Saturday, 31 December 2011

WishList 2012

Happy, happy new year !!!

Amacam semalam? Kamurang sambut new year di mana? Kalau yang couple, pigi datingla.. Yang suda kawin, bawa anak bini jalan2, makan2.. Yang single hangout dengan kawan2. Apalagi?

Urm, tahun baru azam baru impian baru.. Mungkin nda semua planning tahun menjadi lalu ada diantara kita bawa ke tahun baru tapi untuk aku, aku nda mau sentuh sikit pun pencapaian tahun lalu. Tahun baru perkara baru so au rasa taahhun 1012 ni adalah tahun untuk aku beronok-ronok saja. Tak mau sedih-sedih aaaar ....

Pic di bawah ialah himpunan wishlist tahun ini. Susunan suda terbalik tapi nda apa. Kamu pahamlah tu.

Plan Oktober : PERTH

Idea tiba2 mau melancong oversea ni bila kenal ngan Fadzli (pramugara MAS).. Kawan kepada kawan. Bukan skandal ok, mesti kamu bayangkan dia kacak dan mnggoda. Sebenarnya ya tapi tak! hehehe... Dia lembut skit not gay.. Dia senang kawan ngan perempuan. Nda payah mau dengki aku ada kawan baik sorang pramugara ehehehe...

Fadzli ada kawan yang keja di Perth so penginapan pengangkutan boleh save. Tapi sebagai pelancong yang hanya mnggunakan bajet sejimat mungkin, tunggulah tiket murah AirAsia..

Plan Jun : BALI

Atau

KOTA BANDUNG

Baca di google tadi, bandung ni sejuk suhunya. Macam Cameron. Waaa tatau pula, suda tau lagi semangat mau pigi. Trip Indon ni kira mau jalan berdua ja dengan suami tapi kalau ada kawan mau ikut, ok juga. Actually mau honeymoon sempena bulan kelahiran ku. Dan ! Google bagitau tadi, Bandung syurga membeli-belah. Adoi, aku nda mau shuping bah ni, janganlah goda aku. Ya, melancong nda semestinya kita kena shopping. Jangan pening2 kepala mau beli souvenier utk org kalau nda banyak bajet. Bagi aku, itu nda penting! (Jahat).

Bali nda payah banyak cakapla, kamu pun tau suda ada apa dengan Bali.

Plan April : MENDAKI GUNUNG KINABALU

Apala maknanya kita orang Sabah kalau nda merasa pijak puncak gunung kebanggaan kita ni. So, kamurang jnganla sibuk2 dulu pigi tempat orang sebelum naik Gunung Kinabalu. Murah ja kos naik sana ni. Please! Naiklah kamurang Sabah.

Plan Febuari: CAMERON HIGHLAND

Ini plan paling dekat dan kritikal. Dapat boucher penginapan RM600++ di Equtorial Hotel tapi tiket flight pun belum ada.. Ayoyoyo !!!

Plan Januari: Cuti-cuti 3hb-8hb KK-Kundasang ja.... 

Friday, 30 December 2011

End Year 2011

Kalau aku nda keluar hari ni dari rumah, entah apakah kejadian. Siapa pun nda tahan dengan rasa bosan, bukan?


Jam12 sudah bertolak dari rumah tadi, terus ke Suria Sabah. Mau tingu apa barang ada di Holika Holika. Sebelum cuci mata, melantak di Kenny Rogers. Ya, ampun. Aku kalau pasal makan skg ni, sempurna. Duit abis bikin makan ja, nasibla badan nda melambung tinggi naiknya tapi lemak semakin berleluasa di sini-sana. Mau main badminton tiap petang pun tiada partner.


Dan kawan ku berjoli nda lain nda bukan, Nadia ! Abahnya kerja, so kami berdua saja.

Macam kesian bunyinya tapi aku boleh dikatakan nda ramai kawan untuk dibawa keluar. Yang bujang yang bersuami pun selesa dengan dunia sendiri, yang bole dibawa keluar semua kawan2 di KL. Apala nasibkan? Hehehe.

Jom Selongkar Barangan Peribadi

Bangun tidur ja, on hanfon dan tengok update di twitter dan fb. FB tiada apa yang menarik tapi twitter ada update pasal kemalangan di Tambunan dan kemenangan Maharaja Lawak Mega semalam. Kawan aku Mariah buat review pasal lipstik Holika Holika yang kedainya baru buka di Suria Sabah baru2 ni. 

Aku memang da kegilaan sikit sama gincu ni dan nanti aku pigi Suriah melihat apa yg ada, lalu terbit idea mu post pasal barang2 peribadi termasuk kosmetik dan penjagaan muka.

So, inilah hasilnya. Mari aku cerita satu2.

Untuk mekap inilah apa yang aku ada. Macam2 brand ada tapi yang terbaru dan termahal ialah Elizabeth Arden, beli bulan lepas di Metrojaya, Suria.

Ini pula ialah handbag dan dompet baru ku yang juga baru dibeli bulan lalu juga di Metrojaya, Suria Sabah. Handbag aku yg lama (pakai 3 tahun, Sembonia) terkopek2 suda walaupun tiada kuyak di mana2. Beg tu memang tahan, sumbat barang2 berat pun nda putus, memang suka beg tu tapi apakan daya.

Ok, dalam handbag aku, itulah barang2 yg wajib aku bawa di mana saja. Panty liner dari Intimo, Elken ~ dompet~bedak~beberapa biji gincu dan pelembap bibir~tisu~buku catatan~losyen tangan, ni kes nda sempat belosyen di rumahlah ni~sanitizer~minyak kapak. 

Membawa minyak angin menjadi tbiat baru sebab masa pigi KL bulan Jun lepas, aku tiba2 diserang angin perut masa makan2 di Tasik Shah Alam. Mau2 pitam aku masa tu, sebarang minyak tiada dalam beg. sekali lega aku balik rumah dan sapu minyak bam gamat. Nah, kan betapa pentingnya minyak angin dibawa ke mana2.

Yang ni pula Eternal Beauty, Elken. Mesin pengurut muka yang menjadi kekasih hati ku. Produk ni lah yang membuatkan aku menjadi member Elken sebelum terfikir mau buat bisnes MLM pada Nov, 2009. EB pakai bersama Massaging Pack Elysyle, Elken. 

Mesin urut ni hanya efektif dengan Massaging Pack, Elysyle. Aku pernah beli massage cream dari jenama lain dan membuat urutan muka tapi nda nampak apa2 perubahan. Kalau Massaging Pack, 10 minit urut sebelah muka, akan kelihatan kulit sebelah muka terangkat dalam 0.5cm lebih tinggi berbanding sebelah muka yang nda diurut. Maksudnya, kulit anjal, tegang dan licin hanya dalam masa 10 minit. Paling best, akan ada perubahan besar pada garis2 halus tepi mata dan pipi lebih terbentuk. Dagu pun akan lebih runcing. Memang siok! Selama aku ada EB ni aku nda pernah lgi facial di mana2 salun. inilah salun facial ku di rumah. Harga RM1901 dan ada gift harga RM500++. Berbaloi2kan?

Kalau ada kawan2 minta facial, aku hanya caj RM25-35 sahaja..

Inilah koleksi Elizabeth Arden ku. Mungkin jenama ni ndalah famous macam kebanyakan jenama yang sewaktu denggannya tapi gara2 sale hri tu, nah temerasa sudah mekap dan gincu mahal.

Sejarah terbelinya E.A ni, seminggu aku dan cousin ulang-alik tiap hari window shopping di Suria. 7 hari berturut, ok. Mulanya aku cuma mau survey handbag sebab aku mmang cerewet memilih handbag, tambahan lgi kali ini aku mau hndbag yang nda berapa besar. Sambil2 tu kami masuk kedai Watson, Guardian dan Metrojaya mencuba berbagai jenama lipstik dan lipgloss. Time2 kami sedang asyik bergincu di Metrojaya masa tu kami guna tester Revlon, kami disapa oleh beaty consultant E.A. Bla.. Bla.. Bla.. Aku dan sepupuku terus jtuh cinta sama E.A. Cara dia explain produk dan harga nda begitu memaksa, nah lagilah kami macam cacing kepanasan. Dengan hanya pembelian RM156 kami dioffer beli set mekap tu yang bernilai RM1900++ pada harga RM314 sahaja. Gilakah nda tu? Dapat lagi boucer tunai RM100 terus aku beli dompet yang atas tu hhahahaha... 1st time rasa diri betul shopping ketika Sale. Rasa lucu pun ada.. Shooping brang nilai 4k bayar nda sampai 1k. Ni baru di KK ja, kalau kL lgilah gila. Oh y, kwan aku shopping di London 2 hri lepas, lagilah gila aku rasa. Sale berabis di sana bilangnya. Yang geram tu, dia mau balik suda bru bgitau dia sudah shopping. Cis! Ndala sempat kirim barang.

Cream to powder, eye shadow, blusher Elysyle, Elken. Cream tu kalau pakai, nmpak natural, bebas kimia tapi macam nda berapa ngam dikulit ku. Kulit2 Chinese bulilah yang memang sedia mulus. Tu j yg ku komplen utk kosmetik Elken, kurang pilihan bgi aku yng berkulit nda berapa putih macam aku.

Yang ni pula aku borong masa sale Guardian bulan Mei lepas di CP. Ada bnyak tapi yang lain suda aku bgi ipar dan cousin ku. Nafsu membeli jgn ckp tapi bukan abis pakai pun semua since duduk rumah ni suda. Kalau masi keja, sebulan mungkin maskara pun abis sebotol.

BODYSHOP ! Aku suka berus dia. Ada blusher juga tapi suda tukar sama cousin sebab macam nda pndai abis aku pakai. 1st time guna concealer~loose powder~maskara. Semua aku suka. Harga buli tahanlah jugak.

Ni mekap aku paling murah. Beli di Noveal, CP. Masa ni aku keabisan mekap dan tgh pokai, so ini ja yang mampu masa tu hihhihi.

Dan yang last ni, produk penyelamat msalah jerawat ku. Aku pakai ni sejak akhir tahun 2003 tapi au stop pada akhir 2009 bila dpt set pencuci muka gift beli EB hari tu. 1 tahun ja aku bertahan guna Elken punya tu, jerawat ku menyerang semula. Aku start balik guna Aiken bulan April lepas kalau nda silap dan alhamdulillah masih mujarab asalkan disiplin cuci muka pagi petang, dan toner+moisturiser jangan tinggal setiap kali lepas cuci muka.

Sekian.

Kan Best Kalau Sudah Plan

Happy New Year !!!!

Mood bercinta datang lagi...

Alangkah best kalau time ni aku sedang berada di Kundasang menyambut tahun baru hanya BERDUA dengan suami tercinta Ghazali Amirul...

Jalan2 pekan Kundasang dan lepak dalam bilik menikmati keindahan bukit-bukau di sana.

Sepatutnya, plan dari awal. Cuti ini buat apa, cuti itu pigi mana. Ni hari sudah datang barulah meroyan sorang diri di rumah sebab baru sedar orang lain berjoli, sendiri bekurung. Padan muka. Hahaha...

Ok, nda apa. Sambutan new year aku akan bermula 3hb-8hb Janurai depan. Bukan BERDUA tapi beramai. Kawan2 dari KL datang Sabah. Kalau kamu ada baca entry aku pasal pigi Genting bulan6 lalu, haaaa doranglah geng2 itu. Antara destinasi utama Pulau Manukan dan Kundasang.. Kalau bukan kerana ada antara kawan tu baru 1st time datang Sabah, mungkin lagi gempak konon2nya aktivitinya.. Sepatutnya kami mendaki gunung tp yang lain xda bajet, jadi cancel la.

Dalam planning juga, untuk anivesary kami tahun 2012 yang ke9 (anivesary percintaan, perkahwinan lain), barulah kami mendaki gunung insya Allah kalau tiada halangan. Jun bday aku, mungkin sambut di KL lagi atau Indon.. Tengoklah kalau ada tiket murah dan bajet nda lari.. Hutang keliling pinggang ni sekarang, hehehee..

Pastu bulan 9 bday Panjang, kena bulan puasa atau raya kah tu? Ni belum bincang apa mau buat. Dan bln9 ni juga anivesary perkawinan yang ke 6.. Eeeee, 6 tahun suda kami kawin. Macam baru juga aku rasa.. Feeling becinta masi kuat. Alhamdulillah.

Bulan 11, Nadia punya arijadi, ni mungkin buat di KK ja la kali. Di rumah pun bulih juga..

Pastu end year tahun depan harus plan baik punya ni. Nda mau lagi macam tahun ni, ampai2 ja nda buat apa2. Boring oh!

