut muncung sepanjang masa besanding.

Pastu kain nda ckup. Kami pkai kelambu putih ja pdhal request mau putih+ungu. Last2, kami buka kain skalop psg jd kelambu barulah siap. Wpun penat, lega dan gembira sb akhirnya cabaran dpt diatasi. Aku puji budak2 yg keja sama kami kali ni, bukan saja rajin tp bnyk bg buah fikiran mcm mana mau kasi siap keja. Btl2 membantu. Klu sblm ni, kami laki bni sja la becakaran psl pasang kain ni haha.

Dalam2 kesibukan kami ni, disitulah ipar ku over due bersalin. Dia ni pernah keguguran sekali masa kandungan pertama, 3 bln slps gugur dia mengandung balik. Dia ni jenis yang nda tahan sakit dan ada manja sikitla. Bla.... Bla... Bla... Malas mau ceta yg lain2 masa dia over due, masuk wad 9hb tu sb hospital mau monitor keadaan dia. 3 hari dia dalam wad kami tiada masa melawat lagi pun dia ok juga bukannya ada komplikasi bahaya pun. Tu yg mertua aku marah tu. Sampai masa dia bersalin 12hb, sdh 5cm masi nda beranak2 lagi. So klrga risaulah keadaan dia cuma over acting la pulak. Time tghri laki baru balik dari kebun, dengan penatnya, dengan laparnya dapat panggilan dari kakak ipar sambil menangis. Kononnya ipar yg mau bersalin tu mencari. Nah, siapa nda menggelabah. Ingatkan nazak sudah. Kelam-kabut pg hospital. Sampai hospital dpt jelingan manja dan kakak yg mengcall tu menangis2 suda. Astaga, mati sudahkah dlm hati ku. Lagilah laki ku hilang kawalan. Mengamuk di hospital mau masuk dewan bersalin mau jumpa kakaknya. Laki ku pun satu juga. Panik nda tentu pasal mgkn psl dia terkejut, sdhla penat, lapar lagi.

Last2, dapat juga jumpa kakaknya ditepi tingkap. Kamu tau mcmna keadaannya? Tenang ja. Siap pujuk laki aku lg jgn bgtu. Huh! Menyirap darah, mengegelegak hati!

Ayat yg keluar dari kepala ku, "berbaloika perbuatan dorang sampai begitu?".

Org di dalam baik2 ja, yg kamu sampai menangis siap menjeling kami sebab nda melawat di wad, laki aku naik gila, berbaloika?

Dan lagi aku mendidih bila dapat tau, punyalah sng baby keluar, no jahit2 sb no kuyak2. Faham kuyak?

Dari hari itulah sampai ke hari ini, bekudis hati ku sma dorang!

Pointnya, jangan ingat masalah sendiri sja. Kena fikir masalah orang lain. Kami bukan sengaja2 bersibuk2, tu kebun kena diuruskan secepat mungkin sebab minggu sebelum tu bapa ku memaki hamun aku pasal harta dunia! Bapa aku kalau bagi ceramah memang pedas kata-katanya. Aku sampai menangis2 malu dikata macam-macam.

Time kami susah, bukan dorang boleh tolong pun. Kami nda ambil hati sebab paham juga, sama-sama kurang mampu.

Dan bila drg ada masalah kami xdpt datang, kenapa mau bagi reaksi bgtu? Sb dia x mau paham kami. So, fine!

Aku memang masih sakit hati sampai sekarang tapi aku masih ada iman. Aku tiada dendam, cuma satu ja aku minta. Aku mau jauhkan diri dari dorang. Hidup aku nda akan aman dengan persekitaran begini.

Pleaseeeee !
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Perlu Post Atau Tidak?

#Entry Salah Post

Aku ni ada grup ladies2 di facebook yang mana kira tempat kami share pelbagai info termasuk kisah rumahtangga yang bermasalah. Macam-macam ada dalam grup ni.

Dalam grup tu, memang semua perempuan yang sudah berkahwin hanya sorang saja yang bujang tu pun umur sdh 29 tahun, so okla. Lagipun dia bestfren dan kampungmate dgn admin grup. Wpun dia blm kawen tp dia spoting. Bolela jugk masuk story2 horror kami urang nih.

Dalam ramai-ramai member nda semua yang suka mengadu masalah rumahtangga lagipun mungkin dorang memang tiada masalah besar pun. Gilalah orang tiada masalah mengada-nagadakn masalah kan...

Actually entry tu tersalah post di grup facebook. Ndalah heran sebab dorang memang tau sudah pun cerita tu. Tapi kwn aku sorang cakap

"Berani juga kau post begitu dalam blog? Kalau keluarga laki mu baca macam mana?"

Jawapan ku:

# blog aku belum terkenal sampai kepengetahuan keluarga suami ku.

# kalau pun ada, lantaklah!

# blog ialah harta paling peribadi yang aku ada so segala isi kandungannya ialah luahan ikhlas dari hati bukan niat untuk memburukkan sesiapa.

# bukan juga utk menyebarkan aura negatif pada pembaca.

# aku sekadar berkongsi real life story bukannya fairy tail story, ngam ka tu?

# sama ada baik atau buruk, pembaca kena terima itu hakikat kehidupan sebenar manusia.

# jangan samakan aku dengan blogger lain yang bila dia bercerita tentang family tiada skelumit pun kecacatan pada hubungan dorang sedangkan Tuhan saja tau. Baca blog nowrizmars.blogspot. Dia kakak angkat ku. Kisah benar semua ada di dalam. Lagi sandi dari kisah aku dan lagi real dari kisah aku. Tp aku buli rasa ianya perkongsian ikhlas dari hati bukannya untuk menunjukkan kehinaan diri.

# kita jangan takut dengan balasan pada niat baik kita. Jika orang salah menilai itu maksudnya mata hatinya buta.

# jadilah diri-sendiri biar pun dalam blog. Aku mula blogging tahun 2008. Blog2 terawal yang aku baca ialah.... Tak bole bagitau hehe. Tp mmg terkenal blog2 ni tapi dalam setiap entry hanya perfect life yg dorang cerita. Kamu tau apa jadi, aku jadi dengki. Sudah dengki, aku mulalah trip ada life mcm drg. Pastu, aku x boleh trima kehidupan ku sbnr sb bila membaca paparan drg di blog aku bertanya " kenapa aku nda bahagia? Kenapa org lain sangat bahagia?". My Allah. Sangat mengesali hidup, langsung nda bersyukur. Aku hanya benar menerima diri seadanya beberapa tahun slps itu. Mgkn krn usia ku masa tu masih mentah baru 22. Tapi sekarang, aku bacalah berapa ribu blog pun yang mengisahkan kesempurnaan hidup dorang #katenyer! Aku nda rasa apa2lagi. Sebab aku tau, tiada manusia di dunia yang bahagia sepanjang masa. Sebahagiannya mungkin mmg betul nda mau share, kedua dorang berlakon happy gitu. So aku nda mau siapa yang baca blog aku rasa mcm yg aku rsa dlu. Biar dorang tau kehidupan sebenar ni macam mana. Sekarang, wpun adakala hidup ku huru-hara, hidup ku sederhana, adakala nda cukup duit pun utk makan, tapi aku betul-betul gembira. Aku jauh lbh gembira ada kehidupan yang sekarang berbanding dulu. Ya kita akan gembira dengan hidup sendiri bila kita sudah faham erti hidup yang sebenar. Alhamdulillah. Syukur ya Allah.

***

Biarlah kita menulis sesuatu yang boleh mengajar orang lain.

Kita menulis mesej yang baik pun kalau dongeng semata-mata, tiada gunanya.

Manusia berbeza latar belakangnya, kalau malar kesempurnaan hidup kita mau cerita, jd manusia2 yg biasa akan rasa bahawa tiada tempat untuk dorang di dunia ini, macam yang aku rasa mula-mula dulu. Hidupnya akan hanya dalam angan-angan dan itu bakal memusnahkan diri dia sndiri.

Ukur baju dibadan sendiri dan berpijaklah di bumi nyata.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Entry Salah Post

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

-----Original Message-----
From: nanialing@yahoo.com
Date: Sat, 29 Dec 2012 08:22:50
To: Ladies ChitChat<220301768019872@groups.facebook.com>
Reply-To: nanialing@yahoo.com
Subject: Adakah Aku Penting Diri?

Start 121212 tarikh keramat tahun ini, bnyk btl konflik dalaman dan luaran yang berlaku. Gara-gara satu insiden aku nda betegur sama kedua org mertua dan juga dua org ipar perempuan.

Sejak tu, until now we blm ok sangat like before.

Lama betul hati ni betul-betul mau sejuk. Aku mengelak sebolehnya ada masalah dengan mentua sebab sekali timbul masalah antara kami maka bila-bila masa akan ada gunung berapi yang tunggu masa meletup dalam hati.

Hal menantu mentua ni sangat perlu dijaga tapi kalau sebelah pihak ja fikir, sebelah lagi asik fikir diri yang betul, maka inilah yang berlaku. Aku nda cakap aku betul dan aku nda juga cakap aku salah. Terpulanglah sama dorang menilai.

Selain mentua, aku juga ada sedikit masalah dengan bapa aku sendiri. Aiyo, mau berapa orang bermasalah aku kena hadapi?

Aku cuba melupakan segala masalah dorang dan cuba teruskan kehidupan dan tugas seharian tapi ada pihak yang nda paham. Mulalah membagi tanggapan yang bukan-bukan last2 aku hilang sabar.

Masa Panjang kena sakit dengki (denggi salah eja)dengan automatiknya aku dan mentua perempuan jadi baik, mentua lelaki ja yang masih berat mata mau pandang aku sebab dia ni jenis yang segan-segan orangnya. Dengan ipar masih ada dingin sikit.

Pagi tadi ada kenduri di rmh kakak mertua perempuan tapi aku nda pigi sebab aku belum larat lagi. Aku penat. Dua minggu none stop dengan bisnes, sudah habis sambung terus dengan Panjang kena masuk wad. Energy orang macam aku ni pecut 100m boleh, marathon jgn harap. Kmrn dari jam9 pagi-9 mlm aku basuh alas kerusi 42 helai. Amat lama sebab alas tu berlumpur dan nda kena basuh sejurus siap majlis, tu la degil sangat kotornya. Macam mana mau basuh kalau air di rmh pun putus bekalan, pastu 4 hari aku jaga orang di wad. Aku sudah sangat2 stress sebab penat dan itulah alasan ku nda pg kenduri hari ni sebab hari ni sesi menjemur pula. Kalau kain basuhan nda tejemur hari ni, so di mana mau jamur kain yg lain nanti sebab masi ada berlonggok lagi di sna tu.

Suami mulanya marah juga aku nda pg kenduri tu sebab dia ingatkan aku sudah benci dengan semua family dia, last2 mungkin dia sedar dia sudah salah faham, dia pujuk balik dan minta maaf.

Esok aku sambung lagi basuh kain-kain skalop aku. So aku xtau bila aku bole rileks secara normal. Basuh tu pun, aku pg rmh adik juga dekat Pekan sb di sni masi blm ada air paip.

So klu boleh, aku mau ada orang faham kalau aku belum mau pg mana-mana buat skg ni. Nda payahlah anggap aku ni bukan-bukan. Dan aku mau bgtau kalau kenduri-kendara ni aku memang kurang rajin mau datang, so aku harap ada orang boleh faham juga. Klu family belah aku marah aku nda dtg kenduri dorang, tu aku boleh terima tapi kalau mentua ku mau marah sebab aku nda datang kenduri dorang, tu ralat sikit.

