Sunday, 7 August 2011

Macam Lah Blackberry Tu Best Sangat!

Oh, my God! Ada blogger kutuk hanfon kecintaan ku..
Sentap hati den tapi den maafkan dia.

Soal suka hanfon, benci hanfon ni, itu terpulang pada hati masing2. Walaupun kita suka gila babs* ngan hanfon tu, kita nda boleh paksa orang untuk ikut kegilaan kita kan..

Berdasarkan isi kandungan dan komen pembaca dalam entry di atas tu, antara kelemahan Blackberry yang disebut ialah:

-keypad kecik.
-kredit sakit.
-kena beli aplikasi dikedai (pakai duit lagi).

Dan jawapan Nani kepada 3 permasalahan itu:
1. Keypad kecik tu memang agak menjengkelkan untuk beberapa hari diawal penggunaan tetapi akan settle menjelang seminggu BB menjadi teman baik mu. Malah rasa sgt cepat menaip ok.

2. Kredit tu bagi aku mmg leceh skit kalau kita pakai prepaid tapi untuk jimatkan pulsa anda, anda ada 3 pilihan untuk menukmati kemudahan BB yang ada iaitu, on BBM hanya 50sen sehari, on FB hanya RM1.00 sehari ataupun ON internet hanya rm2.50 sehari dan anda bisa menikmati BBM dan FB sekaligus. Rasanya jimat jugakkan? Kalau broadband RM5/6 sehari bagi pengguna Celcom.. Kalau pakai postpaid, tak payah cakap, memang puas ko nak buat apa pun.

3. Setahu aku segala aplikasi BB takde yang nak beli dekat kedai. Dalam hanfon boleh download secara free yang berbayar pun ada tapi tu kalau kau kayalah.

Tapi macam mana dia tak suka Blackberry, macam tulah jugak aku tak suka iphone. Pelik sungguhkan 2 jenis manusia macam kamikan? Tapi kalau ada duit lebih nak juga merasa pakai hanfon IP sekali seumur hidup tapi kawan aku yang pernah jadi hantu IP satu masa dulu cakap, Ip lagilah hisap darah. Mahal gila bila nak guna internet dalam tu, orang kaya terkecuali.

Yang paling aku suka BB, very connecting people... Aku semakin ramai kawan sejak guna BB dan aku lebih boleh pakai kawan bbm berbanding kawan FB.. Sebab apa, bbm kita boleh berhubung setiap masa dan di mana jua.. Lebih privasi dan..... entah nak cakap macam mana lagi. Bagi kawan yang sedia ada, BB membuatkan kami sering berhubung dan hubungan sentiasa rapat gitu !!!

Okla, apa yang aku cakap tu belum tentu boleh pujuk korang suka BB tapi tu ialah perasaan aku terhadap hanfon kecintaan ku. Terpulanglah korang suka hanfon apa tapi kalau boleh, pilihlah BB! Hahaha. Boleh bbm aku selalu...

7 comments:

abglan said...

He he he.. aku punya hset ada lampu suluh, Kalah jugak bb ko Nani ke ke ke

Nani said...

Ha ha Ha! BB aku pun dah ada lampu suluh. baru donload kemarin.. skg aku menang, ahaha!

Si Mama Glam said...

hahaha, la ini ka sebabnya ko buat tajuk bikin panas nih?.. igt kan apa td.. pasal keypad tu aku mmg stuju sgt, aku suka campare to touch sreen (ade padahal aku pakai touch screen).. mmg laju kalau ko suda biasa.. altho' aku nda pakai BB, tp aku pernah pakai hp CSL ala2 BB gitu kan.. aku bli sebab ada TV.. hahha, blh tgk tv sambil drive atau 'termenung'.. hahaha..ada lagi ku simpan.. spy senang klu mo tgk tv d mn2 klu bosan nih..

iphone,.. aku mmg mcm teringin ni.. sbb ramai sgt umat manusia gila ma iphone.. tp bila aku test drive d butik apple, duina, utk org mcm aku yg sgt suka very interactive, fun, practical n bergaya, iphone is not for me!.. aku lagi prefer hp yg pakai sistem OS Android.. anybrand tak kisa. as long as Android..

drpd ko pakai iphone bek ko pakai hp android.. mesti ko suka punya tuh.. kalah2 tu iphone. just like abg lan tu jg, aku pun ada lampu suluh, okeh! hahaha. siap ada lampu siren, lampu kecemasan. semua apps free (mostly).

tp watever pun, semua tu bgantung dgn individu jg.. apa yg dia suka n apa yg the most practical. mcm ko, ko suka BB sbb blh BBM n conecting.

mcm aku, aku suka yg screen besar skit mcm iphone tu (sederhana besar la). sbb aku suka surf n main game dlm henpon. semua hal aku buat kat dlm henpon. GPS pun dlm henpon jg so takkan sesat. practical for me.. lg pula, henpon aku ni blh share internet henpon ngnan henpon lain atau laptop/komputer guna wifi.. memandangkan aku pakai smartplan digi yg unlimited tum jd broadband aku tak pakai dah.. henpon aku dah jd wifi router dah.. 10 henpon/komputer blh share ngan line tenet aku.. unlimited no extra charge. so henpon aku pakai ni kira practical for me.. online sambil call sambil share internet ngan org len.

wah, pjgnya aku taip.. hahaha, jgn mara hah.. apa2 pun bangga la dgn pilihan sendiri...

Nani said...

wah, kalau gitu aku pun mau pakai android la utk hanfon kedua (wah, kaya!) haha.. ingatkan iphone tu android... tu la, nda jg best bah tu iphone.. kau pakai HTC bah kan? mmg gempak juga tu hanfon oh... insya Allah ada rezeki mau pakai androidla juga ni...

nda apa, komen panjang.. selagi muat, komen ja hehe..

wannurfazrini said...

Ya Allah kakak oiii. saya ada ckp BB tu x best ke ? tajuk je kasi gempak sket nah tarik org baca . takkan la x dapat tgkap . dlm entri tu saya nak ckp ramai orang suggest saya pakai BB. kire mcm saya pelik kenapa ramai org suggest BB , best sgt ke. mcm la sy tak pernah try BB , best mmg best tp sy tak selesa. saya ckp saya yang tak selesa bukan tak myelesakan langsung . pape pun terima kasih lah tegur2 tp sumpah saya tak kutuk :)

Nani said...

"Oh, my God! Ada blogger kutuk hanfon kecintaan ku..
Sentap hati den tapi den maafkan dia.

Soal suka hanfon, benci hanfon ni, itu terpulang pada hati masing2. Walaupun kita suka gila babs* ngan hanfon tu, kita nda boleh paksa orang untuk ikut kegilaan kita kan.."

Adik, kakak ada tulis ayat ni kat atas, so maksudnya entry ni bukan nak kenakan sesiapa... Siap bagi link adik lagi dan tujunnya adalah sama macam ni "je kasi gempak sket nah tarik org baca . takkan la x dapat tgkap"....

Maafkan akak ye, kakak tau adik tak maksud macam tu....

Anonymous said...

malu lak nk tnye..kalo nk bbm,cane die nye setting?hehe