Semoga berjalan dengan lancar. Ya, Allah murahkanlah rezeki kami tahun depan. Bulan10 mau pigi Perth dengan kawan pramugara terlampau ku di MAS... Harap2 jadi... Semuanya bergantung bajet... Murah rezeki, murah rezeki, murah rezeki. Amin.......
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, 29 December 2011

Sebelum Aku Tidur

Petang tadi time ujan-ujan tu, tiba-tiba kawasan rumah aku blackout.. Suami merengek-rengek minta masak mee maggi.. Urang bilang, makan megi time ujan-ujan, sedap.. Nah, itulah tu dia minta masak megi. Belum aku masak, dia sudah .... Kroooh !!! Krooooh!!! Tertidur. Kesian, baru balik keja. Aku pun nda jadilah masak megi. Aku melipat kain. Abis lipat, rasa boring pula dan lapar. So turunla aku pigi kedai membeli apa2 yang patut. Kira mencari keropok lekor tapi tiada orang menjual jadi beli martabak jawa, goreng pisang dan buntut ayam panggang ja. Ni kali aku jalan kaki ja, nda la aku mendrive, senaman sikit. Kereta pun baru cuci tadi. So, akibat kekenyangan, tidur awal la tadi. Blm jam9 pun so tu pasal mata masi celik lagi walaupun suda pukul 1 pagi.

Urm... Di malam2 buta ni aku macam mau flash back secara ringkas ja hidup aku sepanjang tahun 2011 ni. Kiranya macam muhasabah dirilah bah ni.

Tahun ni merupakan tahun yang sukar juga bagi aku. Meninggalkan MLM (jualan langsung) pada bisnesnya (masi guna produk) sebab aku rasa terkejar2, hidup kelam-kabut dan tertekan.. Bukan salah leader aku tapi aku dengan rela hati mengundur diri buat sementara waktu. Salah satu alasan kukuh, aku nda pandai drive. Nda mau menyusahkan upline jumpa prospek sini-sana mengharapkan dorang.

Dari itu, aku cuba cari keja yang akan membuatku hidup secara biasa semula sebab buat MLM ni kau bukan biasa, kau luar biasa. Ada matlamat, positive thinking dan fokus ! Dapatla juga keja tu dan aku rasa diri makin slow, down, dan aku rasa aku hampir jadi orang lain, bkn diri aku. Mungkin pasal tempat aku keja tu nda sesuai dengan status dan pengalaman keja aku.

6 bulan bekerja, aku berenti dan jadi surirumah sepenuh masa. Rasa lega sedikit sebab, rumahtangga terasa lebih aman jika isteri yang mengatur segala-galanya. Dan memang ini aku mau dari dulu. Aku bukan mau jadi jutawan, bukan mau jadi CEO, bukan mau jadi wanita hebat di luar. Aku mau hebat di dalam tapi selama beberapa bulan, hebat juga konflik dalaman aku.

Konflik tu, dalam mengimpikan aku menjadi surirumah, ada satu naluri yang meronta-ronta supaya aku jadi wanita yang ada pencapaian. Aku perlu buktikan sesuatu pada orang tapi di akhir tahun ini, aku dapat rasakan, itu hanya naluri terpencil. Naluri utama ku ialah tetap menjadi surirumah. Ya, walaupun kami bukan orang senang di sini tapi asalkan hati aku tenang, tenteram.. Duit bole cari tapi ketenangan susah .... Semoga dengan keyakinan dan pendirian ini rezeki datang dengan cara lain.

Insya Allah, kalau rezeki aku memang dalam MLM tiba masa aku bole bangkit balik. Kalau rezeki itu bukan pada kerjaya aku, semoga suami aku mendapatnya dalam pekerjaannya pula. Amin...
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Khas Untuk Pembaca Sabahan

Bagaimana didik anak?
( If you love your kids, love them enough to beat them so that they don't grow up to be idiots- Maddox. )
****

Soalan pembaca:

Salam and salutations

Saya cadangkan KeretaMayat tulis entry tips didik anak2 pulak. Isteri saya tengah mengandung. Tapi dia sekarang tengah HO, sangat limited masa untuk diri sendiri. Seharian dalam hospital saja. Jaga pesakit. Ada amalan yang susuai untuk didik anak? boleh share dengan kami, terima kasih.

Jawapan dari Hamka keretamayat.

Salam and solutions.

Anak aku masih kecik-kecik, yang sulung masih sekolah rendah, yang kecik masih berpampers, jadi nak tulis dari segi pengalaman belum sempurna, tapi aku nak tulis juga tip-tips perihal jaga anak setakat yang aku tahu. nota kepada diri sendiri.

1.Tolong bagi nama yang ringkas.

Aku pelik zaman sekarang, mak bapak suka benar menyusahkan masa depan si anak dengan bagi nama anak panjang nak mampus, kesian anak korang bila waktu nak isi borang, ruang kotak tak muat, waktu exam terkial kial nak tulis nama, lepas tu bila nak kahwin, terkebil kebil Tok Kadi dan calon menantu nak sebut nama anak yang panjang nak mampus.

"Aku nikahkan dikau, Tuan Abdul Ahmad Rais Said Altonfok Tonfok Tun Kiai Berahim Bin Ammad Fuad Zambri Mamawee Al Tompek dengan Siti Ainun Bariah Putri Gusti Ledang Amani Kudus Binti Tun Doctor Datok Tuah Syeid Haji Abdul Malik Karim Abdullah dengan mas kahwin.., hargahhh, putus nafas! Semput.. semput!"

Mana ada dalam islam suruh letak nama anak panjang panjang?, dalam islam ajar nama pendek pendek jer, contoh: Nuh, luth, Adam, Isa, Ali, Umar, dan lain lain, kan senang? Al quran tak nak ikut, habis tu nak ikut sape? puteri gunung ledang? Dah buang tebiat? Nak kena sumpah muntah darah? Bingai tak habis habis.

Nama anak perempuan aku sepatah jer, Najiha binti Hamka, habis cerita.., aku bagi nama anak aku ni bukan gabungkan nama nenek aku dan bini aku atau makanan kegemeran dan peristiwa, aku namakan nama anak aku najiha sebab waktu lahir, dalam TV ada drama bertajuk, "syair buat najiha", lakonan Rita Rudani, aku memang minat Rita rudani waktu bujang dulu, jadi terus letak nama Najiha. Woha!

2.Kalau boleh, bagi nama anak yang unik

Nama unik, maksud aku namanya tak terlalu ramai yang guna, ini dari segi psikologi, anak akan cepat terkenal kerana orang akan mudah ingat nama beliau, dan cerahlah masa depan insyallah, serta mudahlah beliau untuk takluk dunia, macam nama Hitler.., he he,

Contoh nama aku, Hamka, kat sekolah, jarang sangat aku jumpa dengan orang nama Hamka, kalau jumpapun, tak hensem macam aku, aku tetap win- woha!, dan nama anak aku terkini, Hazkil, sempena Nama Nabi terdahulu yang sezaman nabi Ibrahim, setakat ni aku tak jumpa nama anak kawan aku bernama Hazkil, dan aku panggil dia dengan nama manja "K".., mungkin bila besar esok, dia akan jadi Datok K, dapatlah aku menantu secantik Siti nurhaliza, dapatlah pakcik pergi konsert maharajalawak percuma –woha!

3.Jangan takutkan anak dengan hantu.

Mak bapak yang bodoh jer ajar anak takutkan hantu, tak de manfaat langsung ajar anak takutkan hantu. Sejak dari kecik lagi, aku dah bagitahu pada anak aku bahawa hantu itu tidak wujud, malahan, aku tak pernah cerita hantu pada anak aku dan larang siapa-siapa yang berdekatan dari menyebut-nyebut tentang hantu, dan jika ada hantu yang menjelma, siaplah aku kerjakan! Woha!

Aku juga ajar anak aku agar tidak takut kepada gelap, untuk itu aku buat ujian 'seekers' iaitu dengan meletakkan mainannya di bilik belakang, tutup semua lampu. Lepas tu aku duduk bahagian depan rumah dan arahkan anak aku, sorang sorang pergi ambil mainan dalam bilik belakang yang gelap, siapa yang berlari di kira gagal (kena pukul), siapa yang menjerit dan menangis juga di kira gagal.., (aku terajang) dan alhamdulillah mereka berjaya mencari mainan dalam rumah yang gelap (di bilik belakang pula tu) tanpa menjerit, menangis atau takut…

Maka senanglah aku tidur berasingan dengan anak anak aku, dan jimat bil letrik sebab anak aku memang suka tidur dalam gelap, kalau bukak lampu, mereka akan merayu agar di tutup, ok.., jimat letrik dan dapatlah aku beramaradana dengan isteriku tanpa perlu bimbang anak ternampak 'toyol'. Woha!

4.Tak payah habiskan duit hantar anar anak belajar ilmu yang pelik pelik.

Ada orang habiskan duit beribu ringgit hantar anak anak belajar ilmu yang kononnya hebat untuk si anak waktu cuti sekolah dengan ilmu pelik seperti hafal sifir 78, menjawab soalan matematik menggunakan minda, teknik silang jari untuk sifir 46, teknik adiputra, vedic math, mental math dan lain lain, bagi aku semua tu buang duit, buang current, sebab zaman sekarang dah ada calculator, kesian anak hafal sifir 78 darab 36 dan berkira kira dalam kepala, selepas 10 minit tersenyum puas, anak orang lain dan siap 0.05 second tekan calculator.. kejayaan matematik bukan di ukur dari segi betapa cepat hafal sifir pelik pelik, tapi paham konsep, baik belajar kalkulus, Math engnenering, EMT dan lain lain.., ni satu contoh ilmu, ada banyak lagi, pikir sendiri.

5.Jadikan anak, hadiah yang paling dia suka adalah buku.

Kurangkan peluang hiburan, seperti peluang main geme, internet, atau astro, maka anak akan cuba cari hiburan dengan perkara lain, dan apabila si anak terhibur dengan membaca buku, maka insyAllah, cerahlah masa depan mereka.

6. Didik anak cara Sunnah.

Anak macam 'sponge bob', akan 'menyerap' semua kelakuan ibu bapa sebagai falsafah hidup, bapak yang solat di rumah, anak juga akan ikut solat di rumah walaupun bila besar jadi ustaz, bapak yang tak solat, anak jugak akan sama tak solat walaupun bila besar jadi pemimpin parti so call islamic. Maka, untuk didik anak cara sunnah, mak bapak dulu kena amalkan sunnah, mak bapak masuk tandas tak tutup kepala, anak akan ikut.., (aku ler ni..oh) mak bapak hantar nenek ke rumah orang tua, anak juga akan hantar korang ke sana,oh..

Jadi, jaga sunnah dalam diri korang, sebab si anak sedang perhatikan korang.., pernah member aku tegur lepas solat isyak pada satu malam," eh, Hamka, kau tak ajar anak kau solat sunnat bakdiah dengan betul ke Hamka?, aku tengok dia solat satu rakaat jer..

Aku cakap, "anak aku tu solat witir..," (macam bagus aku ni, pergi mampus!)

Secara ringkas, anak belajar dari pemerhatian, bermakna, jika kita ikut sunnah Nabi, maka senang anak nak ikut, jika kita KO, anakpun KO sama, (tertakluk pulak kepada kawan kawannya)

7.jika ada orang menegur kesalahan anak kita, ucapkanlah terima kasih

Ni penting!, jika ada orang marah atau denda anak kita kerana kesalahan anak-anak kita, janganlah jadi seperti ibu bapa yang bangang yang mana akan pertahankan anak mereka dan marah pulak kepada mereka yang cuba selamatkan masa depan anak kita..Kenapa Mak bapak jenis tu aku panggil bangang?!

Cuba tengok kat sekolah, ada budak nakal, cikgupun pukul sikit, tapi mak bapak yang bangang terus serang cikgu tu.., dan apa kesan pada anak, jadi bodoh sombong.., lepas tu cikgupun malas dah nak tegur anak mak bapak bangang, bila anak dah besar , dan jadi kurang ajar serta bodoh.., mak bapak pulak salahkan kerajaan, memang bangang!

Masa aku kecik, pernah ada jiran datang jumpa mak aku cakap aku ni nakal usik anak dia, mak aku terus ucap terima kasih, dan pukul aku depan jiran tu sampai jiran tu puas.., dan setiap kali ada orang mengadu kesalahan aku, itulah yang mak aku lakukan..

Tapi ada jugak jiran aku, bila mak aku mengadu anak dia nakal, dia marah pulak mak aku, katanya jangan sibuk jaga tepi kain orang, dan mak akupun dah tak mengadu lagi dengan jiran yang jenis sebgitu..

Sekarang, mak aku dan jiran aku tu pun dah arwah, dan aku tengok, anak jiran aku tu bila besar jadi penagih dadah.., (macam cerekarama, kan?)

Dan hari ini, aku tengok ramai mak bapak yang bila kita mengadu salah anak mereka, di makinya kita, tak boleh terima keturunannya buat silap konon, apa punya bangang?!

Jangan rosakkan masa depan anak anak kita, jika salah hukumlah.., dan jika ada orang lain mengadu, ucaplah terima kasih kerana dalam dunia ini, masih ada orang yang sayang pada anak-anak kita..

Korang tahu kenapa ramai mak bapak bangang dalam hal sebegini?