Senang fikir ja ba tu.

Mcm adik ipar aku juga, time kami beradik sibuk di dapur dan dia nda tolong, aku nda anggap bukan-bukan pun. Aku paham dia bukan malas cuma segan dan mungkin nda tau mau buat apa or takut apa yang dia buat nanti nda kena pula sama aku.

Aku pun lebih suka kalau dia nda tolong sebab takut dia serba salah. Bgtu juga kalau aku dtg ke sna, bila aku masak dia memang nda akan sentuh apa pun kerja dapur kecuali basuh pinggan. Bukan sebab dia nda pandai masak atau malas masak tapi dia segan aku ada dan aku nda fikir pun bukan-bukan.

Anggap saja ianya satu penghormatan dari adik ipar kepada kakak ipar. Dia hormat lalu dia segan. Kan simple?

Berlainan dengan situasi ku di sini. Bila aku nda mau bantu di dapur, adalah orang yg masam2 muka.

Bila aku nda mau dtg kenduri, bertalu-talu pertanyaan kenapa nda pigi. Betul-betul aku rasa segala gerak-geri ku dikawal. Aku susah untuk menjadi diri-sendiri. Sebab itu Rasulullah menekankan umatnya untuk sentiasa bersangka baik sesama sendiri. Kalau kita suka bersangka buruk, permusuhan mudah berlaku dan akan banyak silaturahim yang boleh putus.

Aku suka tinggal di sini tapi kalau berlarutan aku diperlakukan begini, aku sudah terfikir untuk lari dari persekitaran begini. Aku mau buat rumah tempat lain. Aku nda mampu sudah menepis sangka buruk orang. Biar aku hidup dengan cara sendiri.

Luahan ikhlas dari blognanialing.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, 28 December 2012

Naik Gila

Aku kalau penat cepat tertekan.

Ya aku memang nda tahan dengan tekanan.

Aku suka memikirkan sesuatu secara simple, nda mau yg complicated.

Sebab otak aku memang nda buli serabut yang terlalu.

Energy ku lain dr yang lain. Aku pun kadang nda paham.

Dari pagi tadi 9am aku start basuh kain-kain kanopi, plus keja-keja sampingan sambil basuh baju di mesin basuh, jam9 malam baru siap. Tu pun nda abis lagi. Ada dua longgok lagi menanti esok dan aku betul-betul stress buat keja ni berhari-hari. Kotor btl kain-kain aku sebab halaman customer baru2 ni berlumpur. Ya Allah, azabnya aku membasuh.

Utk next urusniaga, aku mau caj sikit utk basuhan kain-kain. Aku mau hntr cuci dobi ja lah. Aku betul serik ni kali dan aku xmau berulang basuh banyak2 dan kotor macam. Ya Allah, aku ngantuk sudah. Kira mau cerita panjang tp mata ni berat sgt.

Oh, ngantuknya!
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, 26 December 2012

Keluar Hospital

Tengahari tadi kami dibenarkan untuk pulang. Lega tapi balik rumah stress pula.

Dengan ketiadaan bekalan air sdh 2 minggu ni, rumah berhamburan barang. Kain2 skalop kanopi ku berlonggok sini-sana belum berbasuh. Dapur yang sempit macam stor sdh sebab sini-sana barang nda tesusun sebab surirumahnya bizi sejak minggu-minggu yang lepas. Aku nda mau cerita panjang pasal rumah setinggan, nanti simpati pula kamu. Rumah kami layak masuk rancangan Bersamamu hehe. Ndala teruk sangat tapi kalau aku kasi tingu pic, mungkin kamu terkejut juga ni. Tunggu rumah baru ku siap, baru aku bagi tingu rumah lama ni. Buruk di luar tapi masih selesa di dalam.

Tinang call tadi (adik no3 lahir 1990), mau minta bawa pg Kota Marudu (KM) bisuk dia mau ikut temuduga Giatmara. Aku iyakan saja padahal aku macam nda larat ni, bukan macam tapi pasti!

Aku sms Isa (adik lelaki no2 lahir 1988), aku suruh dia bawa si Tinang. Si Tinang tu kan maid dia so apa2hal kenalah tanggungjawab sikit. Otak ku belum centre lagi ni. Cepat naik angin, pelupa dan macam mamai2 sb 2 mgu lebih tidur nda cukup. Aku marahla juga, tinang tu jaga anak dia dari 1st sampai yg ke2. Berebut kami hak menjaga anak tahun 2010. Dia langsung nda mau tolak ansur sama aku lalu memaksa aku meninggalkan anak di kampung selama 4 bulan (masa tu kami tinggal KK), 2 bln kemudian aku resign sb kesian dgn anak ditinggal jauh. Tiba masa skg, dia mau lepas tgn pula sma kebajikan adik yg jadi maid dia selama ni. Pleaselah! Aku bukan mau bekira tp biar adik-adik aku ada rasa tanggungjawab sesama sendiri.

Taulah dia sibuk dengan projeknya tapi keperluan adik yang suda bnyk bantu dia jangan dibuat nda tau. Bila ada keperluan baru aku dicari, tiada keperluan jadi hamba dorang. Jangan begitu.

Kalau aku sihat, aku nda kisah, jgnkan ke KM, ke KK pun aku nda kisah tapi time-time skg memang nda sesuai. Aku mau rehat sebab bnyk hal lg di rmh ni aku mau kasi settle. Aku xda super power untuk buat semua ni dgn sekelip mata. So, adik-adik ku sila bagi kerjasama.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, 25 December 2012

Kisah Di Wad Hari Ke3

My hubby semakin sembuh. No demam2 lagi, boleh sdh jaga diri sendiri, kencing sendiri, minum sendiri tp makan tetap permaisurinya hidangkan. Bak layanan hospital 1st class gitu! Pastu selera makan membuak-buak. Macam-macam pula mau dimakannya. Kemarin mau makan tom yam, suruh budak-budak (kwn yg lbh muda dari dia) tapaukan di warung tp warung tu nda pula ada menu tom yam. Aik, macam aku sudah cerita ja dlm entry sebelum ni... Ok, lumpat serita!

Malam ni pun awal aku mengantuk, mungkin baru mau recover balik kepenatan dan kemengantukan yang banyak tertunggak sejak 2 mgu lepas, kalau nda pun, pasal aku kuat makan macam laki aku juga. Di wad ni, makan jak keja kami laki bini. Sihat sdh ba dia ni, kalau kasi tinggal sorg di wad pun bulih suda tp macam nda sampai hati juga kasi biar dia sorang. Takut dia boring tiada manusia dia mau bawa gaduh. Laki aku ni suka marah-marah walaupun benda kecik! Kadang hilang sabar juga aku dibuatnya. Dia ni manusia yg cepat naik suhu tp cepat jg sejuknya. Tu pasal klu dia marah2 aku nda takut pun, meluat lagi ada hahaha. Dapatlah dia jelingan manja ku kalau marah-marah nda tentu pasal. Lagi satu sukaaaaaaaa sangat merungut. Hal sekecik semut pun selera dia mau merungut. Anak manjalah katakan. Kesabarannya memang bukan untuk diuji sebab dia memang fail sedia. Amboi, ngumpat ka? Hahaha. Pedulik! :p

Aku baca blog Ceeramoon tadi, dia bilang laki dia a to z baik, perfect! Entah dia propa saja atau memang sudah itu takdirnya dapat suami yg dipuja-puja walau di mana jua, tapi lain pula dengan aku hihi. Laki aku baik juga, bukan nda baik tapi perangai dia tadi yang baru aku sebutkan tu salah satu penegasan utama sama dia. Kalau sudah tua, nyanyuk, macam mana pula dia ni? Ya Allah, semoga aku jenis isteri yang sabar, sabar dan lagi sabar hehe. Apapun, sudah itu jodoh Tuhan kasik mesti dialah yang terbaik untuk aku. Mungkin aku terasa sangat akan kelemahan yang dia ada tapi Allah lebih tau kenapa perlu dia jodoh ku, kennn!

Dan, amboi mau tambah lagi. Ok, stop. Berdosa ngumpat suami sendiri bukan suami kau. Ekekekek!

Tengahari tadi balik rumah mama kejap (dekat dgn hospital banding rmh aku), masak tom yam yang direquest oleh YAB Dato Sri Ghazalu. Namaun kesilapan teknikal sedikit bila tiada daun limau purut, aku hentam perahkan limau kapas dan campak sekali dengan kulitnya. Apa jadi, tom yam ku yg lazat jadi pahit. Sorii suami, lupa pula limau kapas lebih power dr limau kasturi. Silap teknik ayang, hahaha. Selera jugalah dia makan sampai ketam surih masak kari aku sikit pun dia nda rasa. aku bagi pak cik tua sebelah katil tu. Habis dia makan, syukur. Tiadala pembaziran makanan. Aku paling takut kalau makanan nda habis dibuang begitu ja. Teringat orang2 yang kebuluran di negara2 yg susah.

Cerita malam pula, aku awal ngantuk. Baru mau update blog, mata sudah terkatup-katup. BB aku pun hampir terhempas ke lantai tika jari-jemari ku melonglai ketiduran. Lelap sekejap, sedap ja tidur ku tapi dikacau oleh batuk yang melampau. Pesakit dalam wad ni tida sorang pun yang batuk teruk macam aku, mean memang aku pun sakit jugak ni. Spirulina ada aku beli minggu lepas tp oleh kerana cash nda cukup sebotol 500 biji tu ja la aku dpt beli. Kongsi makan pula si laki bini, terpaksa nda buli makan dos tinggi. Mau jimat, haha. Kalau dulu, sekali makan 20 biji aku telan sekali dlm sehari. Masa tu aku kaya lagi. Skg ni, kena berjimat so sakit2 aku yang sudah lama betapuk, keluar semula dengan beraninya. Tunggu kau batuk!

Pacik depan katil Panjang ni sakit ampus. Petang tadi dia sesak nafas, kesian aku tengok lalu aku pun menggooglelah pasal asma ni, waaa macam aku pun ada simptomnya. Batuk, bersin, selsema, alergik dan pernafasan tidak selesa. Adohai, Nani. Jaga kesihatan mu.

Nite~
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, 23 December 2012

Jaga Panjang Di Wad, Hospital Pitas

Ketika menulis entry ini daku kemengantukan sebenarnya. Tadi dapat lelap sekejap ja tapi time aku baru mau sedap modop (tidur) batuk ku pula tiba-tiba datang.

Pastu si Panjang cakap mau makan tom yam dan soto air tangan mak cik Penang (isteri bapa saudara dia) so aku terus sms budak2 minta tapau makanan berkenaan. Sekali yang datang soto keduanya, tiada tom yam. Rasa mau balik rumah ja masak tapi malas mau ulang alik. Mau suruh kakak ipar masak, tom yam bukan kepakaran dia pula haha. Dia kalau lauk majlis kawen bulilah tapi tom yam fail pulak hahaha. Biasala, manusia masing-masing ada kelemahan dan kekurangan. Macam aku, kalau masak utk majlis kahwin memang nda layak, tapi sesetengah masakan adala juga yang aku terer. Kununlaaa...

