Saturday, 6 August 2011

Sambal Belacan OH Sambal Belacan

Kalau korang mau tau, aku adalah hantu ulam dan hantu sambal belacan!
Resepi2 Melayu ni memang membuatkan aku menjelma jadi hantu... Tapi dalam hantu-hantu, aku masih lemah dalam menyediakan sambal belacan yang menyengat di rumah tapi biasanya kami hentam ja... Panjang selalu komplen "kenapa pahit?" kalau ak pun, "kenapa asam betul ni?".. Aiyo, itu dah amaran yang bermaksud "pigi belajar buat sambal belacan yang sedap!" dengan nada keras dan garang sekali. Laki aku panas baran skit tapi cepat sejuk, ni pasal aku dah terikut2 sedikit samseng macam dia... Ok, tipu! Aku masih wanita sejati yang terpelihara keayuannya... Bluwekss!!!

Hari tu aku bbm Jejah nak minta resepi sambal belacan sebab dia Melayu tulin yang duduk kat Klang, Selangor tapi maybe dia sibuk dah lupa nak bagi aku resepi dia. Perempuan ni sangat pandai memasak lebih pandai dari mak dia ok. Masih awal 20an dan masih single. Sangat suka budak-budak, caring dan macam2 lagi kemuliaan hati yang ada padanya.. Sesiapa berkenan sila ke blog beliau, hehehe..

Oleh kerana Jejah dah lupa aku godek2 google dulu manatau dapat resepi yang sesuai... Jap eh!

Sila tunggu sebentar line agak lembap sedikit... manalah resepi ni.. Ok dah jumpa tapi simple sangat... Ceh, nak juga resepi yang susah..
Ok, dah dapat.


Sambal Belacan Resepi Melaka 4.00 
Kiriman: lynn 
Sumber: resepi turun temurun org melaka 


Bahan-Bahan:
1. Cili hidup 4/5 batang (boleh juga letak 2/3 batang cili padi untuk lebih pedas sikit)
2. Belacan fresh (untuk kenali yg freshnya - belacab tersebut berwarna pink (seperti warna udang geragau)
3. sebucit garam
4. ½ camca teh gula pasir
5. sedikit air asam jawa.
6. 1 biji limau sambal
Cara:
1. bakar belacan hingga naik bau,,, sedap.. 
2. tumbuk cili hidup, cili padi dan belacan tadi hingga 3/4 lumat. 
3. then masukkan gula, garam tadithen di tumbuk lumat. 
4. kemudian dicampur dengan air asam pekat tadi 
5. gaul sebati dan hidangkan dengan limau sambal yang dipotong dua.( perahan limau sambal boleh menambahkan lagi rasa sambal belacan ini)

sumber



Ok dah jumpa. Oh, patutlah... Aku selalu buat sambal belacan pakai cili padi yang telah dikisar dan tak pernah guna cili merah, patut pun lain rasanya... Hurm, nanti nak cubalah.

Kepada sesiapa yang ada resepi sambal belacan silalah share bahan2nya ok...

Idea entry ni muncul bila baca entry Ceera... ma kasi akak!

7 comments:

Si Mama Glam said...

salam, nani. Aku salu jg wat sambal belacan. mmg febrt ni. klu aku, aku suka wat sambal belacan kan mcm ni yer. nnt ko try versi aku punya ya. mmg berbaloi baloi. hhah puji diri sendiri haha.

belacan tu ko bakar, masuk lam lesung batu, tumbuk ngan bwg merah yg keci tu yg bwg rose tu, pastu tunbuk lg ma cili padi ka cili merah ka ijau ka, sukati janji pedas.

pastu k amik buah tomato, potong dadu pastu ko tumbuk skali jg dengan belcan n cili td. tp jgn la pula sampi lumat tomato tu.

pastu masukkn garam n gula n limau kasturi. then boleh hidang. sedap.. nahkn terliur suda aku sambil taip komen. hahaha. ko try la. insya Allah nda pahit ka asam. sbb semua rasa ada suda dlm tu, masam masin manis. yg bikin sedap tu bwg rose n tomato. sambal jg mcm mantap n berisi.

Nani said...

terbaeklah sambal kau ni MamaG! Sudah ku rasmi masa sahur tadi, sampai laki ku tambah nasi hehe.. cuma komplen dia, pedas sgt bilangnya tp itu bisa diatur... tq.

Fazil Hamid said...

ni kan musim durian...meleleh air liur mase nak taip perkataan ni.."sambal tempoyak"..memang kurang pahle pose arini..hehehe..

apsal tetibe ade segmen kenen-kenen...hehehe...

Nani said...

hahahaha.... meriah je rasa bila ada topik makan2 hehe...

abglan said...

Aduh.. blacan bakar, bau sampai ke sini hmmmm

Izah Johan said...

hahhaha.... kelakar lah kau nani.. siap dok promote aku kat post kau nie kan.. sory lah x balas.. mmg that week aku bz sgt.. smpi xda masa nak bg resipi kat kau... nie pon baru ada kesempatan nak baca blog kau nie... nk update blog aku pon x sempat...but dh betul dah resipi kau cari tu... masak nie ikot kreativiti...

mcm mak aku die suka kukuskan dulu cili merah, cili padi (ikot suka nk pedas mana)dan bawang tu sebelum di tumbuk... dengan belacan bakar (kalau dapat belacan melaka lg best)

then sedikit garam, Gula boleh letak jika suka... perahkan limau kasturi - kalau lipau purut pon boleh juga... but rasa akan berbeza... so kalau kau nk tau mana yg sesuai dgn cita rasa kau... buat try and error... nnt kau akan dapat yg terbaik mengikut selera kau...

mcm kawan kau yg ada kasi resipi letak tomato tu mmg best.. aku pernah buat... percaya x ada orang letak sambal belacan letak nenas... binjai... kwinin.. semua ikot selere...

tempoyak pon sodap wei.... mmge best dok citer sambal belacan nie.... :)

Nani said...

wah lagi la meletop kau Jejah hihihi... thanks...