Ini adalah kerana sikap tak boleh dikritik, dan rasa diri betul dan sempurna, yang mana apabila ada orang mengkritik anak mereka, pada pandangan si bangang ini, seolah mengkritik diri mereka, aduhai.., anak buat salah, orang tegur, buat apa nak emosi, lebih baik betulkan anak sewaktu masih boleh dibetulkan..,


Aku tahu korang sayang pada anak korang, tapi cara korang tunjuk kasih sayang biarlah dengan cara yang betul, Lukman Nur Hakim yang bijaksana selalu pesan, "anak tidak dapat tidak perlu dihukum, seperti kebun perlukan air" atau pepetah melayu lama; "sayang anak, tangan tangankan..," atau pepatah keretamayat.


"jika ada orang menegur kesalahan kekasih kita, ucapkanlah terima kasih"


8.Hidupkan suara Nabi di rumah.

Al quran dan Hadith bila dibacakan, akan mengeluarkan satu cahaya yang boleh menerangi hati si pembaca dengan syarat pembaca faham apa yang di baca dan sanggup mendengar dengan penuh rendah diri...

Kita rujuk kepada masyarakat Jahiliah di zaman nabi, masyarakat yang terkenal dengan kejahatan seperti bunuh anak perempuan hidup-hidup, minum arak dalam tengkorak berdarah, dan berjudi dengan membunuh wanita mengandung untuk teka jantina bayi.. serta lain lain maksiat..

Tapi bila mereka mendengar suara Nabi membaca Al quran dan hadith, maka satu cahaya nurani yang terang telah datang dan menerangi hati si pendengar sehingga meleleh air mata mereka keinsafan sehingga akhirnya mereka memeluk ugama islam dan bersolat tak jemu-jemu,

Maka kerana itulah para ulamak telah menggalakkan kita agar menghidupkan bacaan Hadith Nabi dirumah kerana apabila 'Suara Nabi' di dengarkan, maka ianya akan mengeluarkan satu cahaya yang boleh menerangi hati si pendengar dengan syarat si pendengar faham apa yang di dengar dan sanggup mendengar dengan penuh rendah diri...

Ilmu penting, kena belajar, tapi jika hati gelap.., maka takde kekuatan untuk amal ilmu kerana hati menjadi buta sehingga tidak nampak kelebihan dari perintah Allah...

Untuk itu, aku juga belajar-belajar menghidupkan 'Suara Nabi' (bacaan ta'alim) dirumahku pada setiap malam selepas isyak dan membacanya di hadapan anak dan isteri yang mana aku telah melihat hati mereka mulai terang dengan cahaya kerana mereka mulai menjadi isteri dan anak yang taat kepada Allah dan suami serta ayahnya..

Nikmat mana lagi yang lebih besar dari ditaati? Mana ada raja yang sanggup jadi Raja kepada rakyat yang tak nak taat?, mana korang sanggup jadi bos kepada pekerja yang asyik mogok..?, dan mana best jika jadi suami kepada anak dan isteri yang derhaka?

Best ke jadi Mak kepada Si Tanggang?

Maka kerana itulah kita kena hidupkan kembali "suara Nabi" dirumah kita agar cahaya Al quran dan hadith dapat menerangi isi hati kita.., bila hati dah ada cahaya, barulah kita dapat amal ilmu ugama kerana terbukti, ramai orang ada ilmu ugama tapi selamba buat maksiat dan selamba tak pergi masjid sebab hati mereka gelap.., dan bila aku tanya kawan kawan aku yang istiqamah buat baik dan istiqamah pergi masjid, apa rahsia mereka?

Jawapan mereka adalah mereka mendengar "suara Nabi" setiap hari bersama anak bini.., dan yang malas bersolat di masjid serta suka solat lengah-lengah, bila ditanya, ada tak majlis "suara Nabi" di rumah korang? Jawapannya takde.., sibuk layan TV anak beranak.., macam mana hati tak jadi gelap?(walaupun TV tu bercahaya dan bewarna warni)

Korang belilah kitab mutakhab Hadith karangan Maulana Yusof atau Fadhilat amal karangan Maulana Zakaria.., kumpul anak beranak, dan baca dengan gaya ustaz walaupun korang bukan ustaz, dan anak beranak kena dengar gaya pelajar walaupun mereka ustaz atau ustazah..

Baca hadith Nabi jika boleh ulang tiga kali.., tak perlu tafsir sebab dah ada tafsir kat bawah.., baca jer.., maka insyAllah.., ianya akan mengeluarkan satu cahaya yang boleh menerangi hati si pendengar dengan syarat si pendengar faham apa yang di dengar dan sanggup mendengar dengan penuh rendah diri...

Dan insyAllah, masyarakat jahilliyah yang bunuh anak hidup-hidup pun boleh jadi baik bila dengar 'suara Nabi'.., apatah lagi anak anak kita yang tak pernah membunuh, kalau bunuhpun mungkin setakat bunuh cicak dan nyamuk.., apalah sangat..

9. Jangan tunggu 10 tahun baru nak pukul anak.

Percaya cakap aku, tak nak ulas bab ni.., anak aku belum 10 tahun lagi, dah kena pukul dah, pergi surau diam jer kat belakang, (macam riak aku ni..oh) tak macam budak budak lain yang buat bising kat belakang surau waktu solat, bapak pulak buat bodoh jer, bila tanya, kenapa tak larang anak buat bising, mereka cakap, tunggu 10 tahun baru boleh pukul.., apa ke bengap?! Memang Nabi suruh pukul anak tak solat bila umur 10 tahun, dan itu bab solat, bab lain, tak kan nak tunggu 10 tahun? Lagipun dalam islam tahun pendek, anak umur 8 ke 9 tahun kelendar masihi dah 10 tahun dah.., pukul jer anak tu, ada hadith, rumah yang di gantung rotan untuk mengajar anak, dapat pahala, tu gantung, kalau pulul lagi banyak pahala. dan tak perlu aku cerita tahap pukulan yang macam mana, aku tahu korang semua tak slow. Biar anak takut dan hormat sama kita waktu mereka kecik., cuba rujuk gambar di bawah:

Gambar di atas aku petik dari web maddox, dan aku kongsi nasihat beliau:"If you love your kids, love them enough to beat them so that they don't grow up to be idiots."

Jap lagi ada yang butthurt: "eh, Hamka, kenapa qoute ayat orang kapir?"

Yelah yelah, aku qoute kata kata Lukman al hakim, anak perlu dipukul seperti kebun perlu di airi... amacam puas hati?!

Ok, Aku rasa cukup sampai sini, anak aku dah menangis nak susu, pergi dulu, bancuh susu jap. Eh, rupanya anak aku menangis sebab si abang sulung yang usik? Mana rotan? Siap kau!!

( Babak seterusnya terpakasa di potong kerana terlalu ganas yang agak keterlaluan, juga ada gabungan dua atau lebih unsur ganas yang lain)

Sekian.

Ps: Anak ibarat kain putih, jangan tersilap conteng, nanti bila besar, andai korang berkulit putih, mereka akan menconteng arang ke muka mak bapak, dan andai korang hitam, mereka akan mencoteng muka mak bapak dengan kapur- woha!

POSTED BY HAMKA (keretamayat.blogspot.com)
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Testing


rasa mau gelak pun ada, bila kemudahan ini sudah lama ada tapi aku pandang sepi, sekarangkan senang. bole update blog dengan pic2 melampau suda bila2 masa dan di man jua..

atas tu pic paling baru. wajah pemandu lesen p, alhamdulillah tercapai juga misi aku untuk memiliki lesen memandu akhir tahun ini. aku start ikut kelas bulan januari okey, disember baru siap kerana hampir2 give up mau teruskan. amali 8 jam aku ulang semula menjadi 16 jam. semangat kental untuk amali yang kedua, terus lulus ja ujian jpj. so aku boleh sudah meninggalkan 2011 dengan hati yang lega dan wajah di atas ialah wajah cuak berjinak2 mendrive sorang diri. nda sangka langsung suami aku yang gagah perkasa itu takut kalau aku yang drive. mulutnya macam murai, pep pop pep pop. bila drive sorang lagi steady dan confident sebab tiada tukang kritik di sebelah.


dan gambar atas yang nda berapa gojes ni ialah diambil pada minggu yang lalu. rasa macam wajah lebih suci tanpa mekap tebal buat masa ini. aku mekap ikut mood. kalau time tiada mood begojes-gojes mau juga mekap, siaplah. 

Wednesday, 28 December 2011

Hidup Lagi Rupanya...

Aku mencatat pada jam7.50 pagi. Awal, kalau di opis2 ini time2 kritikal dorang punch card, tapi aku ini time2 kritikal aku mau post entry baru kerana terasa sangat rindu ! ingatkan blog ni hilang nyawa sama sekali tapi bila tengok statistik kedatangan pengunjung, hidup lgi rupanya walaupun mungkin yang datang bukan peminat setia tapi biarlah aku hidupkan semula halaman kesayangan ini.

Genap sebulan aku menyepi. Mencari ilham kononnya, banyaklah kau punya ilham tapi malas mau tulis pulak.

Mood menulis hampir tiada langsung kerana masalah2 teknikal yang jgn dilayan sangat.

Kamu perasan atau tidak, berapa ramai kenalan yang kamu ada? mungkin ribuan.. tapi berapa ramai dari kenalan itu adalah kawan kamu? Kamu tau apa itu kawan? Mungkin ada yng jawab, kawan ialah orang yang paling rapat dgn kita di pejabat/sekolah/kampung dan lain-lain. Kawan ialah, orang yang seringkali kita ajak keluar bila kita bosan. Kawan ialah org yang suka belanja kamu makan. Kawan ialah, orang yang menyimpan bnyak rahsia kamu. Kita ada pendapat msing2 tapi bagi aku, kawan ialah orang yang berkongsi SUKA-DUKA dengan kita, orang yang mendengar nasihat kita, orang yang boleh menerima kritikan kita, orang boleh simpan rahsia kita, bole faham kita, bole dengar luahan kita, orang yang sentiasa menyokong kita, orang berani mengatakan apa kesalahan kita dan paling penting dia sentiasa bersama kita dalam apapun keadaan. Sebenarnya, aku sedang kehilangan orang ini dalam hidup aku.

Aku seorang yang banyak berfikir. selain daripada menulis, aku perlu bercerita pada seseorang yang aku prcaya untuk mengosongkan minda dan orang itu sedang hilang dan seperti aku tidak dapat menghalang...

Monday, 28 November 2011

PACAR YANG HILANG

Pacar yang hilang?
Bukan pacar tapi aku yang hilang hampir sebulan dari berbelog kerana hidup aku sangat bosan untuk dilalui, apatah lagi untuk diceritakan.
Sampai hati kutuk hidup sendiri kan, padahal banyak juga aktiviti yang best aku buat tapi untuk pengetahuan aku masi belum hamil2 lagi walaupun dalam entry2 terakhir, aku kata aku feeling-feeling hamil gitu.
Mungkin feeling itu hanya cetusan dari hormon yang tidak menentu dan betul, perempuan boleh meroyan dengan hormon yang kucar-kacir. Awas kamu !

Sebenarnya, hari ini aku cuma mau share pasal apa yang aku perasan dalam hidup aku beberapa hari lepas, mungkin baru kemarin kot aku terfikir hal ni. Bahawa setiap apa yang aku inginkan dalam hidup aku bukan sesuatu yang semudah petik jari. Aku dinikahi dengan perjuangan dan halangan. Aku hamil anak pertama juga dengan halangan dan perjuangan... Dan untuk anak kedua juga halangan dan perjuangan kerana mungkin kerana Allah mahu aku benar2 menghargai kehadiran mereka dalam hidup aku sebab bukan mudah mereka hadir dalam hidup aku. Disaat keinginan memuncak dan perjuangan yang susah-payah barulah mereka berjaya masuk dalam hidup aku. Dan lepas ni apa pula? Kebahagiaan yang seterusnya.. Kerjaya? Kewangan? Harta benda? Sudah pastikan... ?

Update pasal memandu pula, aku sudah berjaya untuk ujian pra JPJ (QTI) dan 2hb nanti ialah JPJ yang sebenar. Semoga aku cool ja untuk test nanti. Nda sabar sudah mendrive ni. Wish me luck, kawan2..

PACAR YANG HILANG

Pacar yang hilang?
Bukan pacar tapi aku yang hilang hampir sebulan dari berbelog kerana hidup aku sangat bosan untuk dilalui, apatah lagi untuk diceritakan.
Sampai hati kutuk hidup sendiri kan, padahal banyak juga aktiviti yang best aku buat tapi untuk pengetahuan aku masi belum hamil2 lagi walaupun dalam entry2 terakhir, aku kata aku feeling-feeling hamil gitu.
Mungkin feeling itu hanya cetusan dari hormon yang tidak menentu dan betul, perempuan boleh meroyan dengan hormon yang kucar-kacir. Awas kamu !