Masuk hari kedua di hospital si Panjang pun berselera aku juga terjangkit. Yang lucu, makanan hospital pun dia rasa sedap, menu tadi kacang panjang tumis dan ayam masak kurma kali tu. Adoi, kalau ginila, menjaga perut sjala keja di wad ni.

Update demam Panjang, so far dia ok. Suhu makan stabil dalam 35c. Memang dia sakit denggi ni. Di hospital Pitas memang musim denggi. So kalau ada sesiapa yang demam panas, menggigil kesejukan dan sakit kepala, janganlah dibiarkan. Pergi hospital cepat2. Anda mampu mengubahnya.

Bercakap soal sakit-makit ni kan, aku sebenarnya mau ambil insurans Prudential bah ni. Kalau pi KK, selalu limpas2 tu di bangunannya di Jalan Lintas kalau nda silap. Cantik tu logo dia tapi ingatkan ni produk konvensional sbb tingu nama pun macam oversea punya ba. Aku nda ingat macam mana aku buli jatuh cinta dengan insurans ni.... Ops! Ingat sudah. Aku baca blog Ceeramoon hari tu. Anak dia demam ja, masuk wad insurans cover wad 1st class (swasta) sampai rm2000! Kau pernah? Haa, dr sna la aku jatuh cinta sama ni takaful.

Pastu aku study pula pasal produk dia di internet, masya Allah sungguh menepati citarasa ku. Sudahlah Islamik, coverage (amboi macam line telefon pulak) pun memang best. Tapi ejen aku blm kot ambil exam so aku blm dpt mencarum lagi. Eh, mencarum? KWSP ka apa? Haha.

Plan seterusnya aku mau jd ejen Prudential juga. Hihi. Ah, nantila cerita balik. Panjang mau pinjam phone ku mau tingu you tube.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

The End 2012 !

Banyak kemelut di celah-celah bisnes yang semakin naik. Alhamdulillah.

aku nda tau dari mana mau bermula.

Sekarang aku berada di Hospital Pitas, Panjang kena tahan di wad, suspek denggi atau jangkitan kuman di paru-paru. Pitas musim denggi sekarang, mungkin pasal kelambu di rumah sudah kuyak hihi.

Panjang ok cuma suhu badan tinggi kadang mencecah 40c. Pagi ni katanya kepala sudah ringan sikit. Nda senang tidurlah juga aku dibuatnya, kejap2 kencing dan mau minum air. Kencingnya disambut saja dalam bekas, unik sangat aku rasa sbb dgn posisi mengiring, nda payah bangun pun buli kencing. Kalau kita wanita, lepas beranak kalau mau ke toilet pun kena bangun walaupun si kawan masih perit dijahit. Uniknya lelaki, istimewanya wanita kennn?

Sebenarnya, sudah 2 minggu kami dalam kesibukan. Sibuk dengan tempahan kanopi dan sibuk menguruskan ladang sawit. Biasalah hidup petani hehe. Belum sempat rehat laki aku sakit pulak. Aku ok cuma batuk ku yang sudah sebulan lebih ni nda baik-baik lagi. Risau jg, nti laku aku sembuh, aku pula ganti sakit. Tak boley jadi...

Kanopi sudah settle, ada satu tempat lagi yang belum buka 6 buah kanopi. Mujurla, pekerja aku kali ni sangat baik dan bertanggungjawab. Dorang ni kawan Panjang main bola di Kudat, alaa club yang kononnya bakal masuk Liga Malaysia tu... Tapi dalam ramai-ramai pemain, adala 3 ekor ni yang jadi pengikut setia kapten diorang. Pegi kebun tebas rumput pun dorang ikut, pasang kanopi pun dorang juga. Hinggakan yang sorang tu hampir mau korbankan Krismas dia semata-mata mau tolong kasi clear keja-keja kanopi. Ni baru kawan namanya.

Nanti aku sambung ceta balik kalau ada idea. Aku mau keluar kejap, mau bagi gaji sma budak2 kanopi ku.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, 29 November 2012

Fw: nani, rahsia dari hutang kepada JUTAWAN!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

-----Original Message-----
From: "Mohd Nizam & Norazlina" <alin0179@gmail.com>
Date: Thu, 29 Nov 2012 11:20:48
To: <nanialing@yahoo.com>
Subject: nani, rahsia dari hutang kepada JUTAWAN!

Salam nani,

Hari ini saya akan menolong anda untuk bebas dari hutang!
Oleh itu anda mempunyai duit lebih untuk menikmati hidup
yang lebih baik. Dan saya buatkan satu sistem yang boleh
anda ikut.

Biasanya sistem yang mudah adalah yang terbaik. Dan saya
rasa ianya termasuk cara melenyapkan hutang. Dalam masa
beberapa tahun saya telah mencipta pelbagai sistem, dan
saya akan memperkenalkan salah satu sistem saya yang
terbaik kepada anda ;)

Anda perlu kuatkan semangat untuk mengikuti 10 langkah
berikut.. dan matlamat anda untuk bebas daripada hutang
pasti akan tercapai.

1. PERIKSA rekod perbelanjaan untuk tempoh 12 bulan.
Setahun adalah jangka masa yang tepat untuk melihat apa
yang berlaku. Jadi lihat semua perbelanjaan, penyata
bank, rekod buku cek, penyata kad kredit atau apa sahaja
rekod yang anda ada.

Dan untuk perbelanjaan yang menggunakan wang tunai, bawa
buku nota untuk beberapa minggu dan tulis semua perbelanjaan
anda, walaupun untuk membeli goreng pisang makcik. Akhirnya,
anda akan dapati betapa sedikit akan menjadi bukit. Saya
telah mencubanya dan memang boleh dapat angin akhmar... hehe

2. KIRAKAN jumlah perbelanjaan anda dalam sebulan, dengan
mencampurkan semua bil yang perlu anda bayar dalam sebulan.

3. TULISKAN senarai hutang yang anda tanggung. Jangan lupa
masukkan sekali ansuran rumah. Telefon bank jika anda tidak
pasti berapa hutang yang anda ada.(Pastikan ada selalu kemas
kinikan rekod senarai hutang ini)

4. BUAT SENARAI pembayaran minima yang perlu anda lakukan
setiap bulan. Katakan anda perlu membayar RM2000 setiap bulan.

5. TENGOK BAKI yang perlu anda bayar, dengan anggapan
bahawa anda membayar setiap bulan tanpa ada yang tertunggak.

6. SENARAIKAN hutang anda supaya hutang yang sedikit diatas
sekali, dan yang banyak terletak dibawah. Jangan lupa
senaraikan semua hutang anda. Contohnya:

1)Hutang stereo RM2000
2)Hutang kad kredit RM5,000
3)Hutang kereta RM50,000
4)Hutang rumah RM100,000

7. Sekarang anda perlu 'MENYERANG' untuk membayar hutang
yang sedikit dahulu. Buat keutamaan untuk habiskan hutang
yang sedikit dahulu (tv?) dan akhir sekali hutang yang agak
besar, contohnya kereta atau rumah.

8. Pada langkah Nombor 4, anda telah kirakan jumlah minima
hutang yang perlu anda bayar setiap bulan iaitu RM2000.
Sematkan di minda anda untuk tambahkan sebanyak 10%
daripada jumlah tersebut, iaitu RM200!

9. Untuk mempunyai tambahan RM200 untuk membayar hutang,
kurangkan RM200 daripada perbelanjaan, dan simpan untuk
membayar hutang.

Cuba fikirkan semua cara untuk mengumpulkan RM200 ini.
Anda perlu berbincang dengan keluarga anda apa yang
perlu dan tidak perlu dibeli. Contohnya jika anda selalu
makan diluar, cuba kurangkan. Jika anda merokok, cuba berhenti.
Jika anda berusaha, pastinya anda temui jalan untuk jimatkan
paling kurang RM200 sebulan.

10. Gunakan wang tambahan RM200 ini untuk membayar hutang
No.1 anda yang kecil dahulu. Jika anda membayar RM100 sebelum
ini, sekarang anda bayar RM300 (RM100+RM200). Apabila habis
hutang pertama, gunakan RM300 untuk tambahkan bayaran kepada
hutang kedua. Jika sebelum ini anda membayar RM200 untuk hutang
kedua, anda bayar RM500 (RM200+RM300) selepas hutang pertama
habis. Ianya akan memberikan impak maksima untuk melangsaikan
hutang anda dengan cepat. Teruskan penambahan sehingga ke
senarai yang terakhir.

Dengan cara ini anda akan bebas dari hutang dalam masa beberapa
tahun. Kelebihan daripada sistem ini bermula hanya daripada
RM200 yang anda jimatkan, dan ianya bertambah sebaik sahaja
hutang pertama anda habis.

nani, gunakan teknik ini dan anda pasti terkejut dengan
hasilnya dalam masa beberapa tahun akan datang. Dan jangan
biarkan anak-anak anda sengsara kerana terpaksa menanggung
semua beban hutang anda nanti.


Demi Kejayaan Anda,

Mohd Nizam & Norazlina

PS: Dengan sistem saya, anda boleh hapuskan
hutang dengan lebih cepat. Oleh itu anda tidak
perlu lagi risau bagaimana nak bayar hutang
setiap hujung bulan.

Bayangkan jika tiada hutang, anda boleh simpan
wang di ASB, melancong dan beli apa yang anda
mahu.

Beberapa jawapan yang mungkin anda mahukan...

>> http://rahsiakekayaan.com/bukti


Testimoni daripada Fadzli, Ampang..

\"FLB Pro adalah satu sistem genius yang mampu
menambah pendapatan pasif saya. Tidak perlu
berjumpa orang, dan saya hanya menjalankannya
secara part time sahaja. Bukan SCAM yang didakwa
oleh sesetengah orang yang tidak percaya malahan
tidak mahu mencuba formula yang sungguh luar biasa ini.
Dengan modal 3 angka, saya telah mendapat RM2200 dan
mampu menjana 4 malah 5 angka pendapatan.
Terima kasih Nizam, you are the best!!!\"
-Fadzil, Ampang Selangor


Lihat bukti terkini income saya dengan sistem eksklusif...

=> http://rahsiaduitmudah.blogspot.com/







(c) Hakcipta Terpelihara
------------------------------------------------
To remove yourself from future mailing, click the link below.

http://www.ecommercemastery.com/boxlist/remove.php?u=19960cc

Tuesday, 27 November 2012

Aku Bukanlah Ibu Yang Terbaik Tapi Aku Cuba

Jangan dipandang enteng peranan surirumah juga jangan dipandang rendah seorang isteri yang tidak bekerja.

Kalau kamu mau tau sampai sekarang aku masih ada trauma bekerja. Kamu rasa aku telampau serius pasal ni padahal kamurang steady saja bekerja sampai pencen? Urm, mungkin tapi kamu perlu tau kita sama spesis manusi tapi hati kita lain-lain.

Sekali lagi aku tegaskan di sini, aku bukan ibu yang terbaik tapi aku cuba dengan meninggalkan kerjaya yang nda seberapa lalu menumpukan perhatian kepada anak yang sedang membesar masa tu.

Tugas seorang ibu dan isteri bukan mudah apalagi kalau ada suami yang kurang memahami tugas kita lalu aku memilih apa yang terbaik.