Sebenarnya, hari ini aku cuma mau share pasal apa yang aku perasan dalam hidup aku beberapa hari lepas, mungkin baru kemarin kot aku terfikir hal ni. Bahawa setiap apa yang aku inginkan dalam hidup aku bukan sesuatu yang semudah petik jari. Aku dinikahi dengan perjuangan dan halangan. Aku hamil anak pertama juga dengan halangan dan perjuangan... Dan untuk anak kedua juga halangan dan perjuangan kerana mungkin kerana Allah mahu aku benar2 menghargai kehadiran mereka dalam hidup aku sebab bukan mudah mereka hadir dalam hidup aku. Disaat keinginan memuncak dan perjuangan yang susah-payah barulah mereka berjaya masuk dalam hidup aku. Dan lepas ni apa pula? Kebahagiaan yang seterusnya.. Kerjaya? Kewangan? Harta benda? Sudah pastikan... ?

Update pasal memandu pula, aku sudah berjaya untuk ujian pra JPJ (QTI) dan 2hb nanti ialah JPJ yang sebenar. Semoga aku cool ja untuk test nanti. Nda sabar sudah mendrive ni. Wish me luck, kawan2..

Sunday, 30 October 2011

Kenapa Aku Tidak Kisah ?

Sejak beberapa hari yang lepas, aku berada dalam tempoh yang sangat selesa. Separuh dari hutang yang perlu dilangsaikan segera sudah ku laksanakan. Hutang apa? RahsiaAaaa..

Sekejap susah, sekejap senang merupakan kitar hidup yang sangat menginsafkan. Apa yang aku rasa bila senang untuk dua tiga hari, aku takut lupa kepada kesederhanaan yang selama ini ku jalani.. Kesenangan sangat melalaikan namun aku bersyukur kerana rahmat Allah sentiasa ada.. Kesenangan juga rahmat, kepayahan juga adalah rahmat kepada manusia.

Kemarin (29 Okt) reunion ex Kerani SBPKP Sabah berjalan dengan jayanya walaupun hanya 5 orang yang berkesempatan tetapi kehadiran dimeriahkan oleh anak2 comel kami. Maaf pic nda dapat disertakan kerana kekurang canggihan hanfon ini (alasan membosankan). Semasa bertugas kami tidaklah terlalu rapat tetapi selepas kebanyakan dari kami tidak berkhidmat lagi kerana ditamatkan kontrak, maka erat pula silaturahim itu semula.

Azie, dari Kuala Penyu terkejut dengan perubahan ku. Katanya aku semakin berisi tapi yang aku hairan kenapa aku nda terasa bila dikatakan makin berisi? Korang taukan perkataan tu sangat 'pantang' untuk perempuan? Dan tadi aku membelek2 tubuh dicermin dan bertanya pada sepupu ku, betulkah aku makin berisi? Katanya, adalah bertambah sikit tapi kenapa aku tidak bimbang? Aneh, pelik dan ajaib. Selalunya aku cepat panik bila tanda2 kurus ku tidak kelihatan dicermin. You know what? Aku feeling keibuan sekarang... Sangat keibuan... Dengan selera makan ku dan kondisi emosi yang lain daripada biasa, aku feeling mengandung. Tidak, kau tidak silap eja. MENGANDUNG. Budak bawah umur sila abaikan perenggan keibuan ini. Ya kawan2, kerana feeling keibuan, aku tidak risau kalau badan naik (nda faham kenapa harus menggunkan perkataan feeling yang sebenarnya bermaksud naluri).

Tapi aku lagi nda faham kenapa harus ada feeling padahal si bulan tetap datang pada waktunya hanya kitarannya berubah daripada 28 hari menjadi 31 hari.. Aku cuak juga beb, ingatkan kitar kita nda berubah.. Yalah, takut2 menopous diusia muda. Kehkehkeh! Adakah?

Tapi aku faham jika dorang cakap aku makin berisi kerana aku dapat merasakannya cuma mula2 ja aku nda faham kenapa aku tidak kisah (selalunya panik).

Apapun, hidup perlu diteruskan. Hidup ialah perjuangan...

Wednesday, 26 October 2011

Online Dari Henfon ke Steamboat

Kurang dua minggu lagi, maka genaplah sebulan aku mengonline dari henpon Blackberry ku sahaja... ceah, sajalah bagitau jenama henfon supaya kmu turut merasa "ee, macam best ja online pakai Blackberry" dan terus kamu survey2 harga di Mall. Kan? Kan? Kan?

Bagus tu bagus tapi penat sikitlah otot tapak tangan bila kau menaip entry panjang berjela-jela dan susah mau masukkan gambar sebab aku nda pandai post entry yang macam emel tu. Aku gasak ja taip terus dari lamannya.. Dan online dihenpon tidaklah setanding kepuasannya bila kau mengonline di laptop pulak. Tapi lepas ni aku akan mengonline dari laptoplah ni sebab, sangat bosan bila entry tidak bergambar, bikin rusak mood ja.

Aku mengidam sangat makan steamboat sejak kebelakangan ini sejak kami disogokkan makanan ini masa datang Keyhel hari tu. Sebelum ni, nda terlintas pun mau makan steamboat ni dan semalam kami ke Windbell Seafood Restaurant, Tg. Aru untuk men'try steamboat di sana. Harga dlm tenet rm25 tapi semalam suda naik ke 27 lah pulak. Dalam tenet tu, dia cakap tempat ni kira paling best di KK tapi bagi aku tidak kerana piawaian aku terhadap servis dan menu mkanan tinggi ok.

Aku sudah pernah makan steamboat buffet di Jaws, 1B dan Windbell ialah kali kedua bagi buffet di Sabah dan komplenan ku ialah:
-Jaws murah tapi buffet sudah dimansuhkan.
-Kedua2 restoran ni mengasingkan harga minuman dalam buffet.
-Sudah tu, air putih pun kena order. Kasi stand by lah bah.
-Pilihan makanan sangat sikit dan kurang menggilakan.

Aku bukan mengagungkan makanan di Semenanjung tapi di sana kalau pasal makan paling tip top. Sabah ni, sedih. Steamboat buffet di sana yg aku pernah makan, juling mata mu meningu pilihan makanan yang ada. Air, jangankan air kosong, cendol, ABC pun masuk dalam harga buffet. Paling puas hati. Hari tu satu kepala baru RM23 beb! Malulah sikit, kononnya, Sabah punya seafood murah. Terus aku tumpul selera untuk berbuffet2 steamboat lagi. Ini selera akulah, aku kalau makan cerewet sikit.

Kalau kamu tanya restoran febret aku di KK ni, ini listnya:
-Upperstar
-Kedai Kopi Daily, Foh Sang
-Food Court Giant, Kelombong
-Homes, 1B.
-Restoran Apple, 1B.
-TLC, Anjung Selera, Tg. Lipat
-Restoran Sri Melaka, Kg. Air
-Seafood, Kg. Air.
-Faezah, Centre Point (bnyk lauk)
-Waterfront (lupa nama kedai. kedai Melayu).
-Sinario Cafe (breakfast).
-Apiwon, Damai.

Itu ja yang aku ingat. Selamat mencuba bagi yang belum pernah ke sana.

Monday, 24 October 2011

Dalam Banyak-Banyak Plan

Anak aku sudah balik ke sini sejak hari Sabtu dan kemarin kira mau bawa dia ke Pulau Mamutik (Manukan dan Sapi sudah pernah pergi) tapi atas urusan lain, rancangan terpaksa dibatalkan.

Jam11 aku ke Sabah Park, KK Times Square hantar borang tempahan mendaki gunung utk bulan satu ni tapi rupanya rate mendaki untuk Sabahan dan bukan Sabahan berlainan. Kalau Sabahan dalam anggaran RM150 tapi kalau none dalam RM400 lebih. Ada kawan2 dari KL bah yang datang so sekali aku bgitau ratenya, adalah sorang member yang nda puas hati hehehe. Katanya, Sabahan kau ke semenanjung nda dikenakan sebarang bayaran yang berlainan... Aku pun nda berapa clear pasal hal ni tapi ada kawan cakap ini ada kaitan dengan beberapa perjanjian semasa Sabah menyertai pembentukan Malaysia. Dengan itu kemungkinan besar akan terbatallah plan kami mau mendaki tapi harap2 ndalah.

Lepas ke Sabah Park kami ke Centre Point (CP) pula sebab aku mau carilah konon2nya skin care aku tu dan Panjang mau buat full body massage. Kami ada tukang urut kegemaran di sana. Sejak kenal kakak tu kami menjadi pelanggan tetap kedai tu. Kemarin dia bgitau bulan depan dia akan pindah bekerja di Helen Beauty di CP juga. So kalau dia pindah kedai, kami pun akan pindah kedailah jugak. Kakak tu ramah sangat dan kami suka cara dia urut.

Pasal skin care yang aku cari tu, aku geledah abis2an Watson dan Guardian tapi nda jumpa yang sesuai. Kira mau cuba Garnier tapi set dia nda lengkap. Kira mau pigi 1B tapi Panjang penat so aku beli di Ngiu Kee ja tu pun berat hati mau cuba tapi pencuci muka aku sudah abis jadi beli ja apa yang ada. Harap2 sesuai.

Sunday, 23 October 2011

Likas United vs UMS : 1-3

Semalam berlangsunglah pembukaan liga bolasepak KK anjuran DBKK di Stadium Likas dan pasukan Likas United bertemu UMS berentap dengan keputusan 1-3.

Sebagai penyokong pasukan Likas United, persembahan mereka cukup mengecewakan bila hanya berjaya menggol satu jaringan saja. Dari awal permainan memang UMS sentiasa melakukan serangan lebih banyak dari Likas tapi kalau dari segi peluang untuk menjaring, Likas banyak peluang. Kalau diikutkan mungkin Likas boleh menjaring sebanyak 5 gol tapi mungkin sudah nsib akan kalah, so klahlah jugak jawabnya.

UMS merupakan johan liga ini pada tahun 2009 dan aku perhati prestasi dorang masih bagus untuk penampilan pertama pada liga tahun ini. Apa yang membezakan corak permainan antara Likas dan UMS ialah tahap kecekapan IQ dalam perlawanan. Dorang lebih tangkas dan pantas, mungkin pasal dorang masih muda dan otak pelajar dorang itu membuatkan dorang bernas dalam mengatur setiap gerakan. Itu pendapat akulah sebab dalam sukan bukan hanya kecergasan fizikal yang penting tapi ketajaman fikiran juga penting. Mungkin masih terlalu awal untuk menilai tapi kita tunggu perlawanan seterusnya dan tengok prestasi Likas macam mana. Lagi satu,
aku nda faham bila coach lambat menukar pemain walaupun ada pemain yang keletihan dan nda larat suda mengejar bola. Di saat-saat akhir baru dia mau ganti.

Panjang memegang posisi sebagai midfield dan prestasi dia semalam bolehlah dipuji. Kawan-kawan dia cakap lawan takut hantar bola kalau Panjang ada. Kali ini Panjang diberi kepercayaan menjadi antara pemain utama kerana menampakkan potensi yang semakin bagus. Perlawanan lepas Panjang hanya jadi pemain simpanan kerana malu2 menunjukkan kebolehan dia. Harap-harap dia boleh menyumbangkan kemenangan untuk pasukan. Kalau diikutkan, Likas United mempunyai ramai pemain berbakat dan boleh dikatakan bukan mudah menjadi pemain utama kerana ramai yang layak sebenarnya. Kau Panjang, alang2 menyeluk pekasam, inilah masanya. Tunjukkanlah apa yng ada, sekurang2nya orang ingat nama kau di KK ni. Kalau kau sia2kan peluang ini, lepas ni jangan jadi kaki bola lagi. Amaran keras dari pihak yang berkuasa.

Saturday, 22 October 2011

Selesai Berujikaji Pada Hari Sabtu

Pada malam hari Jumaat, kami si Panjang mau keluar makan steamboat, jadi sebelum jalan tu aku berpugut2 (mengedik) dengan satu2nya pashmina yang aku ada. Tujuan pashmina itu bukan untuk dibuat tudung tapi untuk selimut dalam masa pigi Genting hari tu. Tapi berbeza kali ini bila aku pigi testing2 lilit itu pashmina di kepala dan tiba2 aku seperti menguasai pemakaiannya sebagai tudung. Bagi sesiapa yang nampak profile pic aku di FB nah itulah hasilnya. Dan itulah gaya pashmina yang terpaksa aku pakai pigi 1B makan steamboat tapi akhirnya kami tukar menu di Homes kerana Jaws nda buat buffet suda untuk steamboat. Lukik (lokek) juga punya bos tu restoran. Cis! Tolong bagitau aku di mana lagi ada restoran steamboat buffet di KK ni dan berapakah harganya. Nda puas hati ku ni nda temakan steamboat.

Bagi yang belum tau, sebanyak2 fesyen tudung, shawl dan pashmina ialah jenis tudung yang aku nda pandai dan nda suka pakai sebab aku tgk macam nda kemas walaupun trendy. Aku nda suka bila shawl yang dipakai tu nda limpas dada kerana anu ku bukanlah lawa sangat mau kena tayang. Kalau lawa pun, kenapa mau tunjuk? Orang lain pun ada baitu barang. Sama juga. Cuma yang membezakan, bulat, leper, besar, kecil, tegang atau kendur saja. Hehehe.

So persepsi baru aku bagi pashmina, not bad. Actually, kainnya nampak panas tapi bila pakai di kepala, simple, mudah dan sangat selesa rupanya. Dan kalau kau nda sengaja kasi singkat memang buli coverlah anu tu. Cuma kalau baru first time, kadang terganggu jugalah sedikit gerak-geri sebab takut muka nampak pelik tapi rasanya aku suka. Aku terbayang2 sudah mau shopping pashmina lepas ni.

Lepas tu aku menggoogle trend2 pemakaian tudung masa kini terutamanya ikon fesyen kita iaitu artis. Ada juga aku try style Hana Tajima tu tapi aku rasa baik lupakan dulu buat masa ini. Dan dalam ramai2 artis yang mempunyai cara pemakaian tudung tersendiri, aku memilih Heliza sebagai idola dalam fesyen bertudung. Tapi bukanlah 100% cara dia aku ikut tapi dia sebagai panduan akulah sebab konsep tudung Heliza ala2 ustazah. Kalau kita tengok pun, makin lama tudung Heliza makin labuh. Lagi syok sebab selalu nampak dia pakai jubah. Harapa2 Heliza terus konsisten dengan fesyennya itu dan harap lebih ramai lagi mencontohi dia. Tapi aku nda suka tengok dia senyum perasan comel dalam gambar ya. Macam budak sekulah.

Kenapa tidak Yuna? Aku nda suka bila Yuna pakai skinny jeans yang ketat pastu pakai shawl yang tutup kepala ja. Kalau sekarang lagilah aku nda berkenan bila gaya tudungnya ala2 serban gitu. Deh, mau betul bah nampak ranggi or funky sebab dia pernah mengaku dia tu ala2 tomboy. Lantaklah mau jadi tomboy ka koboi ka... Kan.

Siapa tau Liga KK anjuran DBKK start suda malam ni? Si Panjang main dalam pasukan Likas United ok. Kalau nda berubah posisinya defend kanak/kiri tu. So malam ni jom ramai2 ke Stadium Likas. Wehuuu! Jumpa di sana.

Nota: Baru aku tau Siti Nordiana dan Diana Amir sudah pun bertudung litup. Alhamdulillah makin ramai artis berhijrah di usia muda.

Thursday, 20 October 2011

Melawan Kesepian Bilang Siti

Hari ni nda berapa bermood untuk berfb-fb dan nda payah kasi post status "aku boring" nanti nampak macam kesian, terdesak dan minta perhatian secara melampau.

Memang aku rasa sepi. Aku rindu anak aku sampai aku termimpi-mimpi semalam. Esok baru anak aku kembali di pangkuan kami. Mentua ku, bawa2 berehat. Masuk 3 minggu suda anak ku di sana, aku tahan ja segala kegusaran dan kegelisahan tapi ini kali nda dapat sudah. Aku telampau rindu dia dan kamu lupakanlah dulu sekejap tentang persekolahannya, biar kami atur sendiri.

Aku tidur sebentar tadi dan bermimpi kami sedang berada dalam kereta menuju ke Kedah. Aku bawa si Panjang singgah satu restoran yang sangat unik yang mana ianya seperti berada di atas sebuah kapal layar dan terdiri daripada stall-stall yang kecil. Aku berkenan mau mkan di satu stall tapi si Panjang nda mau ikut. Aku marah lalu aku pergi seorang diri. Tiba-tiba stall itu bertukar menjadi sebuah ruang yang sangat klasik dan aku bertemu seorang nenek tua. Nenek tua itu tersenyum dan bertanya asal-usul ku. Katanya dia suka dengan ku dan dia perkenalkan aku dengan seorang lelaki yang mirip Asyraf Muslim (aik, tiba2lah kan?). Lelaki tampan dan nenek itu tersenyum manis. Nenek itu memandang kami berdua lalu berkata, alangkah bagus kalau kamu berpasangan (owh, tapi Asyraf bukan taste saya nenek, walaupun dia hansem). Tapi terus nenek sedih sebab lelaki tu sudah berpunya. Tiba2 datang Panjang dan aku pun kenalkan pada nenek. "Nek, sebenarnya aku pun sudah berpunya". Terus mimpi ku hilang. Aku dikejutkan dengan lagu Chibi Maruko Chan dihanpon ku.

Dan sebenarnya, aku mau bagitau aku tiba2 diserang mood bercuti bulan madu. Hari tu aku bercadang buat percutian singkat dengan suami ke Kundasang tapi belum ada ongkos dan masa. Dan dari 2, 3 hari lepas aku dok menyelongkar pakej honeymoon dan Langkawi menjadi pilihan hati. Aku sudah sekali ke sana pada Mei 2009 dan aku betul2 berhajat membawa si sayang aku ni bulan madu di sana. Kalau boleh hujung bulan Nov ni tapi nda tau cukup bajetkah apa ni sebab nanti bulan 1 ni aku dan kawan2 mau cuti2 lagi sini Sabah. Dorang datang dari KL. Dapat kawan pun jauh2. Di Sabah ni aku tiada kawan. Ada pun bukan kawan yg betul2 kawan. Kawan untuk keperluan ja.

Sepatutnya, hujung minggu buli lepak2 tapi kalau lepak pun sama Panjang ja. Atau pun hari2 biasa begini terpaksa berkurung. Cousin aku ja yang satu kepala sama aku tapi dia cuti sekolah baru ada di KK. Doa2 dapatla honeymoon ni.

Mesilau Nature Resort pun macam boleh tahan oh.

Kebebasan : Sebelum Dan Selepas Berkahwin

Kami akan mengadakan reunion bagi bekas-bekas Kerani SBPKP (subsidi baja padi) Lembaga Pertubuhan Peladang yang baru ditamatkan kontrak perkhidmatan pada bulan Jun yang lepas. Sebahagian dari kami ada yang mengundur diri sebelum ditamatkan kontrak kerana yang lain dapat kerja di jabatan lain, yang lain nda tahan stress, yang lain nda tahan gaji selalu tunggak dan lambat dan yang lain mungkin saja mau berehat. Ada juga kawan2 lain yang masih berkhidmatlah tapi gaji nda suda ikut skim N17 sebab Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) sudah yng bayar. PPK ni buat bisnes so income dari bisnes itulah yang bikin bayar gaji kerani subsidi baja.

Kenapa ku bilang stress, ya tau tempat lain pun ada stress tapi untuk subsidi baja ni lain sikit dia punya stress. Kau kena layan karenah petani yang mcam2 dan suka komplen jika stok baja tidak cukup, lambat sampai dan sebagainya. Kadang sampai gaduh2 lagi. Jadi siapa dapat tempat yang petani dia agresif dan ramai pula lagi, memang nda tahan lama tu dia kerja. Tapi jawatan ni tetap mungkin nda jugalah kmi berenti. Kasi tahan saja tu stress.

So aku antara tukang atur ini reunion yang bakal diadakan di bilik karaoke Karamunsing. Aku Cadang buat di 1B tapi dorang bilang karaoke di sana nda best.

Jadi ada sorang member ni yg bakal kahwin pada 18 November yang belum sure datang (tinggal di Tuaran) so aku berfikir, dia sanggup lepaskan peluang begini sama kawan2 sedangkan dia mau kawin suda? Biasanya perempuan kalau suda kahwin ramai yng melupakan kehidupan sosial kerana macam2 hal rumahtangga dan pnyebab utama tiada jaga anak. Kalau dapat suami yang senang dirunding nda apa tapi selalunya susah.

Aku sebelum kawin nda pernah jalan2 pigi KK untuk dating, nda pernah suda lepak sama kawan, aku terkurung di kampung dan berkonflik sama ibubapa sehinggalah ku kawin.

Alhamdulillah, dapat suami yang baik dan memahami. Kalau aku mau keluar dia sentiasa mengizinkan jika perlu. Kami keluar berdua, makan2, jalan2 (melancong dlm negeri), karaoke dan tengok wayang. Semua yang kmi nda pernah buat semasa bujang sekarang suda jadi rutin kami. Aku jarang bagi alasan "alah, laki aku nda suruh... anak aku anu... itu... ini...". So maksudnya, aku masih ada kebebasan itu walaupun suda bersuami. Kebanyakan kawan aku hilang keistimewaan ini selepas berkahwin.

Ada juga yang cakap kalau sebelum kawin suda bebas nanti suda kawin memang bekurung dalam rumah. Betulkah?

Ada juga yang memilih untuk tidak bebas kerana dia sudah mencipta dunia sendiri selepas berkahwin dan mungkin orang luar sudah tidak begitu penting bagi dia. Itu terlebih bahagia namanya tapi nanti sudah bermasalah sama suami barulah cari kawan-kawan.

Kenapa perlu mengubah diri terlalu jauh selepas kawin? Aku nda fahamlah sebab dari bujang sampai sekarang aku masih juga begini. ingat kawan2 dan bergaul.

Wednesday, 19 October 2011

...Kalau Aku Kaya...

Kalau bercakap tentang KAYA semua orang suka dan mungkin ada juga yang nda ambil kisah sebab KAYA itu bukan datang percuma melainkan susah payah dan usaha yang sangat perit. Tapi kalau KAYA itu sesuatu yang free, siapa nda mau kan? 

Dan kamu tau siapa wanita terkaya? Cari di forbes.com.

Semua orang sukakan kekayaan, dan semua oang sentiasa mengangankan kekayaan dan aku juga selalu brfikir, penting sangatkah kekayaan bagi semua orang? Dan apa sebenarnya definisi kekayaan bagi setiap individu? Sekaya manakah yng diimpikan semua orang?

Oklah, katakan jika setiap orang daripada kita diberi peluang atau diberi kekayaan percuma, apakah sebenarnya barang atau perkara yang betul kamu mahukan dengan kekayaan itu. Dengan syarat hanya 5 perkara dibenarkan.. 

Jom kongsikan!




Skin Care Harus Serius

Bah.....Dari tengahari lagi aku mundai_mandir di CP ni. Kira mau balik jam6 sebab jam4 tiada bas tapi bilang Panjang tunggulah sini sebab dia mau tingu wayang nanti malam. Bah, on ja bah ni. Kau belanjakan? Aku mana ada duit nantilah kerja dulu balik tu pun kalau rajin :p..
So untuk buang-buang masa yang ada 3 jam lagi ni aku pun pg tandas buang hajat kecil, tukar tudung, cuci muka yang mula brminyak, simpan lipstik sikit lepas tu duduk lagi layan FBdan blog. Lepas hanfon abis batri aku masuk Watson survey2 mekap dan skin care (muka). Kemudian masuk cyber (cafe) untuk post entry pasal skin care.

Masa belek2 muka dicermin tadi, terserlah sangat masalah kulit aku. Aku pun nda tau kenapalah ni? Skin care yang pernah settlekan masalah aku dulu pun nda berkesa suda bila aku pakai balik hanya yang menjadi penyelamat sementara kulit ku bila aku rajin memakai Eternal Beauty (EB), alat kecantikan pengurut muka dari Elken yang satu2nya ada di Asia Pasifik dan hanya dijual oleh Elken tapi oleh kerana kemalasan ku maka power EB ini perlu juga disupport oleh skin care yang sesuai agar kulit wajah kekal terpelihara kejelitaannya. 

So apa yang aku perlu lakukan? Aku kena pigi analisis kulit dulu barulah boleh tau skin care bagus. Patutlah skin care yang aku ngam dulu nda berkesan sudah, rupanya kulit ku menuju kematangan dan sangat sensitif. Susah mau dapat skin care yang sesuai. Aku nda taulah kenapa kulit ku telampau susah diatur. Aku suka semua produk Elken, malangnya semua dia punya skin care nda ssuai sama aku dan skin care dia yang untuk kulit sensitif pula sedang diupgred dan dihentikan pengeluaran.

So tunggulah sesi analisa kulit ku nanti. Mana best tempat meningu kulit di kk ni aa?

Tuesday, 18 October 2011

Diet Kerana Bola

Kemarin aku ikut si Panjang pigi Stadium Likas, dorang ada training di Padang B untuk Liga KK yang akan diadakan pada hujung minggu ni. Dorang coach dorang sendiri yang dikenali sebagai Coach Yaya. Berumur dalam lingkungan awal 50an. Masih berkhidmat dengan kerajaan. Ingatkan dorang training main bola rupanya hanya fitness training ja. Joging-joging, buat senaman regangan dan beberapa lagi jenis senaman yang aku nda tau namanya.