Kamu cakaplah aku bodoh dan silap buat pilihan tapi bagi aku, selepas bergelar ibu dunia anak ku lebih penting daripada harta dan kemewahan di dunia! Biarla kais pagi makan pagi asal saja anak aku tidak meraung melalak kerana ditinggal ibu bekerja.

Situasi ini juga sedang melanda adik lelaki ku. Isterinya bekerja sebagai jururawat dan selalu keja syif malam. Runtun hati bila dua orang anak 2 thn dan si adik 6 bulan meraung di tengah malam mencari si ibu. Keluar balik trauma ku. Ya Allah, memang aku tidak kuat melihat situasi ini. Siapalah lelaki yang boleh menangani situasi begini melainkan isteri juga. Apatah lagi di kala hati suami sedang tergila2kan perempuan lain, seberapa kuatkah isteri mengadapi semua ni? Nasib baikla, ada adik kami yang masih menganggur, doranglah yang bantu jaga anak-anak buah.

Hidup kami tidak mewah tapi aku bersyukur tidak lagi melalui situasi-situasi yang sukar untuk anak. Rezeki saja yang belum ada untuk aku ada baby balik tapi aku tidak terfikir lagi untuk kembali bekerja. Biarlah aku dengan anak-anak saja. Allah pasti suka dengan pilihan ini. Aku yakin!
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, 26 November 2012

Asam Garam Gula Kehidupan

Allah menciptakan manusia dengan amanah dan tanggungjawab. Kita adalah hambaNya dan kita ada kewajipan kepada agama. Selain itu, selepas Adam dan Hawa diturunkan ke dunia, manusia mulai mempunyai kewajipan duniawi pulak. Kita ada perjuangan hidup dan semakin lama, zaman semakin berubah.

Kalau dulu manusia hanya hidup untuk membiak dan meneruskan hidup tapi kini manusia mempunyai banyak perkara yang perlu dilakukan dalam hidup. Inilah perubahan zaman yang berlaku.

Kni kita perlu bersekolah, bekerja kemudian berkahwin dan mempunyai anak. Dalam mengharungi hidup berbagai rencah hidup kita akan hadapi. Pahit dan manis, suka duka dan macam-macam. Tiada manusia yang tidak diberi dugaan di dunia ini kerana kita semua hamba Allah dan Allah Maha Adil cuma setiap dari kita ada cerita berbeza.

Jangan mencemburui kebahagian orang lain, dan jangan terlalu meratapi kesukaran hidup yang kita hadapi. Allah Maha Mengetahui tapi percayalah kita semua manusia biasa, kita semua akan menghadapi waktu-waktu sukar kita. Kita harus berpijak di bumi nyata. Kita mungkin tidak lahir sebagai orang kaya, orang cantik atau berbagai kelebihan yang menonjol tapi hidup kita ada keistimewaan tersendiri yang belum pasti ada pada orang lain.

Aku juga sudah melalui pelbagai kesukaran. Anataranya, pembelajaran, percintaan, pekerjaan dan kini perkahwinan. Bila diusia ini, cabaran utama ku ialah untuk mencapai sesuatu dan ingin menghadiahkan rasa bangga kepada orang tua. Bukan aku saja mungkin anda-anda semua juga begitu.

Ya ada kesukarannya... Apa yang penting kita bukakan minda kita, positifkan pemikiran kita dan jalani semuanya dengan hati yang rela. Mengadu kepada Allah, insya Allah ada jalannya.

Selamat berjuang!
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saturday, 17 November 2012

Perlukah Berubah?

Penat.

Aku bukanlah orang penting dalam sesuatu majlis keluarga sama ada besar atau kecil namun setiap penglibatan memerlukan tenaga.

Kalau majlis kahwin, aku hanya jadi tukang potong-potong sayuran dan membasuh pinggan-mangkuk namun bayangkanlah 4-5 hari berturut melakukan hal yang sama. Melebihi 12 jam sehari jika disiplin dengan masa kehadiran, penat bukan.

Aku berfikir kalau turn aku pula mengahwinkan anak nanti... Macam manalah agaknya. Dengan keadaan diri yang bukanlah arif sangat di dapur, rasa macam tak patut mengharapkan jiran tetangga menjayakan majlis yang sudah tentu sangat memenatkan. Malah aku sendiri mungkin tidak mampu menanggung kepenatan sebegitu.

Memandangkan budaya di sini lebih suka mengadakan majlis kahwin di rumah sendiri, tidak menggunakan perkhidmatan catering, oh tak dapat ku bayangkan kalau aku adalah tuan rumah. Haha.

Untuk mengubahnya, aku fikir upah saja tukang masak, tukang buat air, basuh pinggan. Bagi yang biasa buat keja bosanlah nanti tiada apa yang perlu dibuat tapi bolehla dorang menghadiri majlis dengan lebih bergaya. Ahli keluarga juga selesa bersuka ria sebab aku tengok, jam9 malam ahli keluarga terdekat masih belum tukar baju lawa. Kesian. Kalau majlis belah family aku, sebelum pengantin datang kami sekeluarga sudah bersiap lawa-lawa bagi menyambut kedatangan rombongan pengantin.

Lain tempat lain cara. Adakah aku mengikut kebiasaan mereka atau mengikut cara ku sendiri?
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saturday, 10 November 2012

Bertukar Persepsi

Sebenarnya laki aku sangat kaki bola dan gila bola. Tiada salahnya pada kegilaan ini tapi aku rasa minatnya agak keterlaluan hingga mengganggu perancangan hidup yang melibatkan masa depan yang terjamin.

Dulu laki aku memang bercita-cita tinggi mau jadi pemain bola negeri dan kebangsaan. Ianya tercapai di peringkat sekolah menengah kemudian terkubur semasa remaja hinggalah sekarang. Namun di kampung, setiap anjuran piala dorang nda missed ikut dan di daerah Pitas, team dia merupakan team kedua teratas. Setiap anjuran besar klu bukan johan team dia akan jadi naib johan.

Pada satu hari, seorang bekas coach kelab bola sepak di Norway, Harald Vinnes juga seorang konsultan perniagaan datang ke Pitas untuk mencari pemain bola sepak yang berbakat. Laki aku mengikutinya dan terpilih. Si Harald, 58 tahun ni sudah dilantik oleh SAFA Kudat sebagai pengurus dan ketua jurulatih untuk menubuhkan kelab bola sepak bagi menyertai Liga Perdana 2014. Kelab ini nanti di bawah naungan syarikat si Harald, pemain akan dibayar gaji tapi setakat ini kelab ini belum didaftar secara rasmi dan sebarang bayaran kepada pemain pun belum dibuat kerana bajet untuk kelab belum sampai.

Sekarang separuh pemain tinggal bersama di rumah coach dan makan minum sendiri tanggung. Sudah 3 minggu dorang menjalani latihan dan mengadakan beberapa perlawanan persahabatan sebagai meningkatkan kemahiran bermain. Sesetengah pemain yang berbakat belum berpengelaman luas bermain di padang dan mereka masih di peringkat pendedahan dan pembelajaran teknik permainan.

So, bila tiada sebarang bayaran dibuat malah makan minum adalah tanggung sendiri dan juga pengangkutan, aku rasa hal ini membuang masa dan merugikan.

2 minggu angin ku kurang baik terhadap suami sebagai tanda tidak setuju bila dia meneruskan latihan di daerah Kudat (2 jam perjalanan dari Pitas). Minggu ke3 iaitu minggu ini, pada Rabu lepas aku membuat kunjungan ke Kudat. Berkenalan dengan coach dan semua pemain malah tinggal serumah dengan mereka selama 2 malam dan menyaksikan 2 persahabatan dan sekali latihan bermain dan sekali latihan kecergasan di tepi pantai.

Dalam masa 4 hari, persepsi ku pada penglibatan suami kali ini benar-benar berubah kepada sokongan hampir 100% ! Kerana melihat semangat dan kesungguhan dorang pada permainan. Bakat-bakat muda yang mencuit hati bila melihat dorang beraksi dipadang amat-amat menggamit rasa.

Betul kata coach, masa depan bola sepak di Malaysia cerah namun banyak dipolitikkan. Penglibatan swasta masih kurang lalu membataskan perkembangan sukan ini ke peringkat lebih tinggi sedangkan bakat di sini sangat semulajadi.

Kerajaan bukan tiada peranan di sini, ada dengan peruntukan-peruntukan tertentu tapi bila orang-orang yang terlibat tidak berjiwa sukan sepenuhnya hanya berjiwa duit maka, inilah jadinya. Semuanya tidak ke mana. Bakat-bakat muda tidak dapat didedahkan sepenuhnya. Potensi yang ada dibazirkan begitu saja.

So aku doakan supaya Allah melimpahkan rezekiNya kepada pasukan ini. Semoga coach Harald boleh merealisasikan kelab ini seterusnya berjaya menyertai Liga Perdana 2014 dan memberi pendapatan lumayan kepada pemain!

Wahai pemain Kudat Vickings, bersinarlah... Bersinarlah...!
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, 5 November 2012

Birthday Girl

05.11.2007 jam9.50 pagi aku selamat melahirkan bayi perempuan seberat 2.75kg. Sepatutnya due ku 24.11, alhamdulillah aku bersalin 19 hari lebih awal dengan bayi yang sihat dan comel.

Semalam, 5.11.2012 bayi itu sudah pun membesar dan kini berumur 5 tahun.

Itulah satu-satunya buah hati buat masa ini DayangKu Zairatul Nadia binti Ghazali. Abahnya bagi ucapan semalam, "happy birthday anak babah, seniga cepat-cepat dapat adik". Hehe.

Aku merancang dengan makan pil hanya setahun lapan bulan ja, pastu aku stop untuk tujuan mau sudah ada anak kedua. Terlajak pula, sudah 3 tahun masih belum mendapat lagi. Apa nak buat, kuasa Allah. Kita usaha sajalah.

Planning akan datang, kalau pregnant anak kedua nanti, direct teruslah untuk yang ketiga. Tak mau lagi rancang-rancang. Aku bukan wanita subur. Ada empat anak, cukuplah. Kalau larat, nanti boleh tambah dua lagi, maksimum enamlah. Wah, bolehkah aku handle anak ramai ni? Baru sorang pun beperang ja kerja kami hehehe. Aku ni garang kalau di rumah. Mudah-mudahan dapatlah rezeki secepat mungkin, amin.

Semalam, ibu mertua yang menyediakan kek dan buat sup tulang sebagai juadah harijadi. Ipar aku buatlah soto sikit. Aku sudah bagitau, 13hb baru sambut bday Nadia sebab abahnya tida di sini. Abahnya suruh tunggu dia balik baru sambut tapi sudah dorang buat, so oklah. Aku nda taupun dorang mau sambut sebab kemarin sehari suntuk aku di luar, pagi-tengahari bawa adik review ngan doktor (patah tangan), pastu bawa dia daftar form 1 pula. Kena tunggu dia habis orientasi sesi petang jam5.30 baru aku balik rumah.

Terima kasihlah pada mak dan kakak-kakak ipar sudi adakan sambutan semalam. Aku datang, tinggal makan ja :p.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, 1 November 2012

Meneroka Khasiat Minyak Kelapa Dara Cara nanialing

Mula-mula kawen dulu, baru seminggu kot... Aku masi ingat lagi bila kami dipanggil untuk menghadiri taklimat projek dari Kerajaan Persekutuan yang dikendalikan oleh JPPS masa tu di Marudu Inn, Kota Marudu.