Dihujung2 waktu latihan, Panjang semput dan nda buli suda teruskan senaman lain. Coach Yaya mau kalau Panjang teruskan (setengah jam sebelum sesi latihan tamat) tapi Panjang nda buli sudah paksa sebab dia takut cramp. Ya dia pernah mengalami hampir satu badan sampai dia masuk wad kecemasan tahun lalu so dia sedikit trauma.

Lepas tu Coach Yaya membebel. Katanya Panjang ada badan dan bakat, sepatutnya Panjang boleh pergi jauh dan kalau boleh Coach Yaya mau Panjang hingga ke tahap pemain Liga Malaysia dengan syarat Panjang kena tingkatkan stamina dan prestasi permainan. Kononnya potensi itu suda terserlah. So malam tadi aku cadangkan supaya Panjang kurangkan sikit makan sebab sekarang beratnya kalau nda silap 80kg lebih dgn ketinggian 6 kaki lebih. Dulu masa kami masi kapel2 beratnya baru 68kg. Bnyk jugalah naik kan? So Panjang pun setuju walaupun agak keberatan sebab dia memang kuat makan. Hehe, samalah macam aku. Hahaha.

Maka dengan itu, kami cadang kalau malam nda makan nasi, just makan ruti paun (roti) atau sandwich ringan ja dengan segelas teh atau milo panas. Dengan aku2 sekalilah ikut diet. Hehehe.

So kepada peminat2 bola sepak yang membaca entry ini, siapa kata aku nda support laki aku main bola? Aku pernah hadiahkan Panjang kasut bola berharga RM799 dan RM499 pada tahun 2009, dan pernah juga paksa dia ikut ujibakat Futsal RTM pada tahun yang sama tapi dia tidak terpilih. Aku juga suka mengikutnya ke mana2 anjuran pertandingan bola sepak dan menjadi pom2 girl yg duduk diam2 ja sambil kontrol ayu di astaka dengan harapan dia tambah power di padang kalau nampak aku duduk2 dengan penuh gaya menawan. Haha. Tapi kadang2 dia pandai hilang fokus kalau aku ada menonton sebab mungkin dia takut ada penyokong lain mau mengurat time duduk2 di astaka ataupun dia malu2 kucing untuk jadi lebih hebat di padang. Woha (tagline keretamayat).

Aku sanggup berkorban semampu yang boleh untuk support dia dalam sukan bola sepak sebab aku tau itulah sebenarnya cita2 dia. Aku rasa dia masih ada masa untuk mencapainya kalau dia betul2 fokus dan berusaha dan aku pun masih berharap kalau cita2 itu boleh tercapai. Tengoklah macam mana.

So, selamat berdiet Nani dan Panjang....

SIAPA AKU ?

Cuaca mendung dan line nda berapa clear. Mau blogwalking pun nda tenang. Gangguan. Dengan keobsesan ku berinternet ni kan, sesuai supaya aku beli ipad, lupakan ipHone. Dan kenapa keypad Curve lebih sedap dari Bold? Dulu keypad Bold lebih sedap dari Nokia (memangla).

Kamu rasa kamu betul2 kenal diri kamu ka?

Pernahkah kamu lupa siapa diri kamu yang sebenar?

Masa boleh mengubah kita dan adakalanya kita nda perasan pun perubahan dalaman kita dan msih menganggap kita masih macam dulu.

Terus-terang, aku masih belum kenal diri aku yang sebenar dan aku masih ada krisis identiti hingga kini walaupun aku sudah berada difasa kedewasaan. Aku rasa aku masih bersembunyi disebalik diri sendiri kerana bila aku mengaku bahawa inilah diri aku yang sebenarnya, jiwa aku meronta2 memberitahu bahawa adalagi diri lain disebalik diri yang sekarang ini dan aku belum berapa pasti diri yang macam mana kah yang tersembunyi itu? Cuma satu aku pasti diri yang masih malu2 menonjol itu jauh lebih sempurna dari yng sedang ada sekarang ni. Diri yang tersembunyi itu, sangat positif orangnya, berimpian tinggi, tingga daya usaha, periang, dan sentiasa dapat apa yang dia mau.

Aku rasa ada satu dinding pemisah untuk aku jadi diri yang sebenarnya dan aku tau dinding jenis apa yang mnghalang itu cuma kadang2 aku lupa. Aku lupa yang aku terpaksa memilih jadi diri yang sekarang kerana memberi peluang pda orang lain yang sepatutnya mencari dan memiliki dirinya yang sebenar.

Dan sebenarnya aku yang sekarang ialah

Seorang isteri yang sangat menyayangi pasangannya.

Seorang anak yang yang belum membalAs jasa ibubapanya.

Seorang ibu yang cuba mendidik anaknya agar mencapai impian dalam hidup dan akan bahagia.

Seorang wanita yang menunda segala keinginanya demi untuk lelaki yang sangat dia cintai.

Untuk mengakhiri entry ni, ni dia lagu Siti sebagai soundtrack hehe

BISA KAH?

Daku terasa ingin membawa
Cinta yang terlara ke titik mula
Kembali mencuba untuk kali kedua
Menggilapkan gerhana jiwa

Pernah ku terasa ingin merayu
Pada kasih dulu pulang padaku
Lupakan dosaku putihkan kelabu
Tenangkan amarahmu
Namun?

Bisakah yang terpadam dinyala
Bisakah yang terhina dicinta
Walau ku himpunkan sesalku
Bisakah terbuka kalbu

Naluri meminta kuungkapkan kata
Seindah bahasa janjikan setia
Akan bersemilah cinta dihatinya
Percaya ku semula
Namun?

Bisakah yang benci disayangi
Bisakah yang dusta dimaafi
Walauku himpunkan sesalku
Bisakah terbuka kalbu

Bila senduku berlinang sayu
Dalam rinduku ku tertanya

Bisakah yang benci disayangi
Bisakah hatiku difahami
Walauku himpunkan sesalku
Bisakah terbuka kalbu

Monday, 17 October 2011

Anak Aku Hak Siapa Part 2

Banyak betul entry aku yang berpart-part ni. Membaca komen kamu pada part 1 membuatkan aku semakin jelas apakah sebenarnya krisis ini dan aku masih mahu berkongsi dan mengharapkan feedback dari yang sempat membaca.

Sebenarnya masalah aku untuk membesarkan anak ialah persekitaran. Aku nda kata yang mentua ku nda pandai jaga cucu, dan aku juga bukan kata yang mama ku adalah nenek terbaik di dunia tapi aku harap aku nda gagal sebagai ibu yang merancang dan memutuskan apa yang paling sesuai untuk anak aku.

Pertama: Normal bagi kanak jika dia lebih rapat dengan nenek sebelah mama sebeb nenek itu ibu kita, yang membesarkan kita yang melahirkan kita. Sama ada masalah suami atau anak2 kita lebih selesa berkongsi dengan ibu bukan dengan mertua tapi aku mahu supaya anak aku rapat dengan keduanya tapi mertua cuba monopoli.

Kedua: Anak aku yang pintar dan lincah. Kelebihan ini membuatkan anak aku sangat cepat menyerap apa juga yang dilihat dan didengar dan ini perkara serius yang sangat aku pentingkan dalam membesarkan dia. Di KK ni macam2 manusia ada dan kanak2 yg bakal dia jumpa akan datang dari berbagai ltar belakang yang kita nda tau. Dengan kelebihan yang ada dan usia yg begitu awal aku rasa dia belum pandai untuk mengikut yang baik dan membuang yang buruk dan sebab itulah aku memilih kampung. 4 bulan dia di tadika kampung mentua ku, aku hampir nda kenal anak aku dan bukan senang didik dia balik. Itu baru 4 bulan, kalau 4 tahun? Sandi kali oh. Insya Allah, aku akan tinggal di kampung untuk menyekolahkan Nadia jika suami izinkan.

Dalam membesarkan anak2 cabara-cabaran sebeginilah perlu dihadapi dn betul kata Nowriz, akulah yang harus menjaga anak aku untuk mengelakkan krisis macam ni. Ya, kalau suami aku nda bertolak-ansur dalam hal ni memang akan jadi pertelingkahan besar ni. Masalahnya mungkin masih ada pertikaian jika anak ku bersekolah di kampung walaupun aku sendiri menjaganya di sana sebab mertua ku ada diskriminasi kaum. Dia tetap kurang setuju anak aku membesar dalam budaya Kaum Rungus Muslim kerana Nadia ada darah keturunan Diraja Sultan Brunei (zaman dulu) tapi kami tidaklah sehina itu. Malah walaupun kmi bukan berdarah keRajaan* tapi kami nda pernah jadi hamba pada siapa-siapa.

Sebenarnya isu anak aku ni sejak pertengahan tahun lagi tapi setle sekejap bila aku berenti kerja dan bawa anak ke KK. Aku tinggalkan dia seminggu yang lalu sebab seminggu yang sebelumnya kami balik kampung mama ku. Bila mama aku mau ambil turnnya untuk minggu ini, mertua aku tidak benarkan dengan alasan anak aku mau sekolah sedangkan aku tinggalkan anak aku hanya untuk dorang melepaskan rindu bukan untuk kasi sekolah dia. Jadi mama aku pun perasan suda yang mertua aku cuba untuk melobi dan siapa yang kena, akulah. Aku memang marah suda, sebab aku rasa mertua ku nda hormat keputusan aku. Masa ambil Nadia bulan Mei lalu, aku sudah explain Nadia sekarang bukan perlukan sekolah tapi dia perlukan kami sentiasa berada di sisinya. Dia masih terlalu kecil untuk tinggal dengan keluarga lain dan aku pun nda sanggup pisah lama2 sama anak. So kali ini dorang cuba mau ubah balik keputusan aku. Kusut jugalah fikiran.
Mama au sendiri nda pernah memaksa ku ikut kemahuan dorang dan mma aku memang nda ska ikut campur pasal anak aku tapi bila dia perasan mertua ku begitu jdi dia sudah tentu mempertahankan keputusan aku.

Mudah-mudahan semuanya berjalan dengan lancar. Kalau nda juga, nah memang masam muka, sakit hati, kecil hti lani jdinya. Mertua ku tu, emosi sikit.

Sunday, 16 October 2011

Jual Kereta Part 2

Baru balik rumah selepas pigi jumpa tu dealer kereta sana Putatan. Bisnis, bisnislah bah juga. Hari tu bilang 8 ribu, ni kali turun 6 setengah. Aiya, ah cai... Tidak apalah, nda juga au kelam kabut mau duit. Kalau dapat jual dapatlah, kalau nda pun itu tandanya nanti adalah rezeki datang supaya aku boleh kasi cantik balik kereta tu.

Sebenarnya kami lki bini sayang bah kereta tu tapi memandangkan aku yang belum cekap mendrive kereta manalah dapat handle kereta lasak tu. Tambahan lgi ini bandar, nda ramai rasanya pengguna lain yang faham bahawa kau baru pndai drive. Semua mengharapkan pemandu lain sudah terer sebab di bandar ni tiada masa kau mau kasi peluang orang lain jadi terus belajar. Kena maki2 ja ni nanti mendrive suda di jalan besar. Sabar sajalah nanti.

Saturday, 15 October 2011

Anak Aku Hak Siapa

I am fening2 lalat mahu memenangi hati insan2 yang di sayangi. Hati kami suami isteri, mertua dan mama aku. Anak aku bertuah kerana ketiga2 pihak ini sangat mengambil berat akan kebajikannya sehingga aku sebagai ibu adakalanya tersepit.

Aku bukan menyalahkan sesiapa tapi semua pihak harus bertolak-ansur.

Masalahnya begini, mertua aku lebih suka Nadia membesar dalam suasana dorang sebab kami berbeza bangsa dan budayaMungkin juga ada unsur driskimansi di sini kerana bangsa kami selalunya di pandang rendah oleh keluarga suami. Dan aku boleh rasa usaha mertua supaya anak aku berada bersama mereka.

Yang aku nda berapa selesa, aku sebagai ibu seolah nda boleh buat keputusan apa yang terbaik untuk anak aku. mertua aku cuba untuk memutuskan apa yang dorang mau. Aku ada pendirian sendiri tapi ia bakal melukakan hati mertua ku kalau dorang kurang menghormatinya dan jangan aku pula dianggap menantu yang abaikan hati dorang. Suami juga seperti mihak pada ibubapanya tapi harap-harap ndalah jadi isu isu besar hingga kami pula yang begaduh nanti.

Normallah kalau anak kita lebih rapat dengan ibu kita sebab kita adalah anak perempuan ibu kita. Ipar aku sendiri juga tinggal bersama mertua aku dan sudah sama-sama membesarkan budake tu. So kenapa bila anak aku ada masalah bila dia bersama mama aku? Sebab itulah aku katakan ianya diskriminasi kaum. dorang nda mau anak aku membesar dengan cara kami tapi aku yakin dengan keputusan ini.

Friday, 14 October 2011

Play The Game Part 2

Bah, lepas siri satu aku pula nda sabar mau post siri dua. Suda ku bikin bah semalam dan aku save dalam draf tapi sekali ku check tadi pagi, ndada suda. Salah klik kali aku semalam. Adedeh begitu rancak aku menaip dihanfon, hilang pulak. Aduh, aduh, aduuuuh! Tapi nda apala, just play2 la ni hehe.