Selepas selesai taklimat, pegawai JPPS sempat mempromosikan produk minyak kelapa dara yang pada masa itu (2006) produk ini baru juga dihasilkan.

Tidak banyak khasiat yang difahamkan kepada kami hanya satu iaitu dijadikan pelincir seks!

Ya pelincir seks!

Aku nda ingat berapa harga yang ditawarkan masa tu tapi agak mendapat sambutan hangat daripada kontraktor2 yang hadir dan ada diantaranya yang terus membeli beberapa botol. Aku saja yang tidak berbuat apa-apa kerana masih memegang status pengantin baru dan dalam fikiran aku, aku belum perlukan pengetat ataupun pelincir. Buat masa ni semuanya ditanggung *beres! Haha. Maka senyaplah pasal minyak sehinggalah pada satu hari.

Hari yang aku maksudkan itu ialah, pada tahun lepas. Aku dan suami menetap di Kota Kinabalu dan sedang window shopping di Kompleks Karamunsing.

Jalan punya jalan lalu di sebuah kedai jamu. Mula-mula aku tertarik pada satu krim *pepek bernama Ayuzip. Benda ni utk mengetatkan sewaktu *bersama. Mahal jugaklah tapi kuantitinya sikit sahaja. Di situlah aku terpandang sebotol minyak kelapa dara. Botol spray sebenarnya. Harga rm27 jika tidak silap. Dalam 100ml saja isinya. Aku tergerak hati untuk membeli teringat kepada pegawai JPPS 5 tahun lepas.

So aku beli dan pakailah pada *waktunya. Oh, yeah! Sungguh tidak mengecewakan dan dari hari itu hinggalah saat ini, tidak lengkap rasanya jika tidak ada minyak itu di bilik tidur ku. Apatah lagi di Pitas (kami menetap di kg semula) ada pengilang MKD (minyak kelapa dara) yang sangat murah. Hanya RM10 untuk 150ml!

Baru-baru ini, sorang kawan aku mengupdate gambar bbm dia (DP). Semakin cerah mukanya padahal kulit kami lebih kurang ja (Jijah). Aku tegurla, ingatkan pasal dia minum calogen dust dan vit c, tapi dia bilang dia sudah stop kalogen dan skg dia combine vit c + MKD/VCO soft gel. Oh my......... Me sangatlah jeles k. Me gugel la pasal VCO soft gel tu dan membaca beberapa testimoni dari web tu. Orait, me perlu buat sesuatu lepas ni.

Apa dia, MENEROKA MINYAK KELAPA DARA CARA nanialing!

So biar aku ceritakan serba sedikit tentang kegunaan MKD/VCO.

Utk kegunaan seks, yup! Pelincir:

Bagi yang dah kawin sama ada dah sah nikah ataupun kawen belum sah tu, op kos korang buat seks kan? Kalau yang jarang tu no hal, kalau yang agak kerap mesti ada something yang mengganggu. Betul tak?

Kalau bukan kekeringan, keperitan.. Biasalah tu.

So mkd ni boleh mengatasi maslah itu. Korang sekslah berapa kerap pun (iklan ini tidak sesuai dibaca oleh pelaku seks bebas) no problem. Mkd bukan saja melicinkan anu malah mengelakkan rasa pedih disebabkan geseran ketika seks. Tiada lagi rasa pedih dan seks boleh dilakukan sekerap yang anda mampu. Bukan itu sja, mdk membantu wanita mencapai klimaks lebih cepat dan membantu cik abang tahan lama. Caranya: sblm *bersama silalah sapu atau titiskan saja ditempat strategik. Jika rasa mengering boleh titiskan lagi. Lebih banyak lebih enak! Opps! Hehe.

Kedua, dari segi kecantikan:

Oleh kerana aku malas mau beli soft gel secara online, maka langkah awal yang aku ambil ialah menjadikan MKD yang aku ada tu sebagai pelembap muka siang dan malam.

Kepada pengamal kosmetik yang pemalas macam i tapi masi berangan awet muda, cubalah mkd. Kulit jadi licin, halus dan glowing dengan minyak kelapa dara.

Caranya: selepas membasuh muka dgn facial wash, tanpa menggunakan toner terus titiskan setitik atas tapak tangan, ratakan pada tapak tangan dan urutkan ke serata muka menghala ke atas. Urut sehingga anda rasa ia menyerap ke dalam kulit. Biarkan. Selepas 15 jika rasa berminyak boleh bilas dengan air. Kalau tak rasa berminyak, biarkan macam tu ja. Gunakan setiap hari siang dan malam. Murah dah mudah. Minyak ni juga bertindak sebagai anti penuaan.

Selain itu, boleh jadikan losyen bdan dan minyak rambut.

Untuk keterangan lanjut sila gugel sajalah ya.

Tips ini adalah yang dipercayai secara peribadi, berdasarkan info yang diperolehi diinternet dan testimoni sendiri. Jika ragu-ragu, lupakan saja.

Itu saja untuk kali ini, selamat mencuba.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, 29 October 2012

Takut Menjanda

Ehehe..

Belum pun sempat aku publish komen di entry lama, buat entry baru sudah konon. Sebenarnya bukan nda sempat tapi line slow gila di rumah aku ni. Email dan whatsapp ja laju. Facebook, bbm slow.

Betul kata Qaseeh, kalau rasa-rasa tak boleh pikul lagi penderitaan, why not minta cerai or berceraikan?

Tapi wanita-wanita kebanyakan di Malaysia masa kini belum sebati dengan budaya cerai-verai ni. Mereka takut title janda. Mereka takut maruah tercalar jika menjanda. Mereka takut dingorat jantan-jantan gatal yang masi berbini. Eee, banyak ketakutan sebenarnya. Bukan senang.

Ya aku setuju, alangkah bagusnya kalau bila saja ada sesuatu yang menghalang kebahagiaan suami-isteri, isteri cepat-cepat bertindak untuk melepaskan diri dan jangan biar diri tersiksa, setahun? 3 tahun? 10 tahun? Apalagi kau berpuluh tahun.

Tapi wanita Malaysia ni memang tak sampai hati tukar-tukar laki. Bagi dia biarlah kawen sekali seumur hidup dan sanggup tersiksa fizikal dan emosi hanya kerana ingin mempertahankan rumahtangga. Hurm, rumit isu ni sebenarnya.

Kita suruh isteri bersabar, laki naik kepala. Kita mau suruh bercerai, tidak tenteramlah arash Allah SWT. Ada saja yang menggegarkannya.

Pendek kata, kalau kita rasa-rasa pendapat kawan-kawan nda boleh pakai, mintalah petunjuk Allah. Allah Maha Mengetahui.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, 28 October 2012

Cinta Atau Duit?

Mari kita menulis tentang lelaki pula kali ini. Lelaki yang sudah menjadi suami.

Aku mulakan dengan tajuk Cinta Atau Duit.

Kamu rasa-rasa ada lagikah lelaki di dunia ini yang perfect? Mean, bukanlah dia ada keajaiban macam cerita dongeng yang mana-mana part dalam dirinya tiada point untuk dikomplen oleh orang lain.

Perfect pada syarat-syarat wajib saja. Urm, tak paham? Ok, direct to the point.

Secara umum pada mata dan fikiran ku, suami hanya ada dua jenis yang berlambak di dunia ni.
1. Suami yang mempunyai kerjaya dan kewangan stabil, mampu membiayai keluarga walau tanpa bantuan isteri. Tidaklah kaya-raya tapi 'mampu'. Dapat? Tapi walaupun mampu membuat isteri hanya mengangkang di rumah dan menghabiskan duit suami namun lelaki ni jenis suami yang payah lekat di rumah dan lagi parah kalau suka berpoya-poya di luar dan sering mengabaikan anak isteri. Hooooh! Penyakit! Penyakit!

2. Jenis kedua. Lelaki yang setia, penyayang, sayang bini, selalu ada masa untuk bini tapiiiiiiiii tidak mampu membuat bini hanya mengangkang dan menghabiskan duit suami.

3. Lelaki yang mampu menyara anak isteri dan mampu juga menyayangi keluarga sepenuh hati.

4. Lelaki yang sudahlah malas bekerja, pukul bini, kaki botol dan kaki perempuan. Yang ni kategori paling jahanam dunia akhirat (kecuali sempat bertaubat sebelum mati).

Percaya atau nda 4 kategori lelaki di atas menurut mata dan fikiran ku, adalah senario biasa dalam rumahtangga dari dulu hingga kini.

Apakah saranan kamu jika berjumpa wanita yang mengadu kategori 1,2 dan 4. Yang manakah kamu suruh bertahan dan yang manakah kamu suruh tuntut cerai secepat mungkin? Sudah tentu yang no4 suruh minta cerai teruskan?

Tapi bagi kes 1 dan 2 macam mana?

Aku pernah tanya beberapa kawan yang mengalami masalah 1, katanya lebih baik dapat yang no2. Duit tak penting, kasih sayang, kesetiaan dan cinta lebih penting.

Pada fikiran ku pula, no.1 lebih baik daripada no.2. Walah..... Kompius! Kompius!

Betulkah tidak mengapa tanpa duit asalkan dapat cinta?

Betulkah tidak mengapa tanpa cinta asalkan ada duit?

Ada pula pendapat, keduanya harus ada barulah hati perempuan dapat menerimanya.

Soalnya di sini, berapa saja wanita yang bertuah dapat kes no.3 di Malaysia ni?

Ada satu kes. Pengalaman kawan aku sendiri. Beliau bekerja tapi suami suruh berhenti kerana sunyi di rumah dan suami mampu tanggung. Kerana tidak mau derhaka maka dengan penuh taat siisteri meninggalkan kerjaya demi keluarga tercinta. Selepas berhenti kerja suami buat perangai. Jadi kaki karaoke dan simpan kekasih gelap sini-sana. Isteri diabaikan di rumah, namun begitu bekalan duit sentiasa cukup. Kawan tertekan dan kata, aku bukan mau duit! Aku mau kasih-sayang suami! So?

Yang satu kes lagi, suami penyayang, setia tapi malas berusaha untuk cari duit lebih. Isteri menanggung segala perbelanjaan rumah termasuk suami itu sendiri. Maka, dia pun berkata, apa ertinya cinta jika nafkah keluarga diabaikan. Biarlah kurg cinta asalkan cukup makan dan pakai...

Mean, kebanyakan responden mau pilih kes no.3 ya itu suami berduit dan penyayang tapi macam aku kata tadi tidak ramai kot yang bertuah dapat suami sempurna begitu.

Kebanyakannya harus memilih sma ada no.1 atau no.2 punya kes.

Aku sudah lama fikir hal ni. Kita mendengar masalah rumahtangga rakan-rakan kita bukan untuk dicanang ke sana ke mari tapi ambillah iktibar dan belajar darinya.

Pesanan ku, kalau susah-susah sangat, tinggalkan saja lelaki bodoh macam tu.

Urm, ingat cerai senangkah? Lagi pening kepala fikir banyak prosedur. So?

Aku tunggu jawapan korang pulak.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saturday, 27 October 2012

Idul Adha

Pelik bebeno rasa badan...

Sangat keletihan.

Malam hari khamis tolong kakak ipar goreng ayam sampai jam12 tghmalam.

Kemarin bersilat didapur dalam kedaan kelam-kabut. Ingatkan tak jadi masak-masak, sekali aku datang rumah mama pagi-pagi ayam daging sedang berendam dalam bisin. Aik apa ceta ni? Mmg semalam adik ipar aku ada mesej, dia tanya mau masak apa sebab dia mau beli barang, kebetulan raya haji kali ini jatuh pada hari lahir anak sulung adik aku yg ke2 tahun, plan awal sambut sekali di rumah mak saudara sebelah rumah sebab sana ada kenduri doa selamat kecil-kecilan sempena hari lahir cousin (sama tarikh ngan anak buah) dan kelahiran anak si cousin (yang sambut bday). Nda bagitau pun dia ada beli barang.

Sudah tu, menu mula-mula nasi ayam ja, pastu aku pula meleret ke soto, lauk, sayur semua. Isk! Isk! Haa, tanggung sendiri. Jam9 gitu baru sibuk ke pasar beli ais, serai, limau, cili dan lain-lain. Terpandang pakis, beli 3 ikat. Pung pang, pung pang, siap solat Jumaat baru semua makanan ready. Akhirnya menu nasi ayam, soto ayam, daging payau masak kicap, pakis tumis, sejenis siput (bukan siput sedut) direbus sedap makan cicah dengan limau.

Abis acara sini, ke sebelah pula rumah mak saudara. Sana lepak saja sebab nda larat makan suda.

Balik dari rumah macik (malam), aku hentam 2 pinggan nasi dengan siput tu.. Klu 50 biji, ada kot aku makan, ngeeee!

Dalam jam9 malam, aku balik rumah aku. Laki aku tiada, dia ke rumah cousin dia, juga kenduri. Tengok tv sekejap pastu aku tukar cadar tilam (sebulan kot nda berganti) dan masuk tidur dulu. Namun, tidur aku tidaklah senyenyak hari biasa kerana aku diserang batuk berkahak. Mau peluk laki pun nda selesa, baru ampai tangan, sudah uhuk! Uhuk! Kesian laki, sedap-sedap tidur terjaga oleh batukku yang kuat gitu.

Pagi tadi bangun jam6 terus keluar simbol mentol dalam kepala. Ooo, aku teringatkan makanan. Ok, aku lapar. Sangat lapar. 2 pinggan dan 50 ekor siput tiada kesankah semalam?

Terus bergegas ke sebelah (rumah mertua yang diduduki bersama oleh 3 beradik suami, 2 berlaki, sorang bujang dan 3 anak-anak buah). Apa motif mau bagitau jumlah isi rumah ni? Banci ka apa...

Saja mau bagitau sebab dengan jumlah isi rumah yang agak luar biasa, aku sepatutnya tebal muka sikit mau ambush dapur orang pepagi, tapi ada aku kesah? Hari ni aku nda kesah tu semua asalkan aku dapat makan.

Rumah aku? Kalau time-time sibuk macam ni memang dapur aku kosong sebab tiada orang pun akan mengusik nanti. Nanti berbulan stok makanan nda abis sebab hidup aku ni, asik ke sana ke mari. Rumah macam persinggahan saja. U understand?

Harap2 adalah baki-baki sup tulang, nasi pulut kuah kacang tinggalan open house mertua kemarin, sekali check, nada! Huuuuh, sedihnya hati tapi apa boleh buat. Goreng mihun sajalah nampaknya.

Lepas bekpes, aku basuh baju sebab cuaca hari ini agak cerah. Isnin laki mau balik Kudat sambung training bola, nanti nda kering pula stokin-stokinnya. Air pula punyalah slow keluar dari paip. Adeh. Baju-baju ja yang sempat cuci, cadar, selimut dan tuala kotor terpaksa cuci esoklah.

Siap basuh baju, bergegas ke rumah mak saudara yang sorang lagi sebab anak tirinya buat kenduri bercukur untuk baby. Ikutkan hati aku memang nda larat sudah ni tapi nanti apa pula katanya. Rumah macik aku sorang ni bukan selalu buat kenduri so haruslah hadir.

Time kenduri, sepupu aku yang keja di Yapiem Otok (Siti Noorjannah) buat plan pula pigi piknik ni petang. Ooo hati ku tetaplah mau join tapi balik rumah aku sidai kain yang nda sempat sidai pagi tadi. Sempat lagi tingu siaran ulangan si Kimora dan aku tertidur. Memang baring tingu tv tu motif tidur pun. Dalam tidur aku sedar aku macam meracau. Tandanya, kepenatan yang terlampau dengan kesihatan yang nda berapa baik. So, cancel pigi piknik. Sejam tidur, terjaga dan update blog, kenapa aku tiba-tiba rasa mau makan di rumah mama lagi ni?
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, 24 October 2012

Cawangan BSN Paling Ekstrem di Malaysia!

Kenapa aku gelarkan ekstrem, sebab berbau kurang menyenangkan dan lantai yang sentiasa kotor.

Kita faham kebanyakan yang berurusan di sini ialah orang kampung yang jalanrayanya bukan aspal, kalau bukan pasir melekat ditapak kasut, lumpur sudah tentunya.

Bau badan manusia yang meredah hujan panas menyebabkan perpeluhan menyumbang kepada bau yang tidak menyenangkan.

Aku kurang pasti jika jadual pembersihan bank ini tidak boleh dilakukan dengan kerap tapi aku rasa patut dikerapkan kerana keadaan ini agak memalukan.

Aku kalau tiada urusan penting di sini, memang nda sanggup masuk. Hilang keselesaan.

Untuk pengetahuan, bank ini sentiasa sibuk kerana satu-satunya bank yang mesra rakyat untuk daerah Kota Marudu dan Pitas. Namun kalau boleh, tingkatkan lagi kebersihan. Ini bank bukan pasar.

Sekian.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Yang Aku Heran Tentang Hal Kekeluargaan

Sejak kawin aku memang selalu mengalami konflik terpencil tentang silaturahim keluarga. Pertembungan budaya antara aku dan suami. Kami sangat berbeza sebenarnya dan seboleh aku kena mengikut cara dorang dan kalau boleh juga aku meninggalkan terus cara ku.

Keluarga suami mempunyai budaya yang dari luaran nampak erat, mesra dan meriah. Yes! Kalau ada majlis kahwin atau kenduri dorang paling manang. Kecoh sekampung. Best jugalah, sepupu-sepapat sangat rajin dan pandai pulak di dapur tapi aku nda pandai sesuaikan diri dengan kekecohan atau kemeriahan yang tercetus!

But at the other side bilang urang putih sesat, ada kepincangan juga sebenarnya. Urm susahlah aku mau hurai di sini. Hal dalam kelambu.

Kami pula, oleh kerana aku merupakan anak mualaf, maka lebih ramai keluarga yang bukan Islam (Kristian). Kemeriahan apa juga aktiviti tidaklah terasa sangat kerana bilangan kami yang beragama Islam sangat sedikit. Kalau ada kenduri pun kami jenis yang slow motion ja so nda heranlah kenapa aku susah menyesuaikan diri dengan kekecohan.

Yang adakalanya buat aku tertekan, setiap aktiviti keluarga suami harus dihadiri, jika tidak, rasa seperti ada pemarkahan de merit. Aiyo! Aku pula jenis yang pendiam so rasa macam susah masuk kod dikalangan ipar-duai yang lain tapi tidaklah kritikal sangat tapi hal-hal dapur aku ni malas sikit. Hehe.

Oklah, dipendekkan cerita (macam makin berbelit sebelum sampai ke isi penting), aku harap family suami faham kalau aku nda dapat hadir semua acara tidak kira penting atau tidak. Janganlah itu dijadikan ukuran dan disalah ertikan bahawa aku ni ahli keluarga yang baik atau tidak. Dorang harus faham latar belakang aku.

Maksudnya, aku tidak dibesarkan dalam suasana yang tiap minggu ada kenduri, ramai sepupu, kecoh dan meriah. Aku harap dorang faham kalau aku nda mau ikut serta. Walaupun sudah 6 tahun aku dalam family baru namun budaya itu masih tidak sebati dalam diri aku.

Kehadiran dalam acara bukan ukuran pada silaturahim. Kalau hanya bertegur sapa diketika kenduri-kendara dan dihari2 biasa tidak, sama juga ceritanya.

Aku dengan keluarga bukan Islam di kampung walaupun jarang jumpa, tapi bila aku balik kampung aku rasakan silaturahim lebih erat berbanding family aku yang balik2 jumpa di kenduri. Aku akan jemput macik-macik datang rumah, minum petang bersama, bersembang dan gelak tawa bersama. Ya, mak2 sedara aku sebelah mama memang spoting.

Beza dengan senario keluarga Islam ku. Kami selalu bekerjasama dalam kenduri kahwin, kesyukuran, doa selamat mahupun kematian tapi sebenarnya ada gunting dalam selimut. Kepura-puraan bila berdepan, di belakang macam-macam sangkaan.

Letih untuk memaksa diri mengikut budaya yang baru dalam hidup kita. Tidak diikut, kecil hati bagai. Sebab itulah aku tidak mimpi mau jadi isteri kerabat Diraja, menteri dan apa juga jenis VIP.

Aku nda suka hidup yang ada protokol. Aku mau jalani hidup dengan cara sendiri. Aku tidak suka dinilai, bersaing dan berpura-pura.

setelah panjang lebar celoteh ku, sebenarnya aku mau cakap, raya haji tahun ni aku mau sambut bersama family ku. Suami biar sambut dengan familynya. Suami juga ada masalh untuk menyesuaikan diri dengan family ku atas sebab title diri.

Dan aku harap my mertua nda payah mau sangka bukan-bukan. Aku bukan benci dorang tapi biarlah aku memilih apa yang aku suka dan selesa. Dorang ni sensitif dan menjadi satu tekanan sama aku untuk memenuhi keinginan dorang. Berilah kebebasan tanpa prasangka. Aku tau aku manusia yang banyak kelemahan.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, 23 October 2012

Makan Gaji atau Surirumah?

Kalau kita mengupas perihal kehidupan satu-persatu, cinta, rumahtangga, anak-anak, keluarga, kawan-kawan, jiran, kewanitaan, kecantikan, kesihatan dan macam-macam lagi memang sampai mati nda akan ada penamatnya.

Tapi dalam hidup ni banyak konflik, masalah, tekanan, kekeliruan, persoalan dan berbagai lagi. Disanalah kita perlu untuk menrungkai satu-persatu agar dapat apa yang diingini sebagai panduan dalam setiap tindakan kita.

Soal kewanitaan aku suka ke jumiesamsudin.blogspot.com. Ya penulis seorang staf USM, berbadan besar, hitam manis, asal Penang, kelakar orangnya dan seorang wanita yang sangat positif dan yakin diri walaupun saiz badan tidaklah seramping Rozita Che Wan!

Baru2 ni topik beliau ialah 'siapa kita wanita' dan menyentuh sedikit tentang wanita berkerjaya dan wanita yang hanya menumpang rezeki suami.

Mesej sebenar entry itu ialah, wanita harus berdikari, kalau suami mampu tanggung tak bole enjoy saja tanpa memikirkan masa depan. Kelak tiba-tiba suami sakit, mati atau kawen balik apakah persediaan kita? Cuma yang macam kurang sedap ada unsur over confident bahawa bila wanita ada kerjaya, apa mau takut suami kawen lain!