 Pendek kata bila suda kenal cinta, kenal lelaki dan paling penting kenal diri so boleh suda main game. Just play2 la bilang urang putih.Dan ini juga pengalaman. Sebelum tu aku mau tanya, pernahkah kamu mengalami seorang lelaki yang sangat kamu kagumi dan kamu nda terfikir pun akan ada apa2 dengannya tapi dia tiba2 minat dengan kamu?

Pernah kah kamu dengan tiada kata putus tapi tiba si lelaki yang sepatutnya memuja kamu itu tiba2 dingin dan melayan kamu seolah kamu bukan kenalan rapat apatah lagi ada pertalian hati?

Ok, aku pernah mengalami ini.

So itulah, tiba2 dia dingin dan melayan aku mcm kami nda pernah rapat tanpa ada petunjuk jelas dan bagi lelaki kategori dia aku merasa tercabar. Mula2 frust jugalah, macam nda mau makan selama 2 minggu (cewah) tapi terdetik dalam hati "ok, kau mau main sama aku" then aku mainlah. Aaaaa, si Aki. Bukan main* dengan si Aki. Ni play2 ja hehe.

So kalau dulu aku akan terus berdiam diri sebab malu. Bagi aku "bah biarlah bah kalau orang nda mau sudah" tapi kali ini beza. Aku layan ja, manatau keadaan akan berubah. Dan dalam masa 2 hari saja kira aku sudah berjaya memikat dia semula. Well, saja mu test dia.  So aku bagitau kawan aku adakah ini dikira kemenangan? Katanya its was a beginning. (Betulkah ayat ku tu?) Hmm, lantaklah. Oh! Beginning? Huhu. Aiyak. (blur kejap sebab aku sdg dgr lagu Gurindam Jiwa nda sesuai sama cerita ni.)

So apa yang aku belajar masa tu tentang relationship ialah, PLAY THE GAME. Ya, just play. Dan aku rasa fun sangat haha. Aku dapat harga diri aku balik dan moralnya janganlah kerana kegagalan yang sedikit kita mengalah. Kita ada pilihan untuk terus berundur dalam satu2 hubungan tapi cubalah kali ni dengan cara lain pula. Hilangkan rasa frust dan hilangkan seolah kau sudah tiada harga diri bila tiba2 dilayan sebegitu. Anggap ja ianya satu permainan yang seronok dan kau melawannya dengan penuh daya tarikan sehingga dia terleka dan tewas. Kan?

Apa yang lelaki suka tengok pada perempuan dan selalunya akan memikat dorang ialah tahap keyakinan diri kita dan sejauh mana keterbukaan pemikiran kite
a tentang sesuatu perkara juga cara kita bangun setelah kejatuhan. Dorang suka bila dalam manaj kita tapi kita mampu menguruskan hidup kita tanpa bergantung dengan orang lain. Dalam lembut kita ada tegasnya. Dalam diam kita boleh menceriakan hidupnya dan dalam tenang kita tapi kita berupaya menghiburkan dia. Perempuan harus pandai membawa diri dalam semua keadaan tapi mungkin bukan semua lelaki pandai menilai kita. Segala ciri yang aku bagi tadi hanya disedari oleh lelaki2 yang ada I.q tinggi so kalau pasangan kita yang slow sikit, memang dia nda nampak tu.

Dan ini kata2 yang aku cipta kemarin "salah satu sebab kenapa harus jadi wanita cantik ialah untuk mendapat SELF CONFIDENT bukan saja2 minta puji".

Lepas ni kalau ada lelaki yang cuba main tarik tali sama kamu dan kamu rasa kamu mau dia, kamu main ja.. Jangan cepat mengalah. Bulih tu tapi kena ngam teknikla. So selamat mengubah diri dan selamat mencuba. Gud luck girls! ;))

Dan seorang rakan lelaki aku pernah berkata, wanita yang mempersona ialah

"Muda tapi berfikiran matang, dan Matang tapi kelihatan muda".

Kalau nda faham nanti tanya.

Thursday, 13 October 2011

Play The GAME Part 1

Siapa suka bermain-main cinta? Bermain cinta syok, tapi dipermainkan cinta sakitkan? Kalau tak mau terbakar jari jangan cuba main api. Kalau takut dipukul gangster jangan berumah dekat rumah gangster (tiada kaitan). Kalau takut dilambung ombak jangan dating di tepi pantai. Kalau takut merana jiwa jangan dikau bermain cinta. Yihaa !

Tapi ni kali aku mau story pasal main cinta. Selama aku sekolah menengah aku tiada boipren pk sebab muka sangat bida tapi memilihlah pula. Yang aku mau nda mau sama aku, yang mau pula, aku yang nda mau. Alalala.. Tiadalah kejadian tapi bila kawan2 pi dating makan hati berulam jantung. Tu la nda pandai main cinta kan? Kalau pandai tu walaupun kita nda suka tu lelaki layan sajala buat2 kawan pigi kantin ka, atau sekali-sekala dia buli ambil balik dari sikulah. Coi lah kau Nani.

Abis SPM aku study di Melaka. Sana target nda mau main cinta sebab berharap akan ada pemuda Melayu jatuh cinta sama aku, aku pun suka dan bercinta sampai dia jadi suami aku. Aku sangat suka lelaki Melayu dan hasrat itu termakbul kerana ada 2 orang Mat Rempit tergila2kan aku. Ambek kau, hahahaha! Adik-beradik pula tu, tapi aku rasa macam nda aci ja sebeb apa kaki Met Rempit kan? Hahaha. Dua2 kena rejek tapi si adik ni pula yang sungguh2. Kesian juga bila diingat balik. Abang dia gatal skit, lepas kena rejek dia terus berambus dari hidup ku cari mangsa lain. Eii, bahaya ba bekawan sama mat rempit ni. Suka main perempuan dan si abang tu memang tukar2 awek ja. Pantang ada barang baru* sanalah dorang berebut mencari. Si adik ni pula belum ada awek dan menurut cerita kawan2nya belum berapa biasa main perempuan tapi adik sweet sikit dari abang tu dan pemalu tapi kelakar. Hahaha. Itulah yang aku suka tentang lelaki Melayu. Aki jangan kau rasa terhina, kau tetap macho di Sabah. Abglan dan Fazil rilek ye, kena puji sakan.

Lama juga si adik tu terkejar2 sama aku (cewah). Kebetulan housemate ku suda couple sama kawan sekampungnya so bertambah semangatlah dia mau juga couple sama aku. Dorang selalu lepak bawah hostel kami dan bila si adik ni melepak aku duduk rumah nda mau turun. Takut kena ngap! Belum pandai main cintalah katakan. Takut kena rogol, pendek kata. Kebetulan balkoni menghadap jalanraya dan nampaklah dorang berpeleseran di bawah. So bila si adik ada, dia terjerit2 dari bawah suruh aku turun. Lepas tu call aku pakai public phone merayu2 supaya aku kawan sama dia tapi aku tetap berdegil. Ada satu malam tu dia ckp ngan kawan ku, bagitau si Nani kalau dia nda mau jumpa aku, biarlah. Kami bercinta dari bawah ke atas sajalah. Mean, dia dongat ke balkoni ja kalau mau cakap sama aku hahaha. Adih, kasian oh. Lama2 dia fed up. Kononnya suda buang no fon aku tapi bila malam pandai pula minta balik sama kawan ku. Sampai ada satu masa tu, dia saja buat aksi lagak ngeri depan hostel sampai dia cedera didagu dan terkupas kulit siku gara2 eksiden dengan aksi itu hanya kerana minta perhatian aku. Dan kamu rasa apa aku buat? Aku buat de' ja! Adedeh, sampai hati kan? Kawan2nya marah sama aku. Dorang cakap " kau memang tiada hati perutlah Nani. Man suda luka begini pun kau nda peduli". Aku nda menjawab pun. Aiya, apa punya perempuan oh. Dan sampai aku balik Sabah, dia nda berjaya menjadi kekasih hati ku sebab dalam masa yang sama si Panjang masuk daun. Alahai... Kenapalah kau Panjang? Aku mau lelaki Melayu bukan kau.. sama si Panjang pun sadis juga ni cerita tapi lain kalilah aku cerita sama kamu. Aku nda bercadang mau kasi panjang entry tapi nah.. Panjang sudah pun entry bini si Panjang. Aku memang suka yang panjang. Woha!

Last2 si Man couple dengan kawan sekelas aku tapi cinta dorang ndalah sehebat macam kalau aku yang jadi aweknya haha. Cilaka kau Nani. Hahaha. So bila diingat2 balik kenapalah aku nda main saja kan? Ini mentang2 nda suka teruslah jadi tikus yyang takut dimakan kucing. Ayoyoyo. Pasal dia Mat Rempit bah. Kalau bukan, aku rasa aku mau juga sama dia..

Man, kau sungguh baik hati. Kau lelaki pencinta ku yang paling hebat antara yang pernah ni tapi apakan daya kita tiada jodoh dan aku pun melepas untuk kawin dengan lelaki Melayu semenanjung. Nasiblah ada si Panjang, kalau tidak entah siapalah sangkut sama aku. Panjang I lap u !

Adakah sini yang sanggup gadai nyawa untuk dapatkan perempuan yang dicintai? Memanglah mat rempit nda takut mati tapi kawan2 si Man yang lain bila awek jual mahal dorang kasi tinggal dan cari lain dan hanya si Man sorang ja yang sanggup buat begitu hanya untuk mau diterima gadis macam aku yang ndalah seberapa ni bah. Itu baru jantan oh tapi diusia ku sekarang bila ingat balik kenangan ni sedih dan terharu. Kalau aku bulih jumpa balik si Man aku mau ucap thank u banyak2 sama dia. Dia tinggal di Kg. Paya Ikan, Bukit Baru, Melaka. Nda tau dia suda kawin ka belum... Tapi beberapa tahun lepas ada juga dia bertanya khabar.

K-Pop, Ada Aku Kisah ???

Belum ketinggalan sangatka kalau aku buat entry pasal K-Pop? Belum juga ba kan? Ah, apa aku kisah kalau aku mau cerita juga? Apa kau buli buat?

Sebenarnya aku memang nda kisah walaupun sini-sana pun gilakan K-Pop dan dressing artis2 K-Pop. Di tv3 hari tu pun buka topok juga pasal ni dan paling nda tahan kita boleh lihat di mana2 pengaruh fesyen K-Pop sedang melanda negara kita dan Sabah aka Kota Kinabalu nda terkecuali. Kalau di facebook pula budak2 skulah kalau mau share pic muka sendiri keluarlah segala posing atau mimik muka yang ala2 comel itu termasuk adik aku yang bakal ambil SPM nda lama lagi dan bila nampak picnya aku selalu bagi ayat meluat 'kau pikir kau comellah sangat?'. Hahaha. Nda taulah kalau ada motif dengki tapi aku memang meluat hehe. Perasan comel bah walaupun memang muka dorang comel ataupun nda comel tapi kerana dorang fotogenik maka kenampakan comel.

Nda dinafikan, lagu2 dorang best dengan tarian dan kecantikan/kekacakan penyanyi tapi aku masih nda kisah. Fesyen? Jangankan fesyen K-Pop, tudung shawl, tudung itu tudung ini pun aku nda mampu mau ikut, apakan lagi K-Pop. Kalau cakap pasal fesyen, aku memang nda berapa mengikut trend sebab sedar akan diri yang mungkin sesuai mungkin walaupun boleh cari jalan supaya jadi sesuai. Dan masih membuktikan aku nda kisah. Yang aku tau aku mau pakai jubah bila keluar rumah macam Ustazah Pilihan tapi aku kena stanby kain untuk buat baju dengan fesyen jubah yang terkini dan sesuai dgn aku yang kecil molek lagi pindik*. Aku nda suka shawl sebeb kena lilit dan aku berhajat memakai jubah sebab aku malas pakai baju yang berlapis2 hanya kerana mau cover anu* dan anu*. Bagus pilih baju yang tutup semua anu*. Kan? Tapi kalau bilang mekap, Korean punya style memang terbaikla ngam untuk aku sbb mu muka ala2 Chinese look la kununnya tapi aku nda suka mata ku yang kicik ini. Kena hati2 bila pakai celak sebab kalau nda ngam cara maka bertambah sepet dan hujung mata menghala ke atas.