Aha! Skg mmg bole cakap begitu tapi kalau betul suami kawen haruslah menangis darah sehari dua, ya dak?

Bagi yang bercadang dan sedang menyandang jawatan surirumah sepenuh masa, agak seram membaca entry ini bila beberapa risiko kehidupan dinyatakan dengan bunyi yang agak kritikal. Ya, terasa gue!

Tapi bagi aku yang berlagak presiden persatuan suri-surirumah seMalaysia ni, jangan gentar kak! Kuatkan semangat untuk terus berkhidmat untuk rumahtangga seikhlas hati.

Soal cerai, sakit dan mati urusan Tuhan yang perlu kita jalankan peranan kita sebagai ibu dan isteri. Malas kadang2 tu nda apalah. Kita bukan robot yang harus merajinkan diri 24jam sehari.

Tapi menjadi seorang surirumah juga perlu ada ilmu asas. Yang paling penting pandai buka pesbuk! .......................... Eh, silap.

Pesbuk boleh untuk kita mengetahui isu semasa dunia tapi jangan gunakan untuk menunjukkan perfect life kita yang mungkin hanya diluaran. Gunakanlah pesbuk untuk mengenali rakan-rakan baru dan terus berhubung dengan rakan-rakan lama. Jangan guna untuk menunjuk, cari gaduh apatah lagi. Jangan mengundang kedengkian rakan-rakan. Biar berlagak humble walaupun di alam maya. Kamu pun tau pesbuk tu macam-macam gaya manusia. Berlumba dan bersaing mau tunjuk pada dunia hidup siapa lebih baik, lebih romantis dan bahagia. Ah! Ada aku kesah?

Setakat pengalaman ku jadi surirumah ni, adalah tips yang nda seberapa aku bulih bagi. Silakan.

1. Sebelum ambil keputusan untuk jadi surirumah adalah lebih baik mempunyai pengalaman kerja paling kurang 3 tahun. Lebih lagi baik. Kalau yang sejak bujang sudah kerja, untunglah.

2. Jangan lost contack dengan bekas majikan. Nda kiralah dengan bos mahupun rakan-rakan sejawat, tukang air dan tukang sapu. Lawat opis lama selalu dan kekalkan hubungan baik. Dihari2 perayaan jemputlah satu opis datang rumah, raikan dorang. Manalah tau tiba2 kita menjanda, bolelah minta simpati untuk diambil kerja semula. Boleh gitu? Apapon boleh. Sila postifkan minda.

3. Jika suami bagi duit belanja rumah jangan joli semuanya. Anggap itu gaji dan buat simpanan tiap bulan. Yang si Jumie geram tu, duit yang suami bagi bulat2 dihabiskan untuk enjoy saja.

4. Cari-cari peluang bisnes kecil2an. Timba pengalaman dan sebagai pembuka minda. Anak, anak juga tapi kita kenalah tambahkan ilmu juga. Kalau suami mmg kaya raya, bukalah perniagaan salun ka, restoran ka, dan apa sajalah yang sesuai.

5. Oklah, aku pun baru setahun jagung itu sajalah tips yang ada. Hampeh tak? Hampeh tak? Hehe. Aku harap 4 tips keramat tu berguna barulah si Jumie respek kita sebagai surirumah yang 'berisi'. Kan best, disamping hanya mengangkang di rumah dalam diam kita juga ada persediaan untuk hari esok.

Untuk tidak mencemarkan nama baik surirumah, laksanakanlah tugas kita di rumah sebaik mungkin. Aku pun nda perfect dalam soal ni tapi usaha tu yang penting. Ada masa suami tegur juga bila aku lebih melayan bb daripada masak pada waktunya. Kan? Hahaha. Surirumah moden biasalah, sibuk bbm, sibuk fb, sibuk whatsapp, sibuk blogging. Penting tu!

Ok tips tambahan bila jadi surirumah, sila jaga kecantikan. Tiada salahnya kita labur duit suami sebanyak RM2500 beli sepasang lingerie pembentuk tubuh. Juga tiada salahnya mengamalkan jamu2 kasi sempit lubang faraj untuk kebahagian suami sendiri.

Surirumah zaman sekarang bukan lagi surirumah macam zaman dulu. Sepatutnya surirumah zaman sekarang setaraf dengan wanita berkerjaya dan sepatutnya lagi bergaya dan indah hidupnya.

Soal risiko kawin lain, mati dan sakit... Macam aku cakap tadi itu semua urusan Allah. Wanita yang tetap didalam rumah mendidik anak, menjaga kehormatan diri dan ikhlas berbakti pada suami (pk kos seks paling utama) adalah wanita yang semulia-mulia di sisi Allah. Jangan takut pada risiko itu. 4 tips di atas insya Allah boleh membuka jalan dengan izin Allah andai tiba masa kita diuji dengan risiko tersebut.

Kita yakin dengan kuasa Allah, kalau kita ikhlas mau jaga keluarga, pedulikan persepsi duniawi pada kita. Kita hidup untuk akhirat bukan dunia.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saturday, 20 October 2012

KL 4-8 Okt 2012

Sudah hampir seminggu aku balik dari becuti di KL tapi masih belum update di sni. Ya, kemalasan melanda.

Tahun ni target mau guna duit sendiri tapi itu-ini melanda terpaksa pakai duit bapa lagi.

Mungkin ada yang kata "ee, bestnya kau, diam2 di rumah pun ada duit. Buli becuti, buli itu-ini". Ya bunyinya memang gitu tu. Semua best ja tapi sebenanrnya memang nda best!

Satu kalau kau boros pakai duit yang hanya atas nama kau tapi bukan titik peluh sendiri, adalah yang berleter, kata kau macam-macam. Ya, my bapa memang agak celupar sikit mulutnya. Dia tak kira apa perasaan kau bila becakap.

Dan agak memalukan diusia ini, kau masih belum dapat berdiri dikaki sendiri.

Tapi aku dapati banyak senario bila mak bapa mampu, anak pula menumpang senang. Bila anak senang, mak bapa pula yang menumpang mampu.

Mungkin rezeki kami masih ditangan bapa agaknya. Cuma bapa adakala terlalu berkira dan suka mengungkit.

Ok stop blame orang tua, berdosa.

intipatinya aku nda gembira pun hidup menumpang kesenangan begini.

Aku ada tulang empat kerat yang masih terlalu kuat untuk berikhtiar sendiri.

Mungkin bapa nda paham tapi aku sedang berusaha sedaya upaya cuma aku tidak dapat melawan godaan untuk menikmati kesenangan di depan mata.

Bapa, ampunkan anak mu.

Ok, balik kita ke cerita percutian ku.

Seperti yang kamu tau (bagi yang tau), laki aku nda ikut sebab ngam2 dia training bola di Kudat. Aku frust sangat, hampir2 aku pun nda mau jalan tapi time tu bermacam benda dalam kepala, so mau kasi kosong sekejap, pigilah juga aku.

4hb:
Aku sampai LCCT dalam jam11 mlm begitu. Jijah, Man dan Syima datang jemput aku di apot. Masuk ja dalam kereta kami terus balik rumah. Aiyak! Dia nda bawa aku makan di mana-manaka? Aku kalau sampai kL makan ja dalam kepala ku. Selera Melayu sangat! Rupanya, dorang sudah kasi tapau sate untuk aku dan makan di rumah.

5hb:
Pagi pg KL survey barang pengantin di Plaza City One. Tempat ni memang syurga pengantin. Baju-baju di sini memang the vass! Mau gatal ja tangan aku pi cocok duit mau borong baju pengantin tapi masih sedar diri lagi masa tu. Tunggulah duit sendiri dulu.

Petang balik rumah, mandi, malam dinner di Nando's dengan family Jijah dan kawan-kawan lain.

Nando's? Macam Kenny Rogers. Jual ayam tapi KR lagi sedap kot.

Pas makan, balik, tidur. Aik, simple sangat plannya. Ingatkan kena bawa pg iCity ka, what ever la hehe. Oo, esok subuh kena bangun awal bertolak ke Cameron.

6hb:
Seawal 4.30am kami bertolak ke Cameron dan seharianlah di sna. Nanti tengok gambar apa aktiviti kami di sana.

Komen pasal Cameron, Sabah juga ada tanah tinggi yang sejuk macam ni. Rupanya Cameron sudah dimajukan sebelum merdeka lagi dalam tahun 1930/1940-an gitu. Orang Inggeris yang buka ladang di sana. bangunan2 lama hasil peninggalan dorang masih adalagi. Patutla, Cameron lagi cun dari Kundasang. Tapi heran juga, Kundasang dulu pun ada juga orang putih masuk tapi kebapa dorang nda buka macam Cameron?

Dan, mana jutawan2 Sabah ni? Kenapa x buka ladang strawberry yang besar2 dan kebung bunga yang besar2 di Kundasang? Sayangnya aset dibiar sepi begitu saja. Padahal Kundasang boleh jadi Cameron boleh jadi Genting pun. Haiyaaa... Kalau wa kaya, sudah lama wa buka itu Kundasang woo. Kasi maju, kasi lamai olang datang.

7hb:
Pagi bekpes di rumah ja. Jijah masak. Nama Jijah ja kena sebutkan? Op kos la sebab aku tumpang rumahnya di Klang.

Pastu, dia buat kek red velvet dan pavlova! Sedap! Budak ni memang rajin dan pandai masak. Siapa kawin sama dia, say no to jaga badan, haha.

Petang, dia bawa pg GM (gedung memborong). Tershopping aku sebab di sini memang jual barang harga borong. Rm150 ja aku buang, macam-macam aku dapat. Seluar, skirt, minyak wangi, sepasang wedges, baju tidur, dan beberapa lagi. Memang best shopping di sini.

Next, kami beli barang dapur utk steamboat malamnya dan aku terpandang daging kambing yang sudah diperap, menu bertambah lagi satu jenis. Hehe.

8hb:
Tidak ke mana-mana dari pagi. Jijah sempat buat cheese tart untuk aku bawa pulang ke KK. Petang terus ke apot. Jam10 malam, sampai KK.



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, 5 October 2012

Niat Di Hati Tak Nak.......... ???

Aku mau sangat jadi anak yang berdikari.

Walaupun bapa aku mampu melebihi kemampuan ku tapi aku mau juga menyumbang sedikit.

Namun rezeki belum sampai kot.

Mau dijadikan cerita, ok sejujurnyalah aku cerita sama kamu.

2009 aku ke semenanjung separuh pakai duit aku, separuh pakai duit bapa. Bajet sepanjang di sana hari tu RM4000 mmg soping sakanlah juga.

2010, 2011 semua pakai duit bapa (dalam accaount company).

Dan tahun ini sepatutnya aku pakai duit aku sendiri TAPI tiap kali aku dapat duit untuk belanja aku ke KL ada sajalah hal yang merampas duit tu.

Kalau kamu tau, aku sedih sangat. Betul aku sedih. Niat dihati kali ni mau pakai duit sendiri tapi sudah takdir duit tu bukan rezeki aku. Terpaksa pakai duit company juga :(.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, 4 October 2012

Tukar Dressing

Bercakap tentang fesyen...

Seringkali buat kita keliru.

Bila keliru, kucar-kacir identiti.

Hahaha.

Ya aku pun mengalami sindrom yang sama.

Punyalah banyak fesyen orang bertudung sekarang, bukan saja artis, orang biasa pun tak mau kalah bah.