Aku masih ingat masa study di Melaka dulu dan ada satu masa tu aku free hair sekejap kerana cuba menjadi gadis liar yang terkawal. So kami suka pigi pasar malam. Sana ramai peniaga Cina dan bila kami mendekati gerai mereka, si Uncle akan cakap "meou so mo'?". Aku pun nda tau apa maksudnya tapi selalunya aku tersentak, cepat pergi dari gerai dan ketawa terbahak2. Unbelieveble! Adakah aku benar2 kelihatan macam gadis Cina walaupun berkulit gelap. Masya Allah. Dan ada satu insiden, seorg promoter Cina jumpa aku di tangga kedai dan dengan tergesa2 mempromote tentang restoran dan makanannya. Ada beberapa minit dia bercakap dengan laju sekali dan aku yang terkaku dan terkedu kerana dia terus bercakap dalam bahasa Cina. Selepas dia noktah sekejap terus aku menyampuk, miss aku bukan Cina. Kali ni dia yang terkedu. Hahaha. Sia2 air liurnya selama beberpa minit bercakap dengan tangkas tapi satu perkataan pun aku nda faham. Nah, baru kau tau. Hahaha.

Actually aku suka kalau dorang rasa aku Chinese look tapi aku takut dorang salah orang lagi hahaha. Tapi sekarang nda suda berlaku sebab aku sudah bertudung semula tapi kalau yang nda pernah nampak aku buka tudung dan nampak, masih ada jugalah kadang2 yang terkejut dan kata "oh, macam Cina pula kau ni kan?" Dengan nada kagum. Oh, macamlah aku cantik sangat kamu kagum2 begitu. Buat I perasan dan kambang saja.

Wednesday, 12 October 2011

Saya Tiada Cerita Dari Beliau

Kalau kamu mau cerita tentang beliau sila ke blog Nowriz. Sori nda dapat bagi link sebab hanfon aku nda cukup canggih untuk itu semua. Si Nowriz ni kalau di rumah nama panggilannya si Nonong dan dia anak sulung dari 8 beradik kalau nda silap tapi aku nda biasa panggil dia si Nonong. Aku biasa panggil dia si Aming. Aku memang kenal family dorang dan aku tau sangat pasal beliaunya. Aku tulis entry ni bukan mau tumpang glamer tapi adala yang aku mau sampaikan.

Aku respek beliau si Aming. Kalau duduk satu kereta sama dia nda akan sunyi. Dia pandai bawa orang berbual,pandai buat lawak dan pandai becakapla pendek kata. Beza dengan beliau kau. Kalau jalan dari Pitas ke KK pun kau buli kira berapa patah perkataan yang keluar dari mulut dan kamu akan sedar dia bukan beliau yang mesra dengan anak2. Sunyi kereta. Tiada lawak dan tiada hilai tawa kau dengar kalau jalan sama beliau ku. Aku nda sedih pun, aku sudah sebati dengan karakter beliau ku. Tapi kalau kau mau dengar suaranya tunggu dia membebel. Nah, satu hari satu malam nda abis tu. Mengkritik ja kerjanya tapi tu pun aku sebati suda. Kadang2 hingga sekarang bapa masih nda memandang kami sebagai anak yang dewasa tapi percakapannya dan kadang layanannya kami ni macam baru budak abis sekolah. Hmmm, tu yang aku terasa sikit tapi biasalah. Ibubapa ada karenah masing2. Beliau ku muda lagi, baru 46 tahun, mamaku 45 tahun.

Aku nda pernah bincang sesuatu yang peribadi sama bapa sebab aku nda fikir yang dia boleh faham dan mau berbincang dari hati ke hati. Apa yang dia tau, menyalahkan, mengkritik dan mencari silap anak2. Bapa kurang hormatkan anak2 tapi walaupun begitu bapa sudah bagi aku kemewahan dan kesenangan sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan dia mula bising2 sbb dia kata ' mengasi abis duit ja yang kamu tau'. Hahaha. Sentap jugalah tapi bapa, apa yang kami makan dari rezeki yang bapa bawa tidaklah Allah sia2kan untuk bapa. Mudah2an kami berkesempatan membalasnya.

Bapa aku nda sekolah tinggi, memulakan hidup sebagai buruh kasar di KK ni, kemudian balik kampung jaga kebun, jadi kakitangan rendah Pejabat Daerah dan kini mungkin dia lebih kaya dari D.O (I think) hahaha. Bukan tembirang ah. Kenyataan. Tapi kamu nda akan percaya sbb bapa ada 4 biji kereta second hand (bukan ninja Super King) dan rumah pun rumah papan PPRT saja (bukan banglo) sedangkan kawan2 bapa semuanya kelihatan apa yang dorang ada. Sungguh pun begitu aku kagum dengan bapa sebab walaupun dia tau dia mampu dia tidak menunjuk. Kawan2 lain berlumba2 pakai kereta mewah, bapa steady ja pakai kereta second hand. Kawan2 yang lain suda buat banglo, bapa masi duduk rumah PPRT. Aku harap bapa ada simpanan yang cukup kerana tidak memebeli aset2 tersebut.

Aku kagum dengan cara bapa memajukan diri walaupun dia bukan bapa yang penyayang dan mengambil berat tapi aku pernah kecewakan harapannya. Aku suma berdoa agar aku diberi rezeki dan kesempatan utk menggembirakan dan membanggakan bapa sebelum dorang betul2 tua. Amin.

10 Alasan Tidak Kaya

Bayak orang berasumsi, kekayaan berasal dari pendapatan. Semakin banyak pendapatan, makan semakin kayalah kita. Benarkah begitu? Dari sebuah sumber yang layak dipercaya, berikut ini adalah 10 alasan kenapa kita tidak kaya. Kita disini berarti saya dan Anda. Silakan disimak untuk melihat dan menimbang lalu mencari solusi bagaimana kita bisa kaya.


Anda lebih peduli tampang motor atau mobil anda. Banyak yang lupa, bahwa motor atau mobil adalah sarana transportasi, yang ga perlu ganti tiap taun. Cukup terawat dan nyaman dikendarai, bukankah itu cukup?

Anda gengsian dan berlebihan. Jika anda percaya bahwa anda pantas menjalani gaya hidup tertentu, atau merasa pantas memiliki barang tertentu namun ga punya cukup duit, anda ujung-ujungnya akan ngutang. Makin banyak deh utangnya.

Anda kurang diversifikasi usaha. Kata orang, jangan meletakkan telor dalam satu keranjang. Jatuh sekali aja, ancur deh semua.

Anda terlambat Memulai. Ketika sebuah trend usaha atau peluang bisnis muncul, segeralah sambar jangan sampe orang lain mendului dan anda dapat ampasnya.

Anda ngga menikmati pekerjaan. Kalo kerja aja ga bisa dinikmati, gimana akan bisa fokus mengembangkan diri?

Anda tidak suka belajar. Mentang-mentang sudah pegang ijasah, malas deh buka buka pelajaran dan belajar dari yang lebih berpengalaman. Udah merasa pinter bos?

Anda tidak tau harga. Awalnya berniat inves dengan mengeluarkan modal bejibun. Tapi produk yang anda modali dalam dua tahun ga ada harganya lagi. Menyebalkan bukan?

Anda membeli barang-barang yag ga berguna. Mumpung lagi diskon begitu pikiran anda, maka kemudian banyaklah barang anda borong. Tapi ga semua itu anda butuhkan. Ujung-ujungnya? Anda merubah uang jadi sampah.

Rumah anda terlalu besar. Rumah besar, perawatan juga besar. Kalo untuk 2 atau 3 orang saja, kenapa bikin rumah kayak GOR? Pamer yah?

Anda gagal memanfaatkan peluang. Seringkali anda merasa mampu melakukan sesuatu, tapi tidak melakukan sama sekali. Belakangan hari hanya berkomentar, “ah kayak gitu si gue bisa…”, dan tetep aja anda ga melakukannya. Nyesel deh belakangan hari.

resepmanjur.com

Tuesday, 11 October 2011

Terlewatkah Aku Mengagumi Oprah Winfrey?

Tahun2 sebelum aku mungkin aku tau siapa Oprah atau hanya pernah dengar namanya tapi aku nda pernah tau siapa manusia ini sehinggalah kebelakangan ini aku selalu menonton talk shownya.

Pertama, aku begitu minat menonton setiap episod bual bicara ini kerana topik2 yang diketengahkan sangat memberi inspirasi, mengubah persepsi dan setiap kali menonton kita akan dapat pengalaman baru.

Kedua, tetamu Oprah. Dia bukan hanya mengundang celebriti terkenal dan ahli politik tapi orang2 biasa. Macam2 pengalaman dari tetamu yang berbeza2 dipaparkan.

Ketiga, selepas mungin 2 bulan suda aku boleh dikatakan hari2 menonton Oprah Winfrey Show, aku semakin kagum dengan cara Oprah menemubual. Santai dan tidak formal walaupun dia sedang menemubual ahli politik. Dan jika kisah2 peribadi pula yang dibawa oleh tetamu, perbualan itu sangat mesra dan menyentuh hati sehingga aku rasa mereka bukan berbual depan kamera tapi mereka berbual secara peribadi. Cara Oprah menemubual membuatkan tetamu ikhlas berkongsi dan tidak berselindung dengan apa yang dia cuba kongsikan.

Siapakah Oprah?
Sebenarnya Oprah hanya budak kampung dan hodoh pada waktu kecil dan awal remajanya. Pernah menjadi mangsa rogol dan kematian bayi pra matang/keguguran. Tidak pernah berkahwin dan pada usia 50an dia ada seorang teman lelaki yg aku lupa namanya.

Oprah memulakan kerjaya sebagai pembaca berita pada usia 19, kemudian wartawan pada awal 20an kemudian beliau memulakan rancangan Oprah Winfrey Show pada usia 23 tahun jika x silap. Hanya dalam masa 3 tahun talk show Oprah terkenal di seluruh dunia dan mempunyai rating sangat tinggi sehingga menjadikan beliau antara jutawan terpenting di Amerika.

Oprah sangat berpengaruh sehingga masa lembu diserang penyakit dan beliau membuka topik utk itu dan beliau berkata "saya takkan makan daging lembu lagi" pasaran daging lembu telah merosot beberapa peratus. Oprah disaman berikutan insiden itu tetapi Oprah telah memenangi kes. Pendek kata, apa yg Oprah suka dan tidak suka akan mempengaruhi dunia.

Dan satu fakta yang sangat menakjubkan, wanita ini sangat kaya ok. Dia boleh memberi beratus buah kereta untuk penonton yg datang ke studio seolah kereta itu hanya senilai dgn kereta mainan. Bayangkan! Tapi aku masih mencari apa kekuatan dia sebenar sehingga berjaya sedemikian rupa sebab ramai juga org yg berjaya tapi Oprah lain. Sgt lain. Itu yg aku suka tentang Oprah. DIA MEMANG LAIN.

Monday, 10 October 2011

Statistik Perceraian

Langit tidak selalunya cerah..Siapa mahu keluarga yang telah dibina berakhir dengan perceraian? Siapakah si waras yang mahu bahtera rumahtangganya berakhir dengan kemusnahan? Lebih-lebih lagi bila anak-anak telah hadir di sisi menagih kasih sayang, penjagaan dan keprihatinan.

Perkahwinan dan perceraian bukan perkara yang boleh dibuat main-main atau dibuat lawak. Bergegar ‘Arasy Allah bila Talaq berlaku dan Talaqlah perkara ‘halal’ yang paling dibenci Allah.



Bila sebut perkahwinan maka ia adalah ‘aqad untuk saling bertanggungjawab, beramanah, bersefahaman, bertoleransi malah ia adalah sebuah perkongsian pintar yang terbina di atas Mahabbatullah bersuluhkan iman, ilmu dan pengalaman bersumberkan firman dan sabda.

Bila perinsip asas ini gagal dihayati, maka perkahwinan hakikatnya dibina di atas dahan yang sangat rapuh. Sudahnya, ia bagaikan empangan retak yang menanti belah. Faktor-faktor lain ketika itu hanya bertindak sebagai ‘penambah perisa’ kepada ketidak tentuan dan keretakan itu.

Berdasarkan kajian Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) 2004, telah berlaku 42.3 peratus kes perceraian dan peratusannya seperti berikut:

1. (12 peratus) disebabkan tiada persefahaman, curang atau enggan dimadukan,
2. (11.5 peratus) kerana tidak bertanggungjawab.
3. (8.8 peratus) kerana campur tangan mentua atau ipar duai
4. (7.1 peratus) disebabkan ketagih dadah atau alcohol
5. (1.6 peratus) kerana masalah kewangan
6. (1.1 peratus) kerana terbabit jenayah, judi dan masalah kesihatan
7. (0.5 peratus) kerana didera
8. (12.6 peratus) kerana factor-faktor lain

B. Perceraian disebabkan tiada persefahaman kebanyakannya membabitkan pasangan:
1. Cina, iaitu 45.8 peratus
2. Melayu (44.9 peratus)
3. India (20 peratus).

C. Perceraian disebabkan campur tangan mentua dan ipar duai:
1. India : (30 peratus)
2. Melayu (7.4 peratus)

Dilaporkan oleh Ketua Pengarah LPPKN, Datuk Aminah Abdul Rahman DI dalam kertas kerja mengenai Profil Keluarga Di Malaysia dan Kesannya Kepada Masyarakat pada Seminar Keluarga Mendepani Cabaran di Kuala Lumpur semalam.

beritaharian online@sahabatamal