Pigi kamu di soping kompleks, mesti banyak Hana Tajima celup.

Ada yang cantik ada juga yang pelik.

Ok tadi dalam LCC, kami sajalah sembang2 pasal dressing ni. Dorang kritiklah pemakaian ku kemarin bilang macam tante' hahaha. Dengan nada yang lucu sekali.

Selepas lucu, aku berfikir balik.

Yah, teguran lucu itu baik.

Aku sudah mula lupa dan keliru.

Dan juga mungkin ketinggalan.

Aku nda pandai berhijab macam Diana Amir yang asasnya style Hana Tajima.

Aku suka gaya tu tapi aku nda mampu.

Aku rimas main lilit tudung.

Aku rimas terlalu stylist walau hanya lunch di luar.

Gaya ku yang ku tau:

Simple

Cepat

Kemas

Bebas

Sopan

Lembut

Santai

So itulah hasilnya aku jadi 'tante' hahaha.

Dan bagi keadaan2 yg kurang memerlukan, aku mau kelihatan seperti orang di belakang tabir.

Terbelakang sangat.

Bukan setakat di belakang tabir tapi menjadi di belakang jamban. Kah! Kah! Kah!

Oklah, aku suka teguran membina.

Nanti ku fikir2kan semula dan buat apa yang patut.

Bersambung....
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, 3 October 2012

Kawan-Kawan Facebook

Dari kiri: Maria, aku, Rini dan Diana. Depan: mami Yasumoi


Kalau tidak silap sejak tahun lepas Ladies Chit Chat ditubuhkan grupnya difacebook yang mana diasakan oleh seorang rakan dari Pitas bernama Kelly.
Mula-mula aku aktif sekejap masa awal2 penubuhan kemudian menyepikan diri selama berbulan. Lepas tu aktif semula hingga sekarang.
Apakah tujuan grup ini?
Mulanya hanya untuk berkongsi maklumat tentang rahsia kecantikan dan kawanitaan tapi oleh kerana kebanyakan ahli sudah mesra dan agak rapat sesama sendiri, maka kini LCC lebih kepada kumpulan sokongan kepada ahli yang mempunyai masalah rumahtangga.
Macam-macam rencah kehidupan yang ada di mana selama lebih dari 6 bulan tidak putus-putus mengikuti perkembangan dalam grup, sedikit-sebanyak sudah memberi sedikit iktibar dan pelajaran kepada diri aku sendiri. Mendengar cerita suka-duka kawan dan juga suka duka sendiri dikongsikan pada mereka pula.
Kemarin kami mengadakan perjumpaan time lunch untuk menyambut kedatangan salah seorang ahli yang menetap di Selangor balik ke Sabah untuk bercuti. Ni juga kes gaduh dengan suami dan kami jumpa dia untuk bagi sokongan moral.
Sebenarnya aku pun ada sedikit kekacauan jiwa tapi bila sudah bertemu mereka yang hanya kenal di alam maya, terasa diri tidak bersendirian lagi. Terubat sedikit kesunyian dalam hati dan rasa bersyukur, sudah ada tempat untuk mengadu dan meluahkan perasaan. Apapun dugaan di dunia jika kita ada sahabat yang setia, maka kita dapat melaluinya dengan mudah.
Selesai lunch (aku hanya makan mihun sup seafood), aku check in di Century Hotel, berehat sekejap kemudian berjalan kaki ke Pasar Pelipin yang lebih kurang 1km dari hotel. Membeli beberapa kiriman si Jijah dan Cik Dot.
Pulang dari pasar, singgah di Kg. Air, Restoran Sri Melaka melantak Asam Pedas dan Sayur Manis masak belacan. Niat, lepas makan di Sri Melaka terus ke Old Village Seafood (sebelah CIMB Bank) mau makan sayap ayam, sate dan udang stim tapi nda jadi sebab perut sudah agak kekenyangan. Amboi, nafsu nda sama dengan saiz badan hihi.
Pastu balik hotel dan tidur. Kepala sakit skit sebab malam kemarin nda cukup tidur. Jam3 subuh aku tebangun sudah sampailah pagi ni.
Malam ni flight ku pi kL. Masih sedih suami nda dapat ikut tapi nda apalah. Biasakan diri enjoy sorang-sorang. Suami nda kuasa mau bekepit sama kita sepanjang masa. Pedulilah.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.








Tuesday, 2 October 2012

Tweet from @ustazmohdizhar

@ustazmohdizhar: "Harta haram:bakal ditimpa ujian harta yg banyak cpt dirompak,curi,khianat,dan doa orang yang terkena zalim daripadanya juga lebih makbul."


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, 1 October 2012

Sepatutnya Teruja Tapi Tidak

Walaupun nda bawa banyk duit, walaupun kali ini buat simple saja tapi sepatutnya bermakna...

Percutian ke KL 4hb (lusa).

Kalau tahun lepas aku sambut bufday di KL, tahun ini giliran suami. Percutian ni sepatutnya hadiah hari lahirnya tapi......

Dia nda dapat ikut sebab latihan bola sepak di Kudat. Sabtu ni dorang ada perlawanan persahabatan dengan Sabah.

Sudahla dia nda jadi jalan, hantar aku di airpot pun mungkin nda dapat. Nah lagilah terbunuh keterujaan ku mau p kL. Urm :(.

Di KL nanti adalah kawan yang akan ambil di airport, bermalam juga di rumah kawan. Berjalan2 juga dengan kawan-kawan di sana, alah kawan yang selalu datang Sabah tu, Man, Jijah, syima dan Cidot. Tu sebab aku x payah bawa duit beribu untuk bercuti di sana. Kalau kami perlu bermalam di tempat lain pun kami kongsi membayar semua perbelanjaan minyak, makan, penginapan... Semualah kongsi. Inilah percutian pintar namanya hehehe.

Sepatutnya rancangan awal kali ni mau ke Langkawi tp oleh kerana laki ku nda dapat ikut so Langkawi dibatalkan. Plan B, Bukit Fraser (kalau tak silap tempatlah ya... Man kata air terjun) ataupun Cameron Highland. Musim durian ka skang di sna? Kesian laki aku. Musim inilah yang dia tunggu untuk ke KL... Dia kan raja durian, aku boleh juga tapi nda berapa. Time mengandung anak aku dulu, sebakul durian pun buli aku habiskan. Masa tu ingatkan aku memang betul2 gila durian, rupanya hanya mengidam. Skang kalau jumpa durian pun, makan seulas dua, rasa cukup sudah. Kita tengok dan lihat di Keyhel nanti.

Memang aku nda excited mau jalan tapi try sajalah kan. Manalah tau ada benda baru di sana nanti. Eh lupa! Aku mau survey barang pengantin di Plaza City One. Oh di sana syurga pengantin. Jom! Jom!
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, 27 September 2012

Obses Kepada Kehamilan Kedua

Dalam entry-entry sebelum ni ada juga aku bercerita pasal aku memang mau sudah ada baby balik. Sejak tahun lepas lagi aku serius sudah untuk hamil kali kedua namun belum rezeki.

Kitar haid ku paling pendek 25, 25, 27 dan paling panjang pun 28 hari. Bulan lepas aku lambat haid 9 hari. Gugup aku dibuatnya, ingatkan hamil tapi rupanya tidak.

Dan bulan ini haid aku masih nda teratur, sepatutnya datang sudah kemarin tapi tiada.

Balik dari rumah mak saudara ku semalam (kami buat kuih-muih kering untuk buah tangan tetamu kenduri tahilil 5 Okt), dengan nda sengaja terpandang diri di depan cermin. Pelik benar bentuk perut buncit ku. Berkali-kali aku membelek perut depan cermin. Aik! Memang pelik...

Kan, kalau dah obses sangat mau mengandung sensitif sangat dengan apapun perubahan tubuh sendiri. Isk! Hehe.

Rekod kitar haid ku sejak bujang memang teratur sehinggalah melahirkan anak pertama. Cuma berubah dari segi kuantiti darah. Time bujang haid aku 7 hari, sekarang 5 hari dan kes-kes lambat datang haid tidak pernah berlaku mahupun skip pada bulan-bulan tertentu.

Bulan lepas lambat, bulan ni lambat lagi, kalau negatif jugak, agaknya mau menoposlah kali ni kekekekek! Haih, main suspen-suspen baaa... Erm.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, 26 September 2012

Banyak Kemahuan

Dimaklumkan bahawa kami masih sebok dengan kenduri talil arwah atuk yg meninggal 27 Ogos lepas. Esok jadual nak buat kuih untuk buah tangan tetamu dikenduri tahlil yg terankhir (hari ke40) pada 5 Okt. Tak dpt join hari last atok, aku pi KL. Telanjur sdh beli tiket bulan Feb lepas, sayang pula klu nda jalan. Biar pun bajet ku ciput tapi asalkan dapat jumpa kawan-kawan di sna oklaa. Tp aku difahamkan, kitorg akan ke Cameron Highland yang belum pernah ku pergi lagi. Sepatutnya pg Langkawi tapi laki ku nda jadi jalan so, cancel!
Kenapa dia nda pigi? Maklumlah sudah jadi star bola sepak. Ko tak paham? Sila diam! :p
Alhamdulillah. Hari ini dengan izin Allah dan rezekiNya yang luas, maka aku mampu melunaskan sisa-sisa hutang card credit ku yang tinggal rm500 lebih tu. Tapi sukacitanya dimaklumkan, ada kemungkinan aku akan disahkan tidak akan terjebak lagi dengan loan bank, coz nama aku sdh diblacklistkan... Hoooyeh!!!! Nda tau pun dan psl nda paham tentang pembayaran cc ni, begini pula akibatnya. Mean, aku malas bayar pada waktunya, kumpul 3,4 bln baru bayar. Haaa, dah kayoo rayoo bank tu makan riba interest dari aku! Baru tau, betapa eloknya jika ambil cc dari Islamik punya produk. Cis! Menyasal pun nda guna bilang Jimmy Palikat.
Keluar dari bank tadi, ada pula dealer Celcom buat promo jual tab murah made in Melesia jenama iPro. Isk, cun jgkla desain dia harga pun cun-cun melecun. RM499 dan RM699 ja. Sudahlah depan bank dia promo, sikit tangan ku gete (gatal), mau patah balik berbaris di mesin atm. Hurm, nasiblah aku masih ingat pada planning asal mau beli ipad. Adoyai. Utk tab, aku nda mau ada game nanti anak aku monopoli pulak so kalau ambik tab murah pun no hal tp macam alang2 jgk kan? Kepada yg ada duit lebih dan nda mau share tab mahal kamurang sma anak-anak, pi lah beli tab yang aku sebutkan tadi.
Apapun, hati aku benar-benar lapang kerana sudah bebas dari hutang cc. Aku masih ingat pernah terbaca ayat ini "jika kamu berhutang dan berniat untuk membayarnya maka Allah akan buka jalan untuk itu". Ya, aku memang suka berhutang tapi punya niat yang sangat sungguh-sungguh untuk melunaskannya. Alhamdulillah.
Dan isu yang sedang bermain di kepala ku subuh2 begini ialah design rumah kayu kami. Ui, aku sangatlah cerewet. Nasiblah suami larat layan dan bagi idea2 bernas. Oke, nanti aku cerita lain entry.. Berat sudah betul mata ku.
Tata... Nunite. Wassalam